More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΜουσικήΤο τραγούδι της εβδομάδαςΤο τραγούδι της εβδομάδας OCT4/22: Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι-Μάνος Χατζιδάκις

    Το τραγούδι της εβδομάδας OCT4/22: Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι-Μάνος Χατζιδάκις

    Το ορχηστρικό Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι περιλαμβάνεται στον δίσκο Ματωμένος Γάμος/Παραμύθι χωρίς όνομα που κυκλοφόρησε το 1965 από την Κολούμπια, σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στίχους των Νίκου Γκάτσου και Ιάκωβου Καμπανέλλη.

    Στον δίσκο περιλαμβάνονται σπουδαία τραγούδια όπως τα Τώρα Νυφούλα Μου Χρυσή, Νανούρισμα, Σήκω Νύφη Ζηλεμένη, Γύρνα Φτερωτή Του Μύλου, Ήταν Καμάρι Της Αυγής, Κι Ήταν Που Λέτε Μια Φορά (Πρόλογος), Έκτορας και Ανδρομάχη, Ναύτη, Γέρο-ναύτη, Ρίχνω Την Καρδιά Μου Στο Πηγάδι κ.α.

    Το Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη γράφτηκε για την θεατρική παράσταση της Πηνελόπης Δέλτα Παραμύθι Χωρίς Όνομα που ανέβασε το Νέο Θέατρο του Βασίλη Διαμαντόπουλου το 1959 και διασκεύασε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Το τραγούδι αποτυπώνει την παύση του πολέμου και των εχθροπραξιών, την παύση της βίας γενικότερα και την έλευση της χαράς σε μια γειτονιά όπου οι άνθρωποι πανηγυρίζουν.

    Η παράσταση δεν περπάτησε όμως. Η ελλιπής προσέλευση θεατών την κατέβασε γρήγορα. Τα τραγούδια όμως περίμεναν. Τον Οκτώβριο του 1965 ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις τα ηχογράφησε σε έναν από τους κορυφαίους δίσκους όλων των εποχών, παγκοσμίως θα πω εγώ.

    Η δε ερμηνεία του Λάκη Παππά θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλα τα ωδεία του κόσμου και να παίζει είκοσι φορές την ημέρα στο δωμάτιο κάθε επίδοξου τραγουδιστή/-ιας.

    Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
    Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
    Πρώτη εκτέλεση: Λάκης Παππάς

    Στην ποταμιά
    σωπαίνει το κανόνι
    στην ερημιά
    φτεροκοπάει ένα αηδόνι

    Πετούν τα παλιομάχαιρα με χαρές και πάνε
    πετούν τα παλιομάχαιρα,
    οι γειτονιές αχολογάνε

    Γελά ο Θεός
    στο φως τ’ αποσπερίτη
    χαμογελά
    στον δρόμο για το σπίτι

    Απολαύστε το:

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular