More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι περιπέτειες της Ρόζας, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    Οι περιπέτειες της Ρόζας, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    rozacover

    Αναμένοντας το παραμύθι με αφορμή τα ποιήματα του Σαραντάρη, το οποίο δημιουργεί αυτή την εποχή ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, ας συντροφεύσουμε τη Ρόζα στις περιπέτειές της, στο τρίτο βιβλίο της Σειράς: Αν διάβαζα ποιητές της γενιάς του ’30. Αν αναρωτιέστε ποια είναι η Ρόζα μην αναζητήσετε το όνομά της σε κάποιο από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου. Είναι το κοριτσάκι από το Πρωινό Άστρο. Είναι κι ένα δημιούργημα του Αλέξη Κυριτσόπουλου προκειμένου να υφάνει την ιστορία του. Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, ήταν ένα κορίτσι που μέσα στη βαρυχειμωνιά έφτιαξε έναν χιονάνθρωπο. Μα απρόσκλητοι εμφανίστηκαν κι άλλοι πολλοί, ώσπου γέμισε η γειτονιά. Κι ύτερα ήρθαν κι άλλοι και χωρίστηκαν σε στρατόπεδα κι άρχισε ο πόλεμος. Κάποτε επιτέλους βγήκε ο ήλιος -ένας ήλιος με δόντια- κι οι χιονάνθρωποι άρχισαν να λιώνουν. Μα ο καιρός ξαναχάλασε κι ο αέρας πήρε το σπίτι της Ρόζας. Κι εκεί αρχίζει η περιπλάνησή της με μοναδική συντροφιά μια μικρή πεταλούδα, μια ψυχούλα που τριγυρνούσε κι αυτή μόνη της μέσα στον χαλασμό. Μα κάποια στιγμή τα σύννεφα αραίωσαν κι ήρθαν κι άλλες πολλές πεταλούδες. Οι πολύχρωμες πεταλούδες που συναντά ο αναγνώστης ανοίγοντας το βιβλίο, προαναγγέλουν την άνοιξη κι ας έρθει η Βαρυχειμωνιά κι ας πυκνώσουν τα μαύρα σύννεφα. Κι οι πεταλούδες θα οδηγήσουν τη Ρόζα στο αρχοντικό της μοναχικής, ηλικιωμένης κυρίας Φαίδρας. Η κάθε μία θα βρει στην άλλη αυτό που αναζητά κι οι δυο μαζί θα ανακαλύψουν   κάπου εκεί στο βάθος “του παπππούλη τα ρούχα τα σιάξαμε σκιάχτρο για τις κάργιες” και φυσικά ότι “είναι δω πάνου η άνοιξη” πολύχρωμη μέσα από τις πινελιές του Αλέξη Κυριτσόπουλου.
    Κι όπως καταλαβαίνεται τα συμφιλιώνει όλα αυτό το παραμύθι για τον Γιάννη Ρίτσο: την βαρυχειμωνιά με την Άνοιξη, τα μαύρα σύννεφα με τις πεταλούδες, την παιδικότητα με τα γειρατειά, την μοναξιά με τη συντροφικότητα, τις πίκρες με τη γλύκα της ζωής.
    ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ
    πως τα φίλιωσες όλα, πως τάσμιξες
    Πρωινό Άστρο, Γιάννης Ρίτσος, Ποιήματα (τομ. Β’) Κ Έκδοση, Κέδρος 2002

    Σειρά: ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΑ… ποιητές της γενιάς του ’30

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι περιπέτειες της Ρόζας, ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του
    Γιάννη Ρίτσου
    Συγγραφέας: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εκδόσεις: Ίκαρος & Μουσείο Μπενάκη, 2013
    ISBN: 978-960-9527-79-8

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular