More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα..., της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου

    Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα…, της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ένα πρωί, σκότωσα έναν ελέφαντα με τις πιτζάμες μου. Πώς μπόρεσε και φόρεσε τις πιτζάμες μου, δεν το ξέρω.
    Groucho Marx

    Η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου στο πιο ενδιαφέρον και καλοδομημένο βιβλίο της∙ για την απώλεια, τη διαχείρισή της και τη δύναμη του χρόνου που σε οδηγεί να κοιτάς μπροστά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα παιδί παραληρεί με τον υπέροχο τρόπο των παιδιών…

    “Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα, εσένα που μου κρατάς συντροφιά νύχτα και μέρα, αν καταλάβω ότι σε έχασα, στην αρχή, δε θα μπορώ να το πιστέψω”.

    Κάπως έτσι, με κέντρο αυτή την υποθετική απώλεια, αρχίζει να ξετυλίγει πολυάριθμες υποθέσεις αναζήτησης του αγαπημένου της ελέφαντα σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο, υποθέσεις συναισθηματικής ανασφάλειας, έντασης και εσωτερικής απροσδιοριστίας. Το παιδί φλέγεται από την απώλεια. Μετανιώνει. Οι υποθέσεις του επιστρέφουν σε όσα θα μπορούσε να είχε κάνει για να μην έχει χαθεί. Έπειτα, περιγράφει τη ζωή του δίχως τον ελέφαντά του, μια ζωή άχρωμη, μοναχική, δίχως τη νότα χαρά που του έδινε εκείνος.

    Θα περάσει καιρός. Ο θυμός και η στεναχώρια θα υποχωρήσουν. Μετά από καιρό, θα πει “εντάξει, όλα θα πάνε καλά” και θα πάει στο σχολείο δίχως αυτόν στην τσάντα του. Γιατί σιγά σιγά, θα μάθει να ζει δίχως αυτόν…

    Εστιάζοντας

    Η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου υπογράφει το καλύτερο βιβλίο της από την εποχή της φημισμένης και αγαπημένης χιλιάδων παιδαγωγών και γονιών Κυρά-Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο ότι αφήνει μακριά της τα μοτίβα των μηνυμάτων, του διδακτισμού και των υποδείξεων προς το παιδί του τι πρέπει να καταλάβει, συνήθεια που συναντάμε, έστω και καμφθείσα, δυστυχώς ακόμα∙ ούτε ότι απενοχοποιείται εντελώς γράφοντας μια εμπνευσμένη ιστορία που φανερά απολαμβάνει πρώτα η ίδια. Η ιστορία της είναι μια πρωτότυπη προσέγγιση της απώλειας αγαπημένου αντικειμένου, η οποία διαβαίνει ήδη από τον τίτλο και καθ’ όλη τη διάρκειά της το κατώφλι της υπόθεσης “αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα” και ακολούθως προβαίνει σε μια αλληλουχία και συμπλοκή συναισθημάτων, σκέψεων, ματαιώσεων, διαψεύσεων, όλων κάτω από τη συνισταμένη του θρήνου της απώλειας και της απουσίας. Το οποίο σημαίνει ότι το πενθόν παιδί, αναπτύσσει έναν ολόκληρο φανταστικό λογισμό στην περίπτωση της ενδεχόμενης απώλειας του πολυαγαπημένου του ελέφαντα. Υπόθεση, πραγματικότητα, η συγγραφέας δραπετεύει από τη μέγγενη του ρεαλισμού, διώχνει από πάνω της το λυπηρό πέπλο της απώλειας, δημιουργώντας αυτή τη γοητευτική συνθήκη του “αν”, δείχνοντας στο παιδί τον δρόμο της απώλειας στρωμένο με συναισθηματική πίεση, ένταση, άρνηση, θυμό, εκνευρισμό. Στο τέλος, ο χρόνος, αυτός ο ανίκητος γιατρός σε κάνει να μαθαίνεις να ζεις χωρίς το αντικείμενο (πρόσωπο) του θρήνου σου. Μαθαίνεις να υπάρχεις χωρίς αυτόν.

    Όλη αυτή τη συλλογιστική, η συγγραφέας τη διαχειρίζεται και την εκτελεί πάνω στη γραμμή αυτής της θαυμάσιας ιδέας του “αν” που προανέφερα, την διυλίζει μέσα από την ψυχική δύναμη που απαιτεί η διαχείριση μιας τέτοιας απώλειας και με την αρωγή της παιχνιδιάρικης, σπιρτόζικης, εκφραστικής εικονογράφησης από τα μολύβια της Zafouko Yamamoto, που παίζει πολύ με τις παλ αποχρώσεις και αρκετά λευκά φόντα, έχουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα που δε θα λάβει μόνο μια αξιόλογη θέση στη θεματική της απώλειας, αλλά και ανεξαρτήτως του κεντρικού του θέματος.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών με δύναμη στα παιδιά 4-6 ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα…
    Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου
    Εικονογράφος: Zafouko Yamamoto
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2022
    Υπεύθυνη έκδοσης: Αθηνά Λυρώνη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Δέσποινα Δανιήλ
    Ατελιέ: Τζένη Καρέτση
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22,5
    ISBN: 978-618-02-2254-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular