More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ένα βιβλίο μες στη Βρόμα- Η ιστορία της ανθρώπινης υγιεινής, της Μόνικα...

    Ένα βιβλίο μες στη Βρόμα- Η ιστορία της ανθρώπινης υγιεινής, της Μόνικα Ούτσνικ Στρουγκάτα (εικ.: Πιότρ Σόχα)

    ena vivlio mes th vroma cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-15) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Μπορώ πιο εύκολα να φανταστώ τον κόσμο χωρίς στρατηγούς και μεγάλους ηγέτες ή χωρίς στρατιώτες και όπλα, παρά χωρίς τουαλέτες, αποχετεύσεις και τρεχούμενο νερό.
    Πιοτρ Σόχα

    Η Monica Utnik Strugata και ο Piotr Socha δημιουργούν έναν έξοχο τόμο για την ιστορία της ανθρώπινης υγιεινής και όλων των παραμέτρων που συνδέονται μαζί της.

    Περί τίνος πρόκειται

    Brud στα Πολωνικά σημαίνει Βρομιά και βρόμα, οπότε η ιντριγκαδόρικη μετάφραση της ελληνικής έκδοσης δεν παύει να είναι ακριβώς πάνω στην κεντρική έννοια. Βέβαια, το ίδιο έκαναν και οι δημιουργοί του βιβλίου στο πρωτότυπο. Γιατί, επιθεωρώντας την ιστορία της ανθρώπινης υγείας και υγιεινής, δημόσιας και ιδιωτικής, ουσιαστικά είσαι αναγκασμένος να διαβείς τον ποταμό του αντιθέτου, την απέναντι όχθη, ήτοι βρόμα, μπόχα, δυσωδία και ολίγη από λέρα, σιχαμάρα και αηδία.

    Γιατί ξεκινάμε με τα βρομόλογα και ακολούθως προχωράμε στο σαπούνι, τα σαμπουάν, τις κρέμες και τα λοιπά καλλυντικά που έρχονται από πολύ παλιά. Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη για παράδειγμα, οι γυναίκες αγαπούσαν τα καλλυντικά και χρησιμοποιούσαν σκιές ματιών, κολ και ρουζ από λειχήνες ή ρίζες φυτών.

    Στη συνέχεια θα διαβείτε το κατώφλι λουτρών και δημοσίων μπάνιων, ρωμαϊκών και τούρκικων, θα γνωρίσετε συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης και πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα για να κάνεις τις βασικές σου ανάγκες μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες, θα δούμε ανθρώπους που κινούνται πέριξ της αγιοσύνης που δεν πλένονταν ποτέ ή ελάχιστα και θα δούμε πόσο απενοχοποιημένο ήταν το γυμνό σώμα μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν το γεμίσουμε ενοχή οι κατοπινοί. Και ασφαλώς, θα το αντιδιαστείλουμε με την ψυχή και την καθαρότητά της, βασικό μέλημα των θρησκευτικών προσεγγίσεων ανά τον κόσμο.

    Θα δούμε επίσης τις διαστάσεις της βρομιάς και της υγιεινής που σχετίζονται με τις ασθένειες, με τα μαλλιά και την τριχοφυΐα ολούθε, με τα ρούχα και τη μόδα τους, με τη στοματική υγιεινή, με την ρύπανση του περιβάλλοντος και των πόλεων, με τις συνήθειες των ανθρώπων, κοινών θνητών και βασιλιάδες που δεν πήγαιναν τόσο μόνοι πάντα εκεί που νομίζετε, με την κουλτούρα της καθαριότητας και τις σχετικές απόψεις για αυτήν, μέχρι τον ιδρώτα, την ενάμιση μέτρου πολωνική κοτσίδα μαλλιών και αρκετές ακόμα ευφάνταστες παραμέτρους.

    Είναι μια άρτια έκδοση η οποία έχει δύο βασικά προτερήματα: τη θαυμάσια πλαγιοκόπηση και διασύνδεση του κεντρικού θέματος της ανθρώπινης υγείας και καθαριότητας μέσα από έναν παλυδαίδαλο αλλά ξεκάθαρο ιστό παράπλευρων ζητημάτων τα οποία αναπτύσσουν θαυμαστές όψεις της Ιστορίας, την ανθρώπινης εξέλιξης, απομυθοποιώντας δεδομένα και ενώνουν διασκορπισμένες σκέψεις και πεδία. Και δεύτερον, ασφαλώς, η συναρπαστική εικονογράφηση του Πιοτρ Σόχα, ο οποίος μετά τις Μέλισσες και τα Δέντρα, παραμένει στους εντυπωσιακούς, πολυσέλιδους, μεγάλου μεγέθους τόμους, φροντίζοντας, ωστόσο, να εξελίξει το στυλ του, να γίνει ευέλικτος μέσα σε διάφορα εικονογραφικά ρεύματα, να αντλήσει από την ποπ κουλτούρα, την pop art του Γουόρχολ, τις αιγυπτιακές γεωμετρίες, τα ανατολίτικα μοτίβα, φράκταλ και χρωματικές εντάσεις, αλλά και μια σύγχρονη, δική του προσέγγιση που δείχνει τόσο καλαίσθητη και μοντέρνα, με χιούμορ και απίστευτη λεπτομέρεια. Ολοσέλιδες και δισέλιδες εικόνες αλλά και μικρότερα σκίτσα που δια-κοσμούν τις σελίδες με κείμενο, σε μια ακόμα σπουδαία δουλειά που απολαμβάνεις.

    Άψογη βιβλιοδεσία και ποιότητα χαρτιού.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ένα βιβλίο μες στη Βρόμα- Η ιστορία της ανθρώπινης υγιεινής
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Brud

    Συγγραφέας:

    Monica Utnik Strugata

    Εικονογράφος:

    Piotr Socha

    Εκδόσεις:

    Μικρή Σελήνη, Οκτώβριος 2023

    Μετάφραση:

    Μαριάννα Ψύχαλου

    Επιμέλεια:

    Μαριάννα Ψύχαλου

    Σελίδες:

    200

    Μέγεθος:

    24 Χ 33

    ISBN:

    978-618-56-8914-8

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular