More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣτα χρώματα της θάλασσας, από την Άλκηστη Χαλικιά (locus athens)

    Στα χρώματα της θάλασσας, από την Άλκηστη Χαλικιά (locus athens)

    xromatathalassas_cover

    Μετά το Πάρκο με τα ζώα, ήταν η σειρά της θάλασσας να “υποφέρει” δημιουργικά στην πολύ ιδιαίτερη σειρά του Καλειδοσκοπίου και της Locus Athens. Κωνσταντίνος Παρθένης, Αλέξης Ακριθάκης, Μαρία Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Θάνος Τσίγκος, Πάνος Κοκκινιάς, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Χατζημιχάλης, Νίκος Αλεξίου, Γιώργος Λάππας, Αντρέας Αγγελιδάκης, Χριστίνα Δημητριάδη και Σπύρος Βασιλείου. Δεκαπέντε κορυφαίοι Έλληνες ζωγράφοι σε ισάριθμες δημιουργίες τους με κεντρικό θέμα τη θάλασσα. Την κορυφαία εκείνη μούσα που σέρνει το χορό της ιστορίας των Ελλήνων. Φάροι, λιμάνια, αντικατοπτρισμοί, καράβια, ταξίδια, ακτές, νησιά, ναύτες, δύτες, χρώματα θαλασσινά. Όλος ο κόσμος της θάλασσας σε 15 πίνακες.

    Σε εναλλασσόμενη ατμόσφαιρα ποίησης, νοσταλγίας και χιούμορ, τα σύντομα κείμενα της Άλκηστης Χαλικιά δίνουν στους πίνακες μια σπρωξιά να κινηθούν όταν δεν το κάνουν μονάχοι, να μιλήσουν όταν σωπαίνουν, ν’ ακουστούν όταν μοιάζουν να έχουν καταφύγει σε κάποιο ναυπηγείο. Κάθε πίνακας συμπληρώνεται από μια προσεγμένη δραστηριότητα ή κάποια φύλλο…εργασίας στο τέλος του βιβλίου. Κάπως έτσι, η θάλασσα, που δεν είναι ένας κόσμος καλοκαιρινός όπως μοδάτα θελήσαμε να τον περάσουμε, αλλά ένας κόσμος που ζει και αναπνέει στους δικούς του ρυθμούς όλο τον χρόνο, μας αποκαλύπτεται μέσα από τις προσεγγίσεις και τη ματιά 15 Ελλήνων καλλιτεχνών.

    Μαζί με το “Στο πάρκο με τα ζώα” αλλά και το “Στην κατσαρόλα με τα χρώματα”, το βιβλίο “Στα χρώματα της θάλασσας” συνθέτουν μια προσεγμένη τριλογία που δίχως φανφάρες φέρνει σημαντικά στοιχεία της τέχνης (θάλασσα, ζώα, διατροφή) στο πεδίο των παιδιών που τα τελευταία χρόνια μάλλον ταλαιπωρούνται από αμφίβολης αισθητικής “καλλιτεχνίες”.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Locus Athens, Άλκηστη Χαλικιά. Μια πολύ σοβαρή πρόταση.

    Στην τάξη
    Βγάλτε τα παπούτσια. Σε μαύρο κάνσον ή σκούρο χαρτί του μέτρου κάντε ο ένας του άλλου του περίγραμμα της πατούσας του. Γεμίστε με κόλλα όλα τα περιγράμματα κι αμέσως πασπαλίστε με άμμο θαλάσσης (ή και απλό χώμα εναλλακτικά). Είναι τα ίχνη σας στην αμμουδιά. Είναι ο περίπατος της τάξης σας στη θάλασσα του φθινοπώρου, ένα σούρουπο.

    sandfoot

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στα χρώματα της θάλασσας
    Συγγραφέας: Άλκηστη Χαλικιά
    Επιμέλεια-Συντονισμός: locus athens (Μαρία-Θάλεια Καρρά, Σοφία Τουρνικιώτη)
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2011
    Επιμέλεια: we design
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 24 Χ 29
    ISBN: 978-960-471-043-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular