Μαθηματικά με τον Piet Mondrian

0
1160

Γράφει η Μαρία Ντούνη

Ο πίνακας του  Piet Mondrian Composition II, μας δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα αφορμή όχι μόνο να μιλήσουμε στα παιδιά για το ζωγράφο και το έργο του αλλά και συζητάμε για τις γεωμετρικές φόρμες του τετραγώνου και του ορθογώνιου παραλληλογράμμου που παρουσιάζει ξεκάθαρα ο πίνακας (παρατηρήσαμε επίσης χρώματα και μεγέθη).
Μετά συνθέτουμε το δικό μας ομαδικό πίνακα με ξύλινα γεωμετρικά σχήματα που έχουμε στη τάξη μας ή εναλλακτικά μπορούμε να κόψουμε χάρτινα σχήματα μαζί με τα παιδιά ώστε να συνθέσουμε με αυτά ένα πίνακα. Η φάση αυτή λαμβάνει χώρα στην ολομέλεια, όπου ένα ένα παιδί καλείται να συνεχίσει ένα μέρος του πίνακα που έχει ο συμμαθητής του ήδη αρχίσει.
Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε το δικό μας έργο τέχνης ακολουθώντας τα βήματα του Mondrian. Χρησιμοποιήσαμε δύο φύλλα καμβά, χαρτοταινία και τέμπερες. Χωρίζουμε/ Δημιουργούμε τετράγωνα και παραλληλόγραμμα με τη βοήθεια της χαρτοταινίας στο καμβά. Έπειτα τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και με τέμπερες ζωγραφίζουν το έργο. Όταν στεγνώσει, αφαιρεσούμε τις ταινίες και δημιουργούνται τέλεια παραλληλόγραμμα και τετράγωνα καθώς και λευκές λωρίδες. Στο έργο του Piet Mondrian Composition II οι λωρίδες είναι μαύρες. Εμείς επιλέξαμε να τις ζωγραφίσουμε με λεπτό πινέλο. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαύρη μονωτική ταινία ίδιου πλάτους με τη χαρτοταινία την οποία κολλάμε εκεί που δημιουργήθηκαν οι λευκές λωρίδες μετά την αφαίρεση της χαρτοταινίας.

Υλικά:
1. Ξύλινα γεωμετρικά σχήματα
2. Δύο μεγάλα φύλλα καμβά
3. Χαρτοταινία
4. Τέμπερες

Στόχοι διδασκαλίας – δραστηριότητας:

• Να διακρίνουν τα παιδιά την ομορφιά στα έργα τέχνης με τα οποία έρχονται σε επαφή
• Να αναπτύξουν ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία καθώς και την επιθυμία να συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες
• Να μπορούν να παρατηρήσουν και να περιγράψουν ένα έργο –Ανάπτυξη της γλώσσας και του τρόπου έκφρασης.
• Να καλλιεργείται η αισθητική τους αντίληψη
• Να γνωρίσουν τα γεωμετρικά σχήματα : Τετράγωνο και Ορθογώνιο Παραλληλόγραμμο
• Να επαναλάβουμε τις έννοιες μικρό-μεγάλο
• Να αναγνωρίσουν τα χρώματα
• Να γνωρίσουν νέα υλικά (καμβάς, χαρτοταινία) και να αποκτήσουν την εμπειρία χρησιμοποιώντας τα.

Αξίζει να το δοκιμάσετε καθώς τόσο η διαδικασία, όσο και το αποτέλεσμα αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών!

Mondrian5

Mondrian6

Mondrian7

Mondrian8