Ένας ξεχωριστός ιππόκαμπος

09/08/2016 15:00:00

 • Ένα ξεχωριστό πλάσμα της θάλασσας είναι ο ιππόκαμπος, προτιμά τα ρηχά τροπικά νερά, τις εκβολές των ποταμών και τους κοραλλιογενείς υφάλους. Υπάρχουν περίπου 50 είδη σε όλο τον κόσμο. Μπορεί κανείς να τον συναντήσει στη Μεσόγειο, στις θερμές περιοχές του Ατλαντικού και στον Ειρηνικό. «Ιππόκαμπος» είναι ελληνική ονομασία και προέρχεται από τις λέξεις ίππος (άλογο) και κάμπος (ανοιχτή πεδιάδα) και είναι θαλάσσιο τέρας της ελληνικής μυθολογίας.

  Τον ονομάζουν και “Αλογάκι της θάλασσας” επειδή το κεφάλι του μοιάζει με κεφάλι άλογου. Το συνηθέστερο χρώμα του είναι ανοιχτό πράσινο στην ράχη με ασπρόμαυρες κηλίδες και ανοιχτόχρωμος στην κοιλιά, αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με το χρώμα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, καλά καμουφλαρισμένος από τα φύκια και την θαλάσσια βλάστηση. Η ιδιαιτερότητα του ιππόκαμπου είναι ότι ο «μπαμπάς» ιππόκαμπος κυοφορεί τα μικρά για περίπου από 10 έως 60 μέρες “εγκυμοσύνης” ανάλογα με το είδος.
  Η θηλυκή “ιπποκαμπίνα” μεταφέρει τα αβγά της σε μια “τσέπη” που έχει το αρσενικό κάτω από την ουρά του, όπου μένουν εκεί μέχρι να φτάσει η στιγμή της γέννησης. Η διαδικασία του τοκετού για έναν ιππόκαμπο, μπορεί να κρατήσει από δύο έως τρεις μέρες, μέχρι να βγουν όλα τα μωρά που υπολογίζονται πάνω από 1.500!

  Διαβάζοντας το βιβλίο του Eric Carl με την υπέροχη εικονογράφηση, μιλήσαμε για το ιδιαίτερο πλάσμα της θάλασσας και τις ιδιαιτερότητες του. Όμως η μαγική στιγμή που απολαύσαμε είναι η κατασκευή του με τα παιδιά καθώς θελήσαμε να εφαρμόσουμε  την τεχνική του. Μοιράσαμε χαρτιά των 160 γρ. που αντέχουν τις νερομπογιές, κόψαμε μικρά σφουγγαράκια και βουτήξαμε σε νερομπογιές. Απλώσαμε διαφορετικά χρώματα πάνω στα χαρτιά και από τις δυο πλευρές και δημιουργήσαμε πολύχρωμα χαρτιά. Περιμέναμε λίγο για να στεγνώσουν και έπειτα σχεδιάσαμε έναν ιππόκαμπο, το κόψαμε και από τα κομμάτια που περίσσεψαν κόψαμε και κολλήσαμε ένα μικρό πτερύγιο και τις πτυχές στη ράχη του. Σχεδιάσαμε ένα μάτι σε κάθε πλευρά και έτοιμος ο ιππόκαμπος για να γίνει μόμπιλε για την τάξη μας. Τα παιδιά θέλησαν να σχεδιάσουν πολύχρωμες κηλίδες με τη χρήση μπατονέτας και μεγάλη προσοχή. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλη προσοχή στη δημιουργία του ιππόκαμπου και το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο. «Κυρία αυτό είναι τέχνη» αναφώνησε ένα προνήπιο όταν είδε το αποτέλεσμα. Εμείς αποφασίσαμε να διακοσμήσουμε τις σακούλες με τις εργασίες των παιδιών, με τους χρωματιστούς ιππόκαμπους και μερικά φύκια από γκοφρέ λωρίδες και κοχύλια. Μπορεί να γίνει μόμπιλε με τα μικρά του ιπποκαμπάκια για να στολίσουν ένα παιδικό δωμάτιο.

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com