More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΚοντολέων, Παπαθεοδώρου, Παπαθεοδούλου, Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και Διαβάζοντας Μεγαλώνω υποψήφιοι για το Astrid Lindgren...

    Κοντολέων, Παπαθεοδώρου, Παπαθεοδούλου, Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και Διαβάζοντας Μεγαλώνω υποψήφιοι για το Astrid Lindgren 2023

    Ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης ως υποψήφιοι για το ALMA- Astrid Lindgren Memorial Award 2023, ένα από τα δύο μεγαλύτερα διεθνή βραβεία παιδικής λογοτεχνίας, τα ονόματα των 251 υποψηφίων συγγραφέων, εικονογράφων και φορέων προώθησης της φιλαναγνωσίας από 64 χώρες (ίδιοι αριθμοί με πέρσι).

    Από την Ελλάδα προτάθηκαν για το ALMA οι διακεκριμένοι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αντώνης Παπαθεοδούλου και Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, καθώς και το διεπιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο “Διαβάζοντας Μεγαλώνω” με την πλούσια τα τελευταία χρόνια δράση. Η γνωστή εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου και η συγγραφέας Έλλη Παιονίδου είναι οι δύο προτάσεις από την Κύπρο.

    Για το εν λόγω βραβείο επιλέγονται ως υποψήφιοι άνθρωποι και οργανισμοί-φορείς οι οποίοι διακρίνονται για την συνολική προσφορά τους στην παιδική λογοτεχνία.

    Δείτε όλους τους υποψηφίους εδώ.  Ανάμεσά τους θα δείτε δημιουργούς όπως η Deborah Ellis από τον Καναδά, η Isabelle Arsenault από τη Γαλλία, η Διεθνής Βιβλιοθήκη του Μονάχου Internationale Jugendbibliothek München (από την οποία προέρχονται τα White Ravens), ο Roberto Piumini (θυμηθείτε τον Αρλεκίνο), η τρομερή Ιταλογαλλίδα Beatrice Alemagna, ο André Letria (εικονογράφος του Αν ήμουν βιβλίο), οι Βρετανοί Quentin Blake, Julia Donaldson (Γκρούφαλο κτλ) και Katherine Rundell (Λύκοι στο χιόνι, Τα παιδιά στις στέγες, Ο εξερευνητής) και η Αμερικανίδα Kate DiCamillo με το άρτι αφιχθέν στην Ελλάδα Το θαυμαστό ταξίδι του Έντουαρντ Τιουλέιν. Εντυπωσιακό οι 11 υποψήφιοι από το Ιράν, οι 13 από τη Νορβηγία και οι 16 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το Astrid Lindgren Memorial Award απονέμεται από το 2003 και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 5 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (€522.000). Καθιερώθηκε από τη Σουηδική κυβέρνηση μετά το θάνατο της σπουδαίας συγγραφέα Άστριντ Λίντγκρεν για να τιμήσει τη μνήμη της. Μέχρι στιγμής έχουν βραβευτεί 22 δημιουργοί/φορείς: 11 συγγραφείς, 8 εικονογράφοι και 3 οργανισμοί. Από αυτούς 11 ήταν γυναίκες και 8 άνδρες.

    Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 7 Μαρτίου 2023, κατά το φεστιβάλ της Μπολόνια. Καλή τύχη στους Έλληνες υποψηφίους.

    Οι νικητές του Astrd Lindgren

    2022

    2023

    ?

    RELATED ARTICLES

    Most Popular