More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-202012-15 ετώνΉλιος με μουστάκια, της Μελίνας Σιδηροπούλου

    Ήλιος με μουστάκια, της Μελίνας Σιδηροπούλου

    Κατά βάση ο “Ήλιος με μουστάκια” είναι ένα βιβλίο ωρίμανσης/ενηλικίωσης (coming-of-age story όπως λέγονται διεθνώς) με κεντρική ηρωίδα την Μαρίνα και βασικό περιβάλλον την οικογένειά της. Η πρωτοπρόσωπη πνευματώδης, αρκετά χιουμοριστική σε ορισμένα σημεία, αφήγηση του κοριτσιού, η επιτευχθείσα ισορροπία μεταξύ βιωμένης πραγματικότητας και μαγικού ρεαλισμού και τα χαριτωμένα κοντινά σε επιλεγμένα καρέ της προσωπικής και οικογενειακής ζώης, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον βιβλίο που σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των προεφήβων και εφήβων -κατά κύριο λόγο- κοριτσιών.

    Η ζωή δεν είναι μια ακολουθία ιπτάμενων μορίων ζάχαρης που γυροφέρνουν το δρομολόγιο σαλόνι- παιδικό δωμάτιο-σχολείο-επανάληψις. Έχει διαζύγιο των γονιών που χωρίζουν ζωές και πράγματα, μέχρι και τους αγαπημένους δίσκους της Μαρίνας, έχει καλοκαίρια στον παππού και τη γιαγιά στο Μεγάλο Πεύκο με ιστορίες από το αλβανικό μέτωπο, τζιζ κέικ λεμόνι και βελονάκι, έχει νέες φίλες όπως η Ελίνα στο σχολείο που δεν είναι πάντα ο παράδεισος για ένα εσωστρεφές παιδί, έχει παιχνίδια φαντασίας και δρομολόγια της Λουφτχάνσα που φτιάχνουν διαδρόμους προσγείωσης για γλάρους, έχει γεύματα με τον μπαμπά δυο Κυριακές το μήνα μαζί με το βλαμμένο που είναι η μεγαλύτερη αδερφή της, έχει έναν γάτο που περνά διστακτικά το χαλί της εξώπορτας Νοέμβρη μήνα, έχει ονειροπολήσεις, έχει γάμους και γεννήσεις, έχει απ’ όλα και είναι καλό έτσι… Η συγγραφέας πάλλεται με πρόδηλο πάθος μεταξύ παιδικών αγωνιών, εφηβικών αναταράξεων και ενός κοριτσιού που ξεκρίνει τη γυναίκα που την πλησιάζει γοργά και όλη αυτήν την αιώρηση την δουλεύει διασκεδαστικά και ταυτόχρονα με μια ατμοσφαιρική μελαγχολία που την βρήκα χαριτωμένη και καλοδοσμένη.

    Μαγική δουλειά από την Πέρσα Ζαχαριά. Σελίδα παρά σελίδα, αφήνει μια μαγική αίσθηση σε κάθε της πίνακα (συνειδητά χρησιμοποιώ αυτήν την λέξη). Δεν ξέρω αν είναι οι παράλληλοι υπαινιγμοί κάθε δημιουργίας της, ο τρόπος που σε κινητοποιεί ότι αυτό που βλέπεις είναι πάντα κάτι περισσότερο, δεν ξέρω αν είναι ένας καλωειδωμένος σουρεαλισμός του 2019 όλο αυτό, ούτε αν οι διαφορετικές τεχνικές της συναντήθηκαν με ακρίβεια με το κείμενο της Μελίνας Σιδηροπούλου. Ο,τι κι αν συνέβη, το βλέμμα γεύεται και στέλνει σήματα παντού.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Διακρίσεις

    Soundtrack

    Nobody Likes Me (Think I’ll Go Eat Worms)

    Jean Constantin – Générique Et Car de Police

    The imitation game- Alexandre Desplat-London Symphony Orchestra

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ήλιος με μουστάκια
    Συγγραφέας: Μελίνα Σιδηροπούλου
    Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά
    Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Εριφύλη Αράπογλου-ενARTE
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Σεπτέμβριος 2019
    Επιμέλεια-διορθώσεις: Χάρης Πολίτης
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 14 Χ 20,4
    ISBN: 978-960-471-188-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular