More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΈνας μαρκαδορος μια φορά βγήκε απ' το κουτί του κι είπε γεια!...

    Ένας μαρκαδορος μια φορά βγήκε απ’ το κουτί του κι είπε γεια! της Ραχήλ Μαρτίδου

    Τίτλος: Ένας μαρκαδόρος μια φορά… βγήκε απ’ το κουτί του κι είπε γειά!
    Σειρά: Καλές πρακτικές στην εκπαίδευση
    Συγγραφέας: Ραχήλ Μαρτίδου
    Eικονογράφηση: Έλλη Ζαχαροπούλου
    Επιμέλεια: Χριστίνα Λυκοπούλου
    Μουσική σύνθεση: Ραχήλ Μαρτίδου
    Ενορχήστρωση: Ευρυδίκη & Δημοσθένης Παπαοικονόμου
    Εκδόσεις: Οσελότος, 2013
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN 978-960-564-012-5

    Το βιβλίο της Ραχήλ Μαρτίδου είναι ένα πολυτροπικό βιβλίο καθώς συνδυάζει το λόγο, με τη μουσική αλλά και τη ζωγραφική. Στόχος είναι να παρουσιαστεί μια καλή πρακτική που αφορά στη σωστή χρήση των μαρκαδόρων από τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Κι όλα αυτά μέσα από την ιστορία ενός…μαρκαδόρου.

    Ο μαρκαδόρος θεωρείται ένα από τα πιο εύχρηστα και ελκυστικά υλικά που χρησιμοποιεί το παιδί στην προσχολική και σχολική ηλικία. Πρόκειται για ένα υλικό που επιτρέπει στο παιδί να εκφραστεί και να επικοινωνήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Συχνά όμως, παρατηρούμε να γίνεται κακή χρήση αυτού του υλικού, το οποίο τα παιδιά το θεωρούν ευτελές και αναλώσιμο. Καπάκια χάνονται, μαρκαδόροι πετιούνται στο πάτωμα ή μπερδεύονται με άλλα υλικά.

    Η Ραχήλ Μαρτίδου εμπνεύστηκε μια έμμετρη ιστορία μέσα από την οποία με εύληπτο τρόπο, προωθεί μια καλή πρακτική. Με ανιμιστική διάθεση που ξέρουμε πόσο αρέσει και κερδίζει τα μικρά παιδιά, ο μαρκαδόρος συστήνεται κι εξηγεί τι περιμένει από τα παιδιά σχετικά με τη χρήση του. Το βιβλίο περιλαμβάνει CD με ένα ρυθμικό τραγούδι, σύνθεση της Ραχήλ Μαρτίδου και ερμηνευμένο από την Ευρυδική Παπαοικονόμου.

    Η εικονογράφηση του βιβλίου ανήκει στην Έλλη Ζαχαροπούλου. Η εικονογράφος αξιοποιεί έξυπνα την εναλλαγή σκίτσου και χρώματος. Η χρήση αυτής της τεχνικής σε συνδυασμό με τα πολύχρωμα γράμματα που μοιάζουν με κολάζ πάνω στο γυαλιστερό χαρτί του βιβλίου, δημιουργούν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

    Μας άρεσε που το βιβλίο αν και σύντομο, έχει περιεχόμενα. Να αναφέρουμε ότι το βιβλίο προλογίζει η Ευθυμία Γουργιώτου, Επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμ. Προσχολικής Εκπαίδευσης Παν. Κρήτης, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: “Το πόνημα της Ραχήλ Μαρτίδου, μακριά από θεωρητικές φιλοδοξίες, έρχεται να καλύψει ένα κενό σε πρακτικό επίπεδο, σχετικά με το πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν τη σύνδεση της γνώσης με την ποιότητα της καθημερινής ζωής μέσα από τις τέχνες.”

    Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***

    Η Ραχήλ Μαρτίδου είναι Σχολική Σύμβουλος της 37ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Χαλκιδικής. Έχει πτυχίο της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Επιστήμες Αγωγής στην κατεύθυνση: “Προγραμματισμός και Εκπαίδευση στην Πρώτη Παιδική Ηλικία” από το ΤΕΠΑΕ του Α.Π.Θ. Επίσης έχει Πτυχίο Διετούς Μετεκπαίδευσης από το Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών και έχει πιστοποιηθεί ως επιμορφώτρια νηπιαγωγών από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα διδακτικής μεθοδολογίας στην τάξη. Έχει δημοσιεύσεις σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και συμμετοχές με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Επίσης έχει πραγματοποιήσει μουσικές σπουδές στο πιάνο και στην αρμονία στο Παναρμόνιο Ωδείο Αθηνών.

    Τα βιβλία της:
    Ένας μαρκαδόρος μια φορά… βγήκε απ’ το κουτί του κι είπε γεια!,Οσελότος 2013
    Το ολοήμερο νηπιαγωγείο, Λεξίτυπον 2014

    Συμμετοχή σε συλλογικό έργο (επιμέλεια)
    Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στην προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση, Δίσιγμα 2016

    ***

    Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

    ***

    Η Έλλη Ζαχαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε πιάνο ανώτερα θεωρητικά και μονωδία στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Φεύγει για μεταπτυχιακά στο Παρίσι.Εκεί αποκτά το δίπλωμα σύνθεσης μουσικής για κινηματογράφο από την Εcole Normale de Musique de Paris. Παραμένει στο Παρίσι για 14 χρόνια διδάσκοντας πιάνο και θεωρητικά. Παράλληλα σκιτσογραφεί, έχει στο ενεργητικό της πέντε ατομικές εκθέσεις (η τελευταία στο Τόκιο το 2010) και αναλαμβάνει την επιμέλεια πολλών εντύπων, αφισών, προγραμμάτων, καρτών κ.ά. Έχει παρουσιάσει σε σεμινάρια την προσωπική της εκπαιδευτική μέθοδο “μαθαίνω νότες διαβάζοντας σκίτσα” για μουσικούς σε νεαρές ηλικίες. Έχει στο ενεργητικό της πολλά ρεσιτάλ πιάνου, καθώς και παρουσιάσεις του μουσικού-συνθετικού της έργου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εδώ και λίγα χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη διδάσκοντας πιάνο και θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Τούμπας Κ. Ματσίγκου.

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular