More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜικρά ξυπνήματα της Εύης Γεροκώστα (εικ.: Πέρσα Ζαχαριά)

    Μικρά ξυπνήματα της Εύης Γεροκώστα (εικ.: Πέρσα Ζαχαριά)

    Όταν ξυπνάει
    ο κόσμος,
    γαργαλάει μ’ ένα φτερό
    τη μύτη του ήλιου.

    όταν ξυπνάει
    ο ήλιος,
    χουζουρεύει
    πάνω στο σύννεφο…

    Μια ιστορία με αλληλένδετες εικόνες, μικρά ξυπνήματα που γεννούν συναισθήματα και σε μεταφέρουν σ’ έναν κόσμο ονειρικό. Όλα γύρω μας, έμψυχα και άψυχα, δίνουν ζωή και νόημα στην ύπαρξη μας. Ακόμη και το πιο μικρό μυρμήγκι που ξυπνά, ακολουθεί το δικό του μυστικό μονοπάτι. Κάθε μυστικό μονοπάτι γνωρίζει καλά πως καταλήγει σ’ ένα ποτάμι και το ποτάμι κυλά ασταμάτητα ώσπου να φτάσει στη θάλασσα. Τη νύχτα πέφτει σκοτάδι και πάνω στη θάλασσα λαμπυρίζουν αμέτρητα αστέρια. Όταν ξυπνάει ένα αστέρι κρύβεται μέσα σ’ ένα κοχύλι. Αν πλησιάσεις ένα κοχύλι κοντά στ’ αφτί σου, τότε θ’ ακούσεις μυστικά που έχει να σου πει. Στον ύπνο μας, όλοι βλέπουμε όνειρα γεμάτα χρώμα και ελπίδα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τότε είναι που μας πιάνει το παράπονο για την απουσία του και νοσταλγούμε να το ξαναδούμε. Στον ύπνο μας βλέπουμε εκείνα που επιθυμούμε πολύ, ένα κόκκινο φιλί από πρόσωπο αγαπημένο που είναι τώρα μακριά. Ένα φιλί γλυκό σαν καραμέλα σε σχήμα καρδιάς. Η καρδιά όμως θυμάται και περιμένει σα να έχει πέσει σε βαθύ λήθαργο ώσπου κάποιος θα την αγγίξει και τότε…

    Η Εύη Γεροκώστα σου ψιθυρίζει γλυκά στ’ αφτί μια ιστορία που θα νιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις, θα δεις τον κόσμο από ψηλά, και θα αισθανθείς τις αχτίδες του ήλιου, τις στάλες της βροχής στο πρόσωπό σου, θα μυρίσεις το χώμα μετά τη βροχή, θα γίνεις τόσο μικρός όσο ένα μυρμήγκι, χαμένος σε μυστικά μονοπάτια. Ένα ταξίδι αναζήτησης ξεκινά και σε παρασύρει σε ποτάμια, θάλασσες για άγνωστο προορισμό. Στο ταξίδι αυτό οι αναμνήσεις δίνουν χρώμα στ’ όνειρο και η θύμηση αγαπημένων προσώπων γίνεται νοσταλγία και παράπονο. Η δύναμη της θέλησης και η λαχτάρα για ζωή στο τέλος, υπέρτατη αξία.

    Η εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαριά πλαισιώνει αρμονικά το κείμενο και αποτελεί μια δεύτερη ανάγνωση της ιστορίας μέσα από τις εικόνες. Κάθε εικόνα αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας και μπορεί να εξελιχθεί σε μια αυτόνομη ιστορία.

    Ένα μικρό κομψοτέχνημα από την παραμυθού Εύη Γεροκώστα και τις εκδόσεις Παρρησία σε μικρό μέγεθος, ένα μικρό λεύκωμα με εικόνες από την καθημερινή ζωή, ένα πολύτιμο δώρο για ένα πρόσωπο αγαπημένο, ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για τη ζωή.

    Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ανάμεσα στις εικόνες, αναμνήσεις, ανάσες, ευωδιές, μικρές μπουκιές ζωής. Αυτά είναι τα μικρά ξυπνήματα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μικρά ξυπνήματα
    Συγγραφέας: Εύη Γεροκώστα
    Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά
    Εκδόσεις: Παρρησία, 2016
    Σελίδες: 50
    Μέγεθος: 16 Χ 16
    ISBN: 978-960-696-207-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular