More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΆνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές, της Έμιλυ Χένρυ (μετ.: Μιχάλης Δελέγκος)

    Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές, της Έμιλυ Χένρυ (μετ.: Μιχάλης Δελέγκος)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 15+ – Λογοτεχνία για νέους

    Οι διακοπές έγιναν για τους δραστήριους ανθρώπους, αλλά οι τεμπέληδες είναι οι πρώτοι που επωφελούνται.
    Anne Barratin

    Ένα ευχάριστο μυθιστόρημα με την αύρα ενός ξεχασμένου ρομαντισμού από την Emily Henry για όλους εκείνους που μπορεί να συναντήσουμε στις διακοπές μας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Στις διακοπές μπορείς να είσαι όποιος θες. Όπως ένα καλό βιβλίο ή ένα πανέμορφο ντύσιμο, έτσι και οι διακοπές σε κάνουν να βγάζεις στην επιφάνεια έναν διαφορετικό εαυτό. Στην καθημερινή σου ζωή ίσως να μην μπορείς να κουνήσεις ούτε το κεφάλι σου στον ρυθμό της μουσικής που παίζει στο ραδιόφωνο χωρίς να αισθανθείς άσχημα, αλλά όταν βρίσκεσαι σε μια εσωτερική αυλή φωτισμένη με σειρές από λαμπάκια και πλημμυρισμένη από τους ήχους της μπάντας steel drum, αρχίζεις να λικνίζεσαι και καταλήγεις να χορεύεις χωρίς δισταγμούς…Είσαι όποιος θέλεις να είσαι. Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Εντάξει, ίσως όχι ότι θέλεις….

    Την πρώτη βραδιά της ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, τον εντοπίζει. Φοράει χακί παντελόνι και κοντομάνικο μπλουζάκι με το λογότυπο του πανεπιστημίου…είναι μόνη της εκεί και είναι μόνος του και εκείνος, έτσι τον πλησιάζει και ρωτά, “Σπουδάζεις στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο;” Εκείνος αρχικά την κοιτά ανέκφραστος, μετά η αμηχανία παίρνει τον έλεγχο και τέλος ψελλίζει κάτι για ένα λερωμένο πουκάμισο χαμηλώνοντας το βλέμμα του επάνω της σαν να την περνά από σαρωτικό έλεγχο. Εκείνη φοράει εμπριμέ ολόσωμη φόρμα με έντονο πορτοκαλί και ροζ χρώμα και εκείνος αντιδρά σαν να κρατούσε πλακάτ που έγραφαν ΚΑΨΤΕ ΤΑ ΧΑΚΙ.

    Αυτή ήταν η αρχή μιας γνωριμίας που θα εξελιχθεί σε μια πραγματική φιλία.

    Η Πόπι και ο Άλεξ δεν έχουν τίποτα κοινό. Ακόμα και η στάση ζωής τους μοιάζει να είναι πολικά αντίθετη καθώς αναζητούν διαφορετικά πράγματα από τη ζωή.

    Εκείνη αγαπάει την περιπέτεια, είναι ζωηρή, ενεργητική, υπερκινητική, ριψοκίνδυνη, δουλεύει ως ταξιδιωτική συντάκτρια με έδρα τη Νέα Υόρκη και μισεί τα χακί.
    Εκείνος καθηγητής στο λύκειο της μικρής πόλης, προτιμάει να κάθεται σπίτι συντροφιά με τα βιβλία του, ήρεμος, ισορροπημένος έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της ζωής του, ζώντας σε μια ρουτίνα που του δημιουργία ασφάλεια και λατρεύει τα χακί.

    Και όμως, αυτοί οι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι καταλαβαίνουν απόλυτα ο ένας τον άλλον.

    Όλα ξεκίνησαν την πρώτη τους χρονιά στο πανεπιστήμιο, όταν τυχαία έκαναν μαζί το ταξίδι της επιστροφής στο σπίτι για τις καλοκαιρινές διακοπές. Από τότε και για μια δεκαετία, οι δύο φίλοι έχουν την παράδοση να περνούν μαζί μια περιπετειώδη εβδομάδα διακοπών.
    Μέχρι που πριν από δύο χρόνια καταστράφηκαν τα πάντα… Από τότε δεν έχουν ξαναμιλήσει.

    …Πόπι, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σκεφτείς και να αναρωτηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που ήσουν πραγματικά ευτυχισμένη.
    Το πρόβλημα είναι ότι εγώ δεν έχω ανάγκη να σκεφτώ. Καθόλου. Ξέρω ήδη πότε ήμουν πραγματικά ευτυχισμένη. Πριν από δύο χρόνια, στην Κροατία, μαζί με τον Άλεξ Νίλσεν.
    Αλλά δεν πρόκειται να το ξαναζήσω αυτό, επειδή δεν έχουμε μιλήσει από τότε.

    Η Πόπι έχει όλα όσα είχε ποτέ θελήσει, αλλά παρ’ όλα αυτά νιώθει ένα κενό, νοσταλγεί τον φίλο της. Έτσι αποφασίζει να του ζητήσει να κάνουν ένα ακόμα ταξίδι μαζί στο Παλμ Σπρίνγκς ώστε να εξομαλυνθεί η σχέση τους. Είχε μια εβδομάδα για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να απολαύσει τις διακοπές της με την συντροφιά του αγαπημένου της φίλου. Τι θα μπορούσε άλλωστε να πάει στραβά;

    Τα πράγματα δεν θα είναι όμως τόσο απλά καθώς συναισθήματα και συνειδητοποιήσεις θα βγουν στην επιφάνεια. Μήπως η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που βίωνε μέχρι τότε; Μήπως τόσα χρόνια εξαπατούσε ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό;

    Εστιάζοντας

    Η Emily Henry δημιουργεί ένα ανάλαφρο μυθιστόρημα που διαπνέεται από τον ρομαντισμό περασμένων δεκαετιών, ένα μείγμα παραμυθιού και ονειροπόλησης, ουτοπικής  πραγματικότητας αλλά παράλληλα σκληρής απομυθοποίησης, μια ρομαντική κομεντί με σύγχρονη ματιά.

    Όπως η ίδια η συγγραφέας αναφέρει στο τέλος του βιβλίου, έχει βασίσει τις πρώτες σκηνές της γνωριμίας της Πόπι και του Άλεξ στην ταινία της δεκαετίας του ’90, Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι.

    Με λιτό λόγο, έξυπνους διαλόγους και ρυθμική αφήγηση, με χιούμορ και μικρές δόσεις σαρκασμού η συγγραφέας πλέκει μια διασκεδαστική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων τόσο αντίθετων πλάθοντας χαρακτήρες οικείους και προσιτούς, που σε κάνουν να θέλεις να τους γνωρίσεις και να τους ακολουθήσεις στα συναρπαστικά τους ταξίδια, να γελάσεις με τις αδεξιότητες και τις γκάφες τους, να μορφάσεις με τις λανθασμένες αποφάσεις, να αναπολήσεις τις δικές σου διακοπές αλλά και να αποκωδικοποιήσεις χαρακτήρες και ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο διάβα σου.

    Ταξίδεψε, ονειρέψου, διασκέδασε αλλά στο τέλος γύρισε στο λιμάνι που σε περιμένει και σε κάνει να πλημμυρίζεις από ευγνωμοσύνη για αυτούς που αγαπάς.

    Για αναγνώστες από 15+ ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    48 εβδομάδες στη λίστα best sellers των New York Times

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Flamingos – I Only Have Eyes For You

    Harry Connick, jr._It Had to Be You(With Big Band & Vocals)

    Lindsay Buckingham – Holiday Road

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές
    Τίτλος πρωτοτύπου: People We Meet on Vacation
    Συγγραφέας: Emily Henry
    Προσαρμογή εξωφύλ.: Ελένη Οικονόμου, Διόπτρα
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Ιούνιος 2022
    Μετάφραση: Μιχάλης Δελέγκος
    Επιμέλεια: Ανδρομάχη Γεωργιάδου
    Σελιδοποίηση: Έρση Σωτηρίου
    Σελίδες: 488
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-776-9

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular