More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΆλλα τα μάτια της μαϊμούς κι άλλα της κουκουβάγιας, της Σοφίας Μαντοβάλου

    Άλλα τα μάτια της μαϊμούς κι άλλα της κουκουβάγιας, της Σοφίας Μαντοβάλου

    allatamatiaΠαρόλο που στο οπισθόφυλλό του περιγράφεται ως ένα βιβλίο για χρώματα, ο εκδοτικός οίκος θα μας επιτρέψει να διαφωνήσουμε. Είναι ένα βιβλίο για τη διαφορετική οπτική του άλλου και η συγγραφέας πραγματεύεται το θέμα με εξαιρετική δεξιοτεχνία κι απίστευτα έξυπνο τρόπο!
    Οι ήρωες της ιστορίας είναι ζώα. Μια διαφωνία μεταξύ της καρακάξας και της κουκουβάγιας σχετικά με το αν ο κόσμος είναι πολύχρωμος, όπως ισχυρίζεται η πρώτη ή γκρίζος, όπως ισχυρίζεται η δεύτερη, τις οδηγεί στην ζωγράφο μαϊμού. Στην Ρόζι, τη μαϊμού ανατίθεται το έργο να τους ζωγραφίσει με τα πινέλα της μια μπανανιά για να δουν με τα μάτια τους τι πραγματικά ισχύει.. Οι πίνακες φτιάχνονται αλλά η παράδοσή τους περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ο σκύλος, η γάτα, ο βάτραχος μπαίνουν και αυτοί στη διαδικασία αμφισβήτηση της μιας ή της άλλης άποψης.
    Η Σοφία Μαντουβάλου με το γνωστό χιούμορ της και το ιδιαίτερο γράψιμό της αξιοποιεί τα χαρακτηριστικά των ζώων που πράγματι δεν αντιλαμβάνονται όλα τα χρώματα για να μας δείξει ότι ο καθένας βλέπει τον κόσμο με τα δικά του μάτια που είναι διαφορετικά!
    Σχετικά με το βιβλίο αυτό η ίδια μας λέει:
    «Ένας δημιουργός έχει πάντα πολλά ταλέντα… και ποίηση γράφω και ζωγραφίζω…Κάποια στιγμή βρέθηκε ένας ζωγράφος, οργανώθηκε ένα γκρουπ ζωγραφικής και πήγα μαζί με μια φίλη να το παρακολουθήσω. Αυτός ο άνθρωπος σου έδινε ένα ερέθισμα και σε άφηνε να δημιουργήσεις. Το ίδιο ερέθισμα ο κάθε ένας από μας το έβλεπε τόσο διαφορετικά που έβγαινε ένα άλλο έργο… το έργο μπορεί να είχε σπίτι, σκεπή κλπ αλλά το αποτέλεσμα ήταν σαν να είχαμε ένα άλλο ερέθισμα ο καθένας, καθώς έβγαινε η προσωπική  κι εσωτερική ματιά του καθενός. Κάποια στιγμή οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα συνέδριο με θέμα τον εγκέφαλο και πως λειτουργεί σε σχέση με την Τέχνη, στο οποίο συμμετείχε ο δάσκαλος αυτός της ζωγραφικής, ο οποίος ήταν και συγγραφέας και φυσικός. Μου πρότεινε λοιπόν να συμμετέχω κι έτσι μου βγήκε αυτό το παραμύθι, το οποίο πραγματικά είναι πολύ ωραίο.»
    Πολύ όμορφη η δουλειά της Ελένης Τσάμπρα η οποία με την εικονογράφησή της αναδεικνύει την άλλοτε πολύχρωμη κι άλλοτε ασπρόμαυρη οπτική του κειμένου. Το βιβλίο βραβεύτηκε το 2010 από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Αν δεν το έχετε στη βιβλιοθήκη σας, σπεύσατε! Καθώς μάθαμε, κι ελπίζουμε πραγματικά να μην ισχύει, ότι δεν θα επανεκδοθεί .

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Άλλα τα μάτια της μαϊμούς κι άλλα της κουκουβάγιας
    Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου
    Εικονογράφηση: Ελένη Τσάμπρα
    Εκδόσεις: Πατάκης, 2008
    Σελίδες: 32
    ISBN: 9789601625775

     

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular