More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΈνας γκρινιάρης σκίουρος, της Όλγας Ν. Παπαδογεωργάκη (εικ.: Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη)

    Ένας γκρινιάρης σκίουρος, της Όλγας Ν. Παπαδογεωργάκη (εικ.: Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3,5-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Δεν αντέχω τη φωνή της, είπε μέσα στα δόντια του. Και δεν έχω καμιά διάθεση για συζητήσεις. Κούνησε τη φουντωτή ουρά του και σκαρφάλωσε γρήγορα στο δέντρο για να μαζέψει βελανίδια.

    Η Όλγα Ν. Παπαδογεωργάκη και η Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη σε μια ιστορία γκρίνιας και επιστροφής στην κανονικότητα της φιλίας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Άρχισε το χιόνι, σύντομα θα σκεπάσει το δάσος. Ο σκίουρος φοβάται το χιόνι, του αρέσουν τα χρώματα. «Πρέπει να σφίξω τα δόντια και να βγω έξω. Να μαζέψω βελανίδια για τις κρύες νύχτες που θα ‘ρθουν», μονολόγησε.

    Μέσα στην ησυχία του δάσους, ακούστηκε ένα περίεργος θόρυβος. Ήταν ο λαγός που έσκαβε μια τρύπα στο χώμα. Χαιρέτησε τον σκίουρο, αλλά εκείνος δεν είχε όρεξη για συζητήσεις. “Δεν αντέχω  τον θόρυβο που κάνει ο λαγός όταν σκάβει”, γκρίνιαξε. Κι ύστερα… “γεια σου, σκίουρε”, τον χαιρέτησε η αλεπού αλλά τον εκνεύριζε η φωνή της. Κάποια στιγμή, έκλεισε τα μάτια και κοιμήθηκε. Αλλά η κατάσταση συνεχίστηκε. Ένας τρυποκάρυδος, μία κουκουβάγια, κάποιοι ακόμα. Όλοι ενοχλητικοί για τον κακοδιάθετο, γκρινιάρη σκίουρο. Μα επιτέλους, τι θέλει;

    Εστιάζοντας

    Η κακοδιαθεσία θεωρείται πια αναφαίρετο δικαίωμα όλων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, ως εκ τούτου έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να τρυπώνει με διάφορους τρόπους σε ιστορίες για παιδιά. Ο σκίουρος είναι ο μίζερος, γκρινιάρης, που όλα του φταίνε και τίποτα δεν θέλει. Κάποια στιγμή όλη αυτή η κακοδιαθεσία κάμπτεται από τη δύναμη της φιλίας, της ανάμνησης και της μοναξιάς που διεγείρεται από αυτήν. Στις δύσκολες μέρες, τις λευκές του χειμώνα, σαν τον Φρέντερικ του Λιό Λιόνι, θα πρέπει να ανατρέξεις σε εκείνα που σε κρατούν όρθιο, που γεμίζουν το πραγματικό κάδρο σου και όχι απλά ένα άλμπουμ με φωτογραφίες.

    Ο αφηγηματικός τρόπος της Όλγας Ν. Παπαδογεωργάκη παραπέμπει σε μεγάλο βαθμό σε εκείνο των λαϊκών παραμυθιών, ρέων, ήρεμος, εύληπτος, με ισορροπία σε αφηγηματικά και διαλογικά μέρη, ενώ η εικονογράφηση της εικαστικού Πατρίτσιας-Ευγενίας Δεληγιάννη υπηρετεί ακριβώς αυτή την επιλογή με τη συνολική προσέγγισή της∙ παραμυθένιες μορφές και συνολική ατμόσφαιρα, ήπιες γραμμές, το παραμυθιακό στοιχείο παρόν στο σύνολό του, και εικαστικά.

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Απόσπασμα

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ένας γκρινιάρης σκίουρος
    Συγγραφέας:

    Όλγα Ν. Παπαδογεωργάκη

    Εικονογράφος:

    Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη

    Εκδόσεις:

    Καλειδοσκόπιο, Φεβρουάριος 2023

    Επιμέλεια:

    Χάρης Πολίτης

    Σελίδες:
    36
    Μέγεθος:
    21 Χ 21
    ISBN:

    978-960-471-260-1

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular