More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΓειτονιές, της Έρικας Αγγέλικας Γαρμπή (εικ.: Βασίλης Γρίβας)

    Γειτονιές, της Έρικας Αγγέλικας Γαρμπή (εικ.: Βασίλης Γρίβας)

    Σε μια γειτονιά ξεχασμένη με άρωμα άλλης εποχής κάτι παράξενο συμβαίνει. Ένα μυστηριώδες μέρος είναι κρυμμένο, πελώριοι ευκάλυπτοι στοιχισμένοι στη σειρά, στενά πλακόστρωτα δρομάκια και παρτέρια με λουλούδια αλλά και θάμνους δεντρολίβανου.
    Όλοι την ήξεραν σαν «τη γειτονιά της πεταλούδας» γιατί πάνω στις πλάκες πεζοδρομίου υπήρχαν ανάγλυφα σχέδια πεταλούδων.

    Πράγματι αν παρατηρούσες καλά, κάπου εκεί ανάμεσα στους ανθρώπους, ζούσαν μικρά φτερωτά πλάσματα, σαν πεταλούδες.
    Τα σπίτια είχαν όλα  ένα μπαλκονάκι γεμάτο γλάστρες με λουλούδια που σκόρπιζαν το άρωμα τους και κάθε Άνοιξη γινόταν ο ετήσιος διαγωνισμός του ομορφότερου μπαλκονιού. Στην ξεχωριστή αυτή γειτονιά υπήρχαν μικρά μαγαζιά όπως φούρνος, παντοπωλείο, φαρμακείο, κουρείο, κάβα, θερινό σινεμά… αλλά και το παιχνιδοπωλείο του κύριου Ιακωβάκη.

    Ήταν ένα παιχνιδοπωλείο με παλιά παιχνίδια απ’ όλο τον κόσμο, από τα πρώτα μαγαζιά της γειτονιάς. Ο ιδιοκτήτης του ο κύριος Ιακωβάκης ήταν ένα συμπαθητικός ηλικιωμένος άνδρας με γκρίζα μαλλιά και κατάμαυρο μουστάκι. Είχε μια εγγονή την Άννα Μαρία που πήγαινε κάθε Τρίτη απόγευμα στο μαγαζί του παππού της. Ήταν πολύ ευγενική με τους πελάτες και της άρεσε να τακτοποιεί το μαγαζί. Όλα κυλούσαν ήσυχα στην γειτονιά της πεταλούδας, ώσπου μια μέρα έφτασε η είδηση ότι η γειτονιά θα κατεδαφιστεί για να χτιστεί στη θέση της ένα πρότυπο εμπορικό κέντρο.
    Πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα οι κάτοικοι της όμορφης γειτονιάς, αν θέλουν να παραμείνει στη θέση της. Ο παππούς της Άννας Μαρίας αναλαμβάνει το συντονισμό των κινήσεων. Η Άννα Μαρία θα μείνει για λίγο μόνη στο μαγαζάκι του παππού. Όμως δεν πρέπει για κανένα λόγο ν’ ανέβει στη σοφίτα…

    Φυσικά αυτό είναι αδύνατο για ένα εντεκάχρονο κορίτσι γεμάτο περιέργεια. Η Άννα Μαρία ανεβαίνει κρυφά στη σοφίτα και πίσω από ξύλινες παλέτες αντικρίζει μια κόκκινη πόρτα. Την ανοίγει και μετά από λίγο βρίσκεται σ’ έναν μέρος κουκλίστικο, θαρρείς βγαλμένο από παραμύθι. Όμως οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ και μια περιπέτεια ξεκινά για τη μικρή μας καθώς ανακαλύπτει την πάνω γειτονιά και τους παράξενους φτερωτούς κατοίκους της.
    Μια ιστορία παράξενη για έναν άπληστο άρχοντα και έναν φθονερό μάγο, μέσα στο παραμύθι μας αποκαλύπτει το μεγάλο μυστικό της κρυμμένης γειτονιάς.
    Ο παππούς Ιακωβάκης αποτελεί ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας και είναι ο μόνος που γνωρίζει το μυστικό της πάνω γειτονιάς.

    Μια μεγάλη συγκέντρωση ετοιμάζουν οι κάτοικοι της γειτονιάς,  γράφουν συνθήματα σε πλακάτ και  κόσμος πολύ έχει ενημερωθεί για τη διαμαρτυρία. Όλοι ήθελαν να σωθεί η γειτονιά της πεταλούδας και να μείνει ανέγγιχτη στο χρόνο. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας θα παίξει ο Όμηρος ένας νεαρός εντομολόγος που εδώ και καιρό μελετούσε τις μυστηριώδεις πεταλούδες. Άραγε θα καταφέρει να επιβιώσει η γειτονιά της Άννας Μαρίας και οι φτερωτοί κάτοικοι της πάνω γειτονιάς;

    Η συγγραφέας Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή μας περιγράφει μια γειτονιά με άρωμα μιας άλλης εποχής που οι άνθρωποι είχαν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Μια γειτονιά που ο καθένας νοιάζεται για το γείτονα και όλοι μαζί για το κοινό καλό. Η μικρή κοινωνία της γειτονιάς ταράζεται συθέμελα με την αναγγελία της κατεδάφισης. Οι κάτοικοι της γειτονιάς ενώνονται σα μια γροθιά, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν αρμονικά στην όμορφη τούτη γειτονιά.

    Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη γειτονιά της πεταλούδας και τη μυστική πόρτα που οδηγεί σε μια άλλη ξεχσμένη γειτονιά. Η συγγραφέας με εύστοχο τρόπο εντάσσει μέσα στη βασική ιστορία μια νέα αφηγηματική ακολουθία που αποτελεί κομμάτι της ίδιας ιστορίας, γνωστή ως τεχνική του εγκιβωτισμού. Μια ιστορία με αφηγηματικά μέρη και σύντομους διαλόγους με μυστήριο, αγωνία και μικρές εκπλήξεις. Πολύ εντυπωσιακό εύρημα οι μικροσκοπικοί κάτοικοι της πάνω γειτονιάς με μικρά φτερά στους ώμους σαν πεταλούδες.

    Η εικονογράφηση του βιβλίου από τον Βασίλη Γρίβα αποδίδει με μικρές πινελιές στιγμιότυπα της ιστορίας. Χρησιμοποιεί αφαιρετικά στοιχεία και ζωντανεύει άλλοτε με ονειρικό και άλλοτε με κωμικό τρόπο την πρωτότυπη ιστορία για τη γειτονιά της πεταλούδας.
    Οι μεγάλοι που θα διαβάσουν την ιστορία, θα νοιώσουν νοσταλγία, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα αναρωτηθούν τι απέγιναν οι παλιές γειτονιές και θα ζητησουν πληροφορίες από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για μικρούς και μεγάλους.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γειτονιές
    Συγγραφέας: Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή
    Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14,5 Χ 21
    ISBN: 978-618-5151-20-1
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular