More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-202012-15 ετώνΑγαπητέ Έβαν Χάνσεν, του Βαν Έλμικ (μετ.: Γ. Παναγιωτάκης, Κ. Μιζάν)

    Αγαπητέ Έβαν Χάνσεν, του Βαν Έλμικ (μετ.: Γ. Παναγιωτάκης, Κ. Μιζάν)

    Ο Έβαν Χάνσεν γράφει εμψυχωτικά γράμματα στον εαυτό του μετά από προτροπή του ψυχολόγου του Δόκτωρ Σέρμαν, προκειμένου να χτίσει την αυτοπεποίθησή του, να μην είναι σκληρός με τον εαυτό του και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Μένει με τη μητέρα του, οι γονείς του έχουν χωρίσει και είναι πολυάσχολοι και οι δυο, έτσι οι συζητήσεις με τον ψυχολόγο του και τα αγχολυτικά χάπια που καταπίνει σα στραγάλια είναι μια παρηγοριά.

    Όταν σπάει το χέρι του, η μητέρα του βλέπει μια ευκαιρία να γίνει πιο κοινωνικός. Μα τότε όλα αλλάζουν για άλλο λόγο. Το γράμμα που γράφει εκείνο το πρωί στον εαυτό του, βρίσκεται στα χέρια του διαβόητου προβληματικού για τη συμπεριφορά του Κόννορ Μέρφι, αδερφού της Ζόι με την οποία ο Έβαν ήταν ερωτευμένος και θαύμαζε για χρόνια. Μόνο που λίγες ώρες αργότερα, ο Κόννορ αυτοκτονεί. Και πάνω του έχει το γράμμα που όλοι νομίζουν ότι απευθύνει στον “κολλητό” του Έβαν Χάνσεν. Ένα παράξενο, συμπτωματικό, βολικό ψέμα παγιδεύει τον Έβαν μέσα του, η “φιλία του με τον Κόννορ τον αναβαθμίζει στα μάτια όλων και το ένα ψέμα φέρνει το άλλο, δημιουργώντας έναν απίθανο φαύλο κύκλο που αρχικά δεν είναι χειρότερος από τα χάπια και την απομόνωση της μέχρι χθες ζωής του. Ο Έβαν τώρα παύει να είναι ο αδιάφορος αόρατος, η Ζόι ξαφνικά τον προσέχει, οι γονείς του Κόννορ και της Ζόι του συμπεριφέρονται σαν να είναι μέλος της οικογένειάς τους, αναζητώντας στον Έβαν πληροφορίες για τον παράξενο γιο τους. Και το κυριότερο; Παύει να είναι αγκαλιά με το άγχος και τα χάπια, η μητέρα του τον βλέπει πλέον διαφορετικά και ο ίδιος αισθάνεται πώς έχει μια κινητήριο δύναμη στη ζωή του που μέχρι χθες ήταν θλιβερή. Όμως όταν αυτό το ψέμα αρχίζει να αναδύεται από τον δικό του βυθό και να διακλαδίζεται επικίνδυνα και με παραλογισμούς, ο Έβαν εγκλωβίζεται σε ενοχές και ο παλιός του εαυτός του χτυπά πια την πόρτα με διαφορετικό τρόπο.

    Μέσα από το εύρημα των ψυχοθεραπευτικών γραμμάτων προς τον εαυτό του ήρωα, μια κρυφή, ανύπαρκτη φιλία έρχεται στο φως και ένας έφηβος που έχει χαθεί μέσα στην αντικοινωνικότητα και σε περίσσιες δυσλειτουργίες ξαφνικά τυλίγεται με ένα άλλο κοινωνικό ένδυμα, προκαλώντας το ενδιαφέρον όλων όσοι μέχρι χθες τουλάχιστον τον αγνοούσαν. Ο ρυθμός της ιστορίας είναι εξαιρετικός και ο πρωτοπρόσωπος καλπασμός του Έβαν αποκαλύπτει μαζί με τους δευτερεύοντες ρόλους όλο το μεγαλείο, τον στρόβιλο και τον διχασμό της εφηβείας. Παράλληλα, ανιχνεύονται, γοητευτικά και σε βάθος, ο λαμπερός κόσμος του ψέματος που χαρίζει λύτρωση και ενοχή και αναβάθμιση και εγκλωβισμό, η συνεχής τριβή της αλήθειας με το ψέμα και τα ενίοτε ακαθόριστα μεταξύ τους όρια (τι είναι ψέμα και τι αλήθεια, αληθεια;), η μοναχικότητα και οι ποικίλες μορφές της μοναξιάς, η κατάθλιψη.

    Η κατάθλιψη! Έχει αναφερθεί σε πολλές ιστοσελίδες του εξωτερικού ότι η ομώνυμη παράσταση έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην μείωση του ποσοστού αυτοκτονιών εφήβων στις Η.Π.Α. «Δεν είχαμε ιδέα πως το musical θα ήταν η αφορμή να ξεκινήσουν οι συζητήσεις που ξεκίνησαν… Και δεν είμαστε και ειδικοί. Γρήγορα όμως μάθαμε από τους ειδικούς τι να λέμε και πως να καθοδηγούμε τους ανθρώπους στα σωστά σημεία όταν αυτή είχαν ανάγκη» είπε ο Στίβεν Λέβενσον, ένας εκ των συγγραφέων. «Αυτές οι αρχικές μας κινήσεις, το να συμπράξουμε με αυτούς τους ανθρώπους και να έχουμε αυτές τις συζητήσεις ήταν κάτι που ωφέλησε το show και μας κράτησε αληθινούς. Και μας κράτησε το να αναγνωρίζουμε την ευθύνη την οποία είχαμε».

    Πόσα μπορούν να χτιστούν πάνω σε ένα ψέμα; Πόσο μπορεί να αντέξει ένα ψέμα δίχως να χρειάζεται να ανακαλεί νέες παραφυάδες; Πώς ένα μικρό γρανάζι αλλάζει ολοκληρωτικά τον τρόπο που δουλεύει μια μηχανή; Μπορούν η μοναξιά, το διάχυτο άγχος, η απομόνωση, η κατάθλιψη, οι ελλιπείς, άνισες σχέσεις, η τάση για αυτοκτονία των εφήβων να έρθουν πιο κοντά στην κατανόηση των γονέων; Μπορεί αυτός ο κόσμος της άμετρης διαδικτυακής και social αφασίας την οποία διανύουμε και μετέχουμε όλοι-κυρίως οι έφηβοι- να αναδείξει κάτι θετικό πέρα από παθογένειες και κατακερματισμό σχέσεων, πέρα από ψευτοτσαμπουκάδες και μπούλινγκ; Μπορεί η αποδοχή και η αγάπη να μετατρέψει σε κάποιον άλλο έναν απομονωμένο έφηβο; Είναι πράγματι πολλά τα ερωτήματα που υφαίνονται και απαντώνται με όμορφο τρόπο.

    Το Αγαπητέ Έβαν Χάνσεν είναι ένα εξαιρετικά δυνατό ανάγνωσμα που σε κάποιες στροφές της αφήγησής του συγκλονίζει με την αλήθεια, τον ρεαλισμό και την τραγική ειρωνεία που φύεται παντού. Μετά την διαδρομή του μιούζικαλ με τα βραβεία και τα εκατομμύρια θεατών, ίσως είναι η ώρα και του βιβλίου να καλπάσει τον δικό του σπουδαίο δρόμο.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αγαπητέ Έβαν Χάνσεν
    Τίτλος πρωτοτύπου: Dear Evan Hansen
    Συγγραφέας: Βαλ Έμμικ, Στίβεν Λέβενσον, Μπεντζ Πάσεκ, Τζάστιν Πολ
    Μετάφραση: Γιώργος Παναγιωτάκης, Καρολίνα Μιζάν
    Φιλμ μοντάζ: Μαρία Ποινιού Ρένεση
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    Ηλ. σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 384
    Μέγεθος: 14 Χ 20
    ISBN: 978-960-16-8216-7

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular