More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΠαραμύθι με όνομα, ένα προσωποποιημένο παραμύθι που κάνει το παιδί πρωταγωνιστή

    Παραμύθι με όνομα, ένα προσωποποιημένο παραμύθι που κάνει το παιδί πρωταγωνιστή

    Τα προσωποποιημένα βιβλία είναι αυτό που ενδεχομένως υποψιάζεστε: ένα βιβλίο που προσαρμόζεται ειδικά σε κάποιον, καθώς περιέχει εξατομικευμένες μεταβλητές σε κείμενο, εικόνα ή και τα δύο, αξιοποιώντας εξωτερικά χαρακτηριστικά ή το όνομα του παιδιού/ανθρώπου/πελάτη του.

    Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, το προσωποποιημένο βιβλίο γνωρίζει εδώ και χρόνια μεγάλη άνθιση και αποτελεί διαδεδομένο δώρο σε παιδιά και ειδικές περιστάσεις (γενέθλια, γιορτές κτλ). Στην Ελλάδα, αντιθέτως, λόγω του μάλλον υψηλού κόστους παραγωγής του αλλά και της δυσπιστίας των εκδοτών απέναντι σε νέα εκδοτικά σχήματα, ο “διαφωτισμός” του προσωποποιημένου βιβλίου έρχεται αργά, με καθυστέρηση και δισταγμό.

    Ένα από λίγα προσωποποιημένα βιβλία που βρέθηκαν στα χέρια μου ήταν το “Παραμύθι με όνομα” της Βιργινίας Χατζηκωνσταντινίδου. Σε αυτό, ο Ποντικοευχούλης, ο ποντικός που πραγματοποιεί τις ευχές των παιδιών και τα ζώα της μαγικής Γραμματοχώρας βοηθούν το παιδί-αναγνώστη του βιβλίου να βρει τα γράμματα που έχουν εξαφανιστεί. Ο! το μυστήριο λύνεται και τα γράμματα σχηματίζουν το όνομα του παιδιού που έχουμε χαρίσει το βιβλίο, ενώ το χαμόγελό του μάλλον παραπάνω από πλατύ το λες.

    Το αποτέλεσμα μου άρεσε ιδιαιτέρως. Η Βιργινία Χατζηκωνσταντινίδου, ακολουθώντας την αγγλοσαξωνική Lost my name λογική των personalized picture books, δημιουργεί ένα τέτοιο παραμύθι που μεταβάλλει το κείμενο και τις εικόνες του, καθώς προσαρμόζει βασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά (μαλλιά, μάτια) αλλά και τα ζώα που συναντά το παιδί, άρα και τους γρίφους.

    Έτσι, για παράδειγμα ένα κορίτσι που λέγεται Άννα κατά της διάρκεια της ιστορίας θα συναντήσει μια αρκούδα, μια νυχτερίδα, μια νυφίτσα, μια αραχνούλα για να την βοηθήσουν στην λύση του μυστηρίου, ενώ αν λέγεται Μάριος θα συναντήσει ένα μυρμήγκι, μια αλεπού, ένα ρακούν, έναν ιπποπόταμο, μια όρκα και ένα σκουλήκι.

    Η ιστορία είναι χαριτωμένη, ενώ το παιδί αποκτά τριβή με τα γράμματα του ονόματός του και, αναλόγως της ετοιμότητάς του, τα μαθαίνει. Αν και το χαμόγελο που χαρίζει η έκπληξη της αποκάλυψης του ονόματός τους, δεν συγκρίνεται με καμία γνώση.

    Οι έρευνες μιλούν για καλύτερα επίπεδα απορρόφησης της γνώσης. Μικρό ενδιαφέρον έχει αυτό μπροστά στο επόμενο συμπέρασμα των ίδιων ερευνών, ότι το παιδί-αναγνώστης του προσωποποιημένου βιβλίου αντικρίζει στοιχεία, λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες του εαυτού του, συναντά μια πλευρά και οπτική του εαυτού του, συνειδητοποιεί ότι ο καθένας μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής μιας ιστορίας, ενώ η διασκεδαστική και ενίοτε συναρπαστική εμπλοκή του στην ιστορία κινητοποιεί τους μηχανισμούς της φωνολογικής ενημερότητας, της φαντασίας, της ενσυναίσθησης, της δοκιμής και εύρεσης λύσεων.

    Το Παραμύθι με Όνομα ακούμπησε πάνω σε αυτές τις έρευνες και μέσα από μια καλαίσθητη έκδοση προσδοκά να γνωρίσει στα παιδιά την αξία του προσωποποιημένου παραμυθιού. Λεπτομέρειες παραγγελιών και κόστος μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του βιβλίου
    www.paramithimeonoma.gr.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Παραμύθι με όνομα
    Συγγραφέας: Βιργινία Χατζηκωνσταντινίδου
    Εικονογράφηση: Βιργινία Χατζηκωνσταντινίδου
    Επιμέλεια κειμένου: Σουζάνα Οχταποδά
    Εκδόσεις: Προσωποιημένη Αυτοέκδοση
    Επιμέλεια εξωφύλλου: Μέλανι Βορριά
    ISBN: 978-960-93-9719-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular