More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήΑτζένταΤέχνεςΜαγικές διαδρομές στην τέχνη-Οδυσσέας Ελύτης, της Κατερίνας Τζαβάρα (εικ.: Δημήτρης Ρίζος)

    Μαγικές διαδρομές στην τέχνη-Οδυσσέας Ελύτης, της Κατερίνας Τζαβάρα (εικ.: Δημήτρης Ρίζος)

    magikes_diadromes_elitis_cover

    Όποτε βλέπω το όνομα Οδυσσέας Ελύτης να σχετίζεται με την εκπαίδευση και τα παιδιά, θυμάμαι εκείνη τη νηπιαγωγό που έβαλε βέτο να μην ακουστεί και χορευτεί από τα παιδιά σε καλοκαιρινή γιορτή το “Δελφινοκόριτσο” γιατί αναφέρεται η φράση “έτσι γυμνούλι πας να βρεις το αγόρι σου”. Αν το ήξερε ο Ελύτης ότι εν έτει 2006 θα του έκαναν λογοκρισία τα πιο “ανοιχτά” μυαλά τάχα μου της κοινωνίας, οι εκπαιδευτικοί, θα θρηνούσε πρώτος ο ίδιος.

    Η σειρά Μαγικές διαδρομές στην τέχνη της Κατερίνας Τζαβάρα προσέγγισε ζωγράφους και ποιητές με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Εν προκειμένω, ένας εκ των μέγιστων της Ελλάδας καλλιτεχνών, ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης αντιμετωπίζεται με σεβασμό και πληρότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Με μια σύντομη εικονογραφημένη ιστορία με τον τίτλο “Η ποδηλάτισσα κι ο γλάρος” προσεγγίζεται ένα πλάνο από τη ζωή του ποιητή: η αγάπη του για τον ήλιο, τη θάλασσα, το Αιγαίο, την Ελλάδα, το ελληνικό τοπίο εν γένει, η έμπνευσή του για να γράψει την Ποδηλάτισσα (αγαπημένο “παιδικό” ποίημα), οι συναντήσεις του με τους άλλους μεγάλους της εποχής (Ρίτσο, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι).

    Ακολούθως, η συγγραφέας θέτει την Ποδηλάτισσα κάτω από το φακό της ανάλυσης, της παρατήρησης και της ερμηνείας. Δραστηριότητες μέσω των εικαστικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Γλώσσας, της Τεχνολογίας και της Φυσικής Αγωγής καθώς και σχέδια εργασίας που ενδέχεται να αναδυθούν από την ενασχόληση με ένα τέτοιο ποίημα.

    Παρόμοιες προτάσεις για δραστηριότητες, εργασίες, πρότζεκτ και σχέδια εργασίας υπάρχουν για τα ποιήματα “Γλάρος”, “Μαγισσάκι”, και “Τα τζιτζίκια” ενώ στο τέλος θα βρείτε ένα θεατρικό δρώμενο, “Το όνειρο του Οδυσσέα” με ρόλους, οδηγίες, αμφιέσεις κ.α.

    Το βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με μουσικές, εικαστικά έργα, διαδικτυακές πηγές, και βιβλία σχετικά με τον Έλληνα ποιητή και το έργο του.

    Για τον Ελύτη, θεωρώ το συγκεκριμένο βιβλίο ένα όμορφο παράθυρο για να αντικρίσουν τα παιδιά μερικές σημαντικές στιγμές της τέχνης του, αυτές που μπορούν να κατανοήσουν σε αυτές τις ηλικίες των 4-8. Καθώς θα μεγαλώσουν, αυτές οι μνήμες θα επιβιώσουν και ο Ελύτης θα επιστρέψει στη ζωή του με όλα τα μεγάλα του έργα.

    Μην τον φοβάστε τον Ελύτη, φίλοι. Βάλτε τον στις ζωές των παιδιών. Θα τις ομορφύνει ανεπανόρθωτα!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μαγικές διαδρομές στην τέχνη-Οδυσσέας Ελύτης
    Συγγραφέας: Κατερίνα Τζαβάρα
    Εικονογράφηση: Δημήτρης Ρίζος
    Εκδόσεις: Διάπλους, 2010-11
    Σελίδες: 57
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-6873-25-6
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular