More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Στοχασμοί"Αύγουστος είναι..."- Γιάννης Παπαδάτος

    “Αύγουστος είναι…”- Γιάννης Παπαδάτος

    Ο καθηγητής πανεπιστημίου, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Γιάννης Παπαδάτος γράφει για το “Αύγουστος είναι…“, το αφιέρωμα του ELNIPLEX στον μήνα που αδειάζει τις πόλεις και γεμίζει τις αναγνώσεις και τις στιγμές.

    giannis papadatos augoustos

    Αύγουστος είναι ο εραστής της αέναης ραστώνης του θέρους. Οδηγητής των αλόγων του Ήλιου, ως αιώνιο παλικάρι, ταξιδεύει πότε  ξυλάρμενος για ονειρικά λιμάνια κι ολόχρυσες παραλίες της Θούλης και πότε γυρολόγος των ωραίων ορέων με σκηνές και βαλίτσες ψάχνοντας για δασύφυλλους τόπους να μαγέψει τις Νύμφες του Πάνα, παίζοντας με τη φόρμιγγά του τους ορφικούς ύμνους του Ήλιου με ουράνιες και γήινες νότες. Κι ο Παν του επιτρέπει ένα ολόκληρο μήνα να διασκεδάζει τις Νύμφες του. Και την καλύτερή του μέρα, εκείνη της υπέρλαμπρης σελήνης του, ο θεόμορφος ημερομήνιος ενορχηστρωτής της φύσης, περνά σαν φύσημα του αγέρα, μόνον δίπλα από Εκείνη κι Εκείνον που ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας πίστης. Μονάχα Εκείνοι τον βλέπουν κι αν προλάβουν να του σφίξουν το χέρι, τους  τοποθετεί ένα κρυφό διάδημα στο μέτωπό τους για να το έχουν μέχρι να γεννήσουν το πρώτο τους παιδί που θα κληρονομήσει όλες τις χάρες του: την ομορφιά, την αγάπη του για το σύμπαν, τον διαρκή πόθο του για ονειρικά ταξίδια και προπαντός την πάνσπερμη αειφορία του.

    (Παραδοσιακή ιστορία από τη χώρα της Τουϊπόας)

    Ο Γιάννης Παπαδάτος

    Ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος κατάγεται από τα Ζερβάτα Κεφαλονιάς. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και κριτικός βιβλίου.
    Σπούδασε παιδαγωγικά και πολιτικές επιστήμες.

    Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα “Τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην ελληνική παιδική πεζογραφία (1975-1990): λογοτεχνική και κοινωνιοπαιδαγωγική προσέγγιση”. Έχει υπηρετήσει ως δάσκαλος σε σχολεία της Κεφαλονιάς και της Αθήνας και ως σχολικός σύμβουλος στη Γλυφάδα και στην Αθήνα.

    Έχει αρθρογραφήσει ή αρθρογραφεί μόνιμα στα έντυπα “Λέσχη των Εκπαιδευτικών” (1993-2004), “UNICEF και Κόσμος” (1999-2006), “Ithaca” (2000-2004), “Καθημερινή” (2003-2006), “Διαβάζω” (1992-2010), “Ο Μικρός Ευκλείδης” (2004-2008) και “Επιθεώρηση Παιδικής Λογοτεχνίας” (1986-2003) όπου συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού και κατά τα έτη 1993-1997 είχε την επιμέλεια ύλης. Εργασίες του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε διάφορα έντυπα (Εκπαιδευτική Κοινότητα, Αντιτετράδια Εκπαίδευσης, Λέσχη των Εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτική Λέσχη, Σελιδοδείκτης, Μανδραγόρας, Ελίτροχος, Νέο Επίπεδο, Περίπλους, Γράμματα και Τέχνες, Αυγή, Ithaca, In focus, Καθημερινή κ. ά.). Έχει συμμετάσχει στις ομάδες συγγραφής των Ανθολογίων του Δημοτικού Σχολείου των Γ΄-Δ΄ (“Το σκολειό του κόσμου”) και Ε΄-ΣΤ΄ τάξεων (“Με λογισμό και μ΄ όνειρο”).

    Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρία και την κριτική της λογοτεχνίας, στη “διδακτική” προσέγγιση της ποίησης και στο δοκίμιο. Από το 1996 έως το 2012 έχει διδάξει μαθήματα σχετικά με την παιδική λογοτεχνία και το παιδικό βιβλίο στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Επίσης, έχει διδάξει κατά καιρούς σχετικά μαθήματα στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα και στην εξομοίωση των πτυχίων των δασκάλων στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Αιγαίου καθώς και μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και συμμετάσχει σε προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (“Παραμύθια”, “Καινοτόμες δράσεις φιλαναγνωσίας”).

    Έχει βραβευτεί, το 1997, από τον Κύκλο του Παιδικού Βιβλίου για Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας καθώς από τον ίδιο φορέα, το 2016, για τη συνολική προσφορά του στην Παιδική Λογοτεχνία (Βραβείο “Πηνελόπη Δέλτα”).

    RELATED ARTICLES

    Most Popular