More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΑυτό που δεν θέλαμε, του Ντάνιελ Χέρα

    Αυτό που δεν θέλαμε, του Ντάνιελ Χέρα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 13+ (target 14-18) – Λογοτεχνία για εφήβους+

    «Δεν το θέλαμε αυτό. Θέλαμε απλά δικαιοσύνη. Αλλά μετά, η όλη ιστορία ξέφυγε εντελώς από κάθε έλεγχο»

    Περί τίνος πρόκειται

    Διάσημος για τις αυτοκτονίες στις γραμμές του τρένου ήταν ο οικισμός Παλιός Μύλος με τις κάμποσες τετραόροφες πολυκατοικίες όπου έμεναν η σχετικά νιόφερτη αλλά “αρχηγός” Κόκο, ο Σόλε με τον χασάπη πατέρα, ο Βαλκάνιος Τόμι (Τόμισλαβ), η Μπέτι με το background εγκληματία στην οικογένειά της και ο αφηγητής “Σπαράγγι”. Το ύψωμα της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν το στέκι τους, περνούσαν όλη τη μέρα εκεί. Όταν στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την ανία τους, αποφασίζουν να φτιάξουν έναν κήπο μέσα στον οικισμό, σε ένα μικρό κομμάτι γης ανάμεσα στα σπίτια τους, κανείς δεν περιμένει όσα θα συμβούν. Λίγες μέρες μετά τη δημιουργία του κήπου, εμφανίζεται ο δεκαπεντάχρονος Μπόμπο, κατά κόσμον Ρόμπερτ, ο “χαζός” της γειτονιάς όπως τον αποκαλούν, ο οποίος στα εννιά του χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και ζητάει να βοηθήσει στον κήπο. Ο Μπόμπο ζει με τη μητέρα του πάνω από την Κόκο, αφού ο πατέρας του το έβαλε στα πόδια μετά το ατύχημα του γιου του. Ερχόταν για μέρες. Ώσπου κάποια μέρα δεν ήρθε ο Μπόμπο αλλά η έξαλλη μητέρα του που καταγγέλλει παραληρώντας τη φιλότιμη προσπάθεια των παιδιών ως παράνομη, μιλώντας τους πολύ άσχημα (“αληταριό”) και απειλώντας τους με απροσδιόριστες απειλές. Οι οποίες ήταν ένας κίτρινος εκσκαφέας που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των παιδιών κατέστρεψε τον κήπο τους.

    Νομίζω ότι η μητέρα του Μπόμπο χρειάζεται ένα μικρό μάθημα“, είπε ξαφνικά η Κόκο. Οργή. Θυμός. Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι. Και αποφασίζουν να κρατήσουν τον νοητικά ανάπηρο Μπόμπο, για τον οποίο κατηγορήθηκαν από τη μητέρα του ότι τον εκμεταλλεύονται, κρυμμένο μέσα σε ένα φρεάτιο στο ύψωμα του σιδηροδρόμου, στο στέκι τους, για ένα ολόκληρο απόγευμα για να τρομάξουν την αγενή και κακιασμένη γειτόνισσα. Θα τον επέστρεφαν σπίτι του προτού νυχτώσει.

    “Δεν πρόκειται να μαθευτεί. Θα τα σκεφτούμε όλα προσεκτικά και δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη”.

    Ήταν μια καλή ιδέα… Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. Για την ακρίβεια, όλα έγιναν όσο πιο χάλια μπορούσαν να γίνουν.

    “Εμείς απαγάγαμε τον Μπόμπο” ξεκίνησα να λέω απότομα, και ξαφνιάστηκα από το θάρρος μου. Κοίταξα γρήγορα τους άλλους και τους είδα σύμφωνους που πήρα την πρωτοβουλία να μιλήσω. Ακόμα και η Κόκο δεν έκανε καμία προσπάθεια να μιλήσει. “Μπλέξαμε σε κάτι που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε” συνέχισα.

    Εστιάζοντας

    Ο Daniel Hora υπογράφει ένα ανατρεπτικό ως προς τις συνήθεις φόρμες και θεματολογίες Young Adult μυθιστόρημα. Οι βασικοί ήρωες, μια παρέα εφήβων σε κάποια επαρχιακή πόλη όπου όλα κινούνται αργά και αδιάφορα, αναζητούν κάτι που θα δώσει ενδιαφέρον στη ζωή τους. Ο κήπος σε ένα ανεκμετάλλευτο κομμάτι της συνοικίας είναι μια θαυμάσια ιδέα που συντρίβεται από την θλιβερή γειτόνισσα. Να τα ζητήματα που βάζει στο επίκεντρο ο Χέρα και απουσιάζουν συνήθως από την εφηβική θεματολογία: η ζωή στη γειτονιά, η συνύπαρξη σε μια μικρή πόλη, η προσπάθεια των παιδιών να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό, κάτι που θα δώσει αξία στη ζωή τους, που θα τα απασχολήσει με θετικό πρόσημο και θα βάλει την ατμόσφαιρα της περιπέτειας στη ζωή τους δίχως κινδύνους. Κι όμως, αυτήν την προσπάθεια διαλύει η κακία και η μισαλλοδοξία ενός ανθρώπου που βάζει τη σπίθα για να γίνουν όλα μπάχαλο. Η παρέα των εφήβων θίγεται. Η αξιοπρέπειά τους, η έντιμη προσπάθειά τους αμαυρώνεται, έτσι καταφεύγουν σε μια φάρσα, απλή στη δομή της αρχικά, η οποία όμως ξεφεύγει από κάθε έλεγχο με την έλευση ενός X factor ο οποίος χαλάει το πικάρισμα που επιδίωκε η παρέα στη μητέρα του διανοητικά ανάπηρου Μπόμπο. Τα όρια χάνονται, οι σχέσεις και οι φιλίες δοκιμάζονται, οι συσχετισμοί στον οικισμοί διαταράσσονται, οι σκέψεις και ο ψυχισμός των παιδιών κλονίζεται. Παιδιά από εργατικές οικογένειες που δουλεύουν και απουσιάζουν τις περισσότερες ώρες της μέρας.

    Ο συγγραφέας στήνει ένα βραδύκαυστο μυθιστόρημα που, όμως, δεν βαριέσαι στιγμή, καθώς φροντίζει από την αρχή να εξιτάρει το ενδιαφέρον καθώς τοποθετεί το σκηνικό του, τους ήρωές του μέσα σε αυτό και εν τέλει, όταν πυροδοτεί τη βόμβα της απαγωγής που αλλάζει άρδην την ήσυχη ιστορία του σε μια cross over περιπέτεια, δεν χάνει ποτέ τις προτεραιότητές του: είναι οι ήρωές του, οι σκέψεις, η ψυχή τους, οι ισορροπίες μεταξύ τους αλλά και συνολικά στη ζωή τους.

    Παράλληλα, η εξιχνίαση των ορίων μιας φάρσας, ενός αστείου, η ιχνηλάτηση της φύσης της εκδίκησης που δεν είναι δύσκολο να χάσει τον προσανατολισμό της και να καταλήξει σε τραγικά μονοπάτια, η πίεση στην οποία μπορούν να μπουν οι έφηβοι εκβιαζόμενοι από κάποιον είναι μερικές παράμετροι που εξετάζει η κινηματογραφική θα έλεγα ιστορία του Hora.

    Τέλος: τι παιδιά θέλουμε τελικά; Η μητέρα του Μπόμπο κινείται στον σκληρό γερμανικό άξονα της απόλυτης νομιμοφροσύνης διαλύοντας ουσιαστικά το δημιουργικό κομμάτι των παιδιών της γειτονιάς πατώντας πάνω στο φτηνό νομικό κομμάτι της διαχείρισης της γης μεταξύ των πολυκατοικιών. Θέλουμε νομιμόφρονες, υποτακτικούς, αδειανούς από δημιουργία και φαντασία; Είναι ένα ερώτημα που θα σας απασχολήσει όπως το ενσωματώνει έξυπνα στην ιστορία του ο συγγραφέας.

    Για αναγνώστες από 13-14 περίπου ετών.

    Θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον και οι ενήλικες. Και δε θα με εξέπληττε μια μεταφορά του στην οθόνη, ακόμα και σε μια μίνι σειρά.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    Απόσπασμα: Διαβάστε τις πρώτες σελίδες

    Πατήστε το εικονίδιο Full Screen για ανάγνωση σε πλήρες μέγεθος.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Thin Lizzy – The Boys Are Back In Town

    Le vent nous portera

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αυτό που δεν θέλαμε
    Συγγραφέας: Daniel Hora
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, 9 Ιουνίου 2022
    Μετάφραση:
    Δέσποινα Κλεομβρότου
    Σελίδες: 256
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular