More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι μισοί φιναλίστ στα βραβεία PEN America απέσυραν τη συμμετοχή τους λόγω...

    Οι μισοί φιναλίστ στα βραβεία PEN America απέσυραν τη συμμετοχή τους λόγω Γάζας

    Η PEN America ακύρωσε την αυριάνη τελετή απονομής των βραβείων, καθώς οι είκοσι οκτώ από τους εξήντα έναν φιναλίστ – σχεδόν οι μισοί- αποσύρθηκαν λόγω της μουδιασμένης απάντησης της PEN America σε σχέση με την παλαιστινιακή κρίση και τον πόλεμο στη Γάζα.

    Το βραβείο των ετήσιων λογοτεχνικών βραβείων της PEN της 29ης Απριλίου δίνει ως έπαθλο σχεδόν 350.000 δολάρια ΗΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερη χρηματικά έπαθλα. Πολλοί δημιουργοί διαμαρτύρονται ότι η απάντηση της PEN και καθυστερημένη και χλιαρή.

    Ενώ σε πανεπιστήμια και κολέγια οι διαμαρτυρίες και οι φιλοπαλαιστινιακές εκδηλώσεις αυξάνονται μέρα τη μέρα, συλλήψεις και εντάσεις σε πολλά μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας είναι σε καθημερινή διάταξη, οι δημιουργοί υποστηρίζουν ότι η PEN Αμερικής άργησε να καταγγείλει «την ασύγκριτη απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων» (σημ.: άνω των 34 χιλιάδων, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί  και το 70% των σπιτιών στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί) και ότι όταν η οργάνωση τελικά το έκανε, η δήλωσή της δεν είχε «αναλογική ενσυναίσθηση». Όλα αυτά περιέχονται σε επιστολή που εστάλη στην PEN, όπου σημειώνουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο φεστιβάλ PEN World Voices 2024 στη Νέα Υόρκη. Κατηγορούν την PEN America ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία ουσιαστική συντονισμένη υποστήριξη ούτε έχει εκδώσει αναφορές που να τονίζουν την κλίμακα και το εύρος των επιθέσεων σε συγγραφείς στη Γάζα ή στον παλαιστινιακό λόγο και πολιτισμό ευρύτερα.

    Οι κυματισμοί του πολέμου πάνε παντού.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular