More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΕργαστήριο STEΜ για παιδιά: ρομποτική, ενέργεια, μηχανές, άτομα, κύτταρα γονίδια, στοιχεία

    Εργαστήριο STEΜ για παιδιά: ρομποτική, ενέργεια, μηχανές, άτομα, κύτταρα γονίδια, στοιχεία

    Ο κόσμος του μέλλοντος έχει φτάσει. Η τεχνολογία διαδραματίζει ήδη και θα διαδραματίσει τα προσεχή χρόνια έναν ρόλο που πολλοί δεν τον φαντάζονται. Αρκεί να σκεφτεί κανείς στην παρούσα πανδημία την σχέση μας με την τεχνολογία. Είμαστε σχεδόν κάθε λεπτό σε στενή σχέση και συχνά εξάρτηση με κάποιο τεχνολογικό προϊόν. Κινητά, ρούτερ, νέτφλιξ, πλατφόρμες, playstation, είναι μερικές μόνο όψεις του νομίσματος.

    Η τεχνολογία θριαμβεύει. Και έχει άπειρες θετικές όψεις, κόντρα στην σκληρή κριτική που δέχεται από αρκετούς. Η τεχνολογία είναι η ευφυΐα των ανθρώπων. Δεν ευθύνεται αυτή για την κακή χρήση της από τους ανθρώπους. Χαρείτε την, βάλτε την όλοι στην ζωή των παιδιών μας, δώστε τους την πρόσβαση για το μέλλον που ζουν ήδη από την κούνια τους.

    Το εργαστήριο STEM, τα δύο νέα αυτά βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα, ανοίγουν ένα πλατύ παράθυρο στον κόσμο της ρομποτικής, των νέων εργαλείων, των έξυπνων μηχανών και όλων των μορφών ύλης: άτομα, στοιχεία, κύτταρα, γονίδια.

    Για όποιον δεν έτυχε να γνωρίζει, STEM είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Science Technology Engineering Maths (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) και θα τα συναντάμε στο εξής όλο και πιο συχνά στην εκπαιδευτική πραγματικότητα των παιδιών (σχολεία, κέντρα απασχόλησης, δραστηριότητες, σεμινάρια). Ο όρος STEM πρωτοεμφανίσθηκε από τη βιολόγο και Διευθύντρια του Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών των ΗΠΑ Judith A. Ramaley το 2001, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών. Ουσιαστικά η Ramaley προσέγγισε την Εκπαίδευση θέτοντας στο κέντρο τη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών, που είναι ζωτικής σημασίας για μια βασική κατανόηση του σύμπαντος και εισάγοντας τις νέες τεχνολογίες και την Μηχανική ως τα βασικά μέσα αλληλεπίδρασης με το σύμπαν.

    Και τι κάνουν αυτά τα βιβλία; Με λόγια απλά, με επιστημονικές, μεστές, καλά δομημένες πληροφορίες, αλλά όχι περιττή, ακαδημαϊκή υπερφόρτωση, εισάγουν τα παιδιά στον μεγάλο κόσμο του STEM, αποθεώνουν τον άνθρωπο, την ευρηματικότητα και εφευρετικότητά του και το καλούν να μυηθεί και να γνωρίσει τον τρόπο που μπορούμε να φτιάξουμε μια μηχανή, μέσα από ευφάνταστα πειράματα. Φτιάξε έναν ηλιακό φούρνο με μεμβράνη, αλουμινόχαρτο και ηλιακή ενέργεια, φτιάξε το δικό σου ελαστικό πλαστικό με… γάλα και ξύδι, γίνει δοκιμαστής υφασμάτων, δημιούργησε υφαντά έργα τέχνης, μάθε πώς το νερό περπατάει, γνώρισε την δύναμη του νερού, μάθε τον τρόπο που λειτουργούν τα ποδήλατα και τα μηχανοκίνητα οχήματα, φτιάξε το δικό σου ιστιοφόρο και ταχύπλοο από ένα πλαστικό μπουκάλι, δες πώς δουλεύει μια προπέλα θαλάσσης, μια αεριωθούμενη μηχανή, γεύσου μια επιστημονική σαλάτσ, γνώρισε τα πανίσχυρα μικρόβια και τον τρόπο που λειτουργεί ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης, νιώσε την δύναμη του ηλεκτρισμού και την ενέργεια των μπαταριών, φτιάξε το δικό σου κύκλωμα. Κι αφού έχεις μυηθεί σε όλον αυτόν τον κόσμο των υλικών, των απλών μηχανών και της ενέργειας, αφού έχει γνωρίσει βασικές αρχές μηχανικής, επιστήμης και τεχνολογίας, εισέρχεσαι μαγικά στον κόσμο της ρομποτικής και των έξυπνων μηχανών: μπλόκαρε ραδιοκύματα, γνώρισε τους αλγορίθμους, φτιάξε έναν ρομποτικό βραχίονα ή ένα ρομποτικό χέρι, κατασκεύασε έναν αεριωθούμενο πύραυλο ή σχεδίασε τον δικό σου διαστημικό σταθμό.

    Είναι απίστευτα πολλές οι προκλήσεις, οι γνώσεις, τα πειράματα, τα κουίζ και τα ανοιγόμενα παράθυρα στο καινούριο που περιέχουν αυτά τα βιβλία.

    Τα βιβλία αυτά είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να δημιουργούν απορίες, να εντείνουν την περιέργεια, να βάζουν τα παιδιά σε ένα μονοπάτι “θέλω κι εγώ να μάθω να το κάνω αυτό” και εν τέλει τα οδηγούν στην επίλυση αποριών και την ικανοποίηση της περιέργειάς τους.

    Πιστέψτε με δεν είναι απλώς βιβλία για παιδιά. Θα το απολαύσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να δουν το καινούριο μέσα στην τάξη τους  (νηπιαγωγείο και δημοτικό), θα το απολαύσουν όλοι οι γονείς που θέλουν να δουν το παιδί τους να έχει πραγματική επαφή με το καινούριο, τις επιστήμες και ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Γονείς που δεν ενδιαφέρονται απλώς για ένα παιδί που παίζει όλη μέρα τάμπλετ, αλλά που χρησιμοποιούν τις μηχανές για να μάθουν πώς φτιάχνονται και πώς λειτουργούν τα τάμπλετ.

    Στο βιβλίο με τις μορφές ύλης, αλληλοσυμπλέκονται βιολογία, χημεία, βιοϊατρική, βιοχημεία, φυσική, βιοτεχνολογία και επιστήμη του διαστήματος. Οι μικροί επιστήμονες γνωρίζουν τα φυτά και τη σχέση τους με το φως, τι είναι αυτό που μας κάνει “ζωντανούς”, μαθαίνει για τον τροφικό ιστό και φτιάχνει την δική του τροφική αλυσίδα, πλησιάζει το ανθρώπινο σώμα, τον σκελετό, τα μάτια, το αναπνευστικό σύστημα, , κάνει πείραμα με κύτταρα σε δράση, μαθαίνει για τα χρωμοσώματα και τα πανέξυπνα γονίδια, για την εξέλιξη, την προσαρμογή και την επιβίωση των ειδών μέσα από την δαρβινική θεωρία και την εξέλιξή της. Στη συνέχεια γνωρίζει τα μικροσκοπικά σωματίδια που αποτελούν τον κόσμο μας, τα άτομα, εκτελούν ένα υπέροχο πείραμα για το μοντέλο ενός ατόμου, έρχονται σε επαφή με τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων και γίνονται ντετέκτιβ του πίνακα αυτού αναζητώντας τά στο σπίτι τους, , φτιάχνουν ζαχαρένια μόρια, ξεχωρίζουν το αλάτι από την άμμο και φτιάχνουν τον δικό τους δείκτη ph. Στη συνέχεια μπαίνουμε στις χημικές αντιδράσεις, εξαφανίζουμε ως μάγοι το τσόφλι ενός αβγού ξεγυμνώνοντάς το πραγματικά, εισερχόμαστε στον κόσμο των στερεών, των υγρών και των αερίων, μαθαίνουμε για την βαρύτητα και το πως λειτουργεί, κάνουμε πείραμα με το… νερό που λυγίζει και γνωρίζουμε, θεωρητικά και βιωματικά, πολλές ακόμα έννοιες όπως μαγνητισμός, μαγνητικό πεδίο (φτιάχνουμε πυξίδα), φως, κίνηση, θερμότητα και θερμοκρασία, , πετρώματα, ηφαίστεια (φτιάχνουμε το δικό μας παρακαλώ), σεισμοί, νερό καιρικά φαινόμενα, πειράματα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας.

    Με περισσότερα από 30 πειράματα σε κάθε βιβλίο, με πολλές εικόνες, πλούσια γραφικά και σκίτσα, με ωραία γραφιστική επιμέλεια για να μην σε κουράζει ποτέ η συμπυκνωμένη γνώση, το STEM των Nick Arnold, Colin Stuart, Kristyna Baczynski και Annika Brandow είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά που διψούν για επιστήμη, γνώση, περιπέτεια και βλέπουν ερωτήματα που θα απαντήσουν τα ίδια με ευφάνταστο τρόπο.

    Σούπερ πρόταση. Για παιδιά από 5 ετών με καθοδήγηση.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Ρομποτική, υλικά, ενέργεια, έξυπνες μηχανές
    Μορφές ύλης, άτομα & στοιχεία, κύτταρα, γονίδια
    Τίτλος πρωτοτύπου: STEM QUEST-Tools, robotics and gadjets galore
    STEM QUEST-Astonishing atoms and matter mayhem
    Συγγραφέας:  Nick ArnoldColin Stuart
    Εικονογράφηση: Kristyna BaczynskiAnnika Brandow
    Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Ιανουάριος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Έλενα Κατσαϊτη
    Σελιδοποίηση: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 22 Χ 26
    ISBN: 978-960-605-914-8
    978-960-605-915-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular