More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΒιβλία γνώσεωνΓεύση από Μάραθο, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόπολης

    Γεύση από Μάραθο, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθόπολης

    Όταν κατέβαινα στη γιαγιά μου στον Μελιγαλά, πάντα έβρισκα δίπλες στο σερβάν, πάντα πατάτα απλωμένη στο υπόγειο, πάντα μυζήθρα κρεμασμένη στο κατώι, πάντα μύριζα το λάδι και το κρασί παντού. Οι μνήμες αυτές δε σε αφήνουν ποτέ.

    Η Μαραθόπολη Μεσσηνίας ή Μάραθος πήρε πιθανότατα το όνομά της από τα πολλά μαράθια που φύτρωναν (και εξακολουθούν) στην περιοχή. Το χωριό χτίστηκε το 1865, απέναντι από το νησάκι Πρώτη, αρχικά με σπίτια ευπόρων οικογενειών των Γαργαλιάνων.

    Αυτός ο όμορφος, φιλόξενος τόπος, με τους πολλούς ωραίους ανθρώπους έχει και τις δικές του μοναδικές γεύσεις, γεύσεις από τα τσουκάλια και τα πιάτα των γυναικών του, γεύσεις από τα υστερήματα και τις ελλείψεις του, γεύσεις από τη γη και τη θάλασσα που του χαμογελά πλατιά.

    Εντάξει μαραθοκεφτέδες σίγουρα θα περιμένατε από ένα χωριό που λέγεται Μάραθος, κατσικάκι με αγκινάρες και κολοκυθοανθούς σίγουρα θα περιμένατε να βρείτε “κάτω από το αυλάκι”, δίπλες και γλυκά του κουταλιού ασφαλώς και θα βρείτε στη φημισμένηγι’ αυτά Μεσσηνία. Αλλά τι θα λέγατε να γνωρίσετε την σαρδελοσαλάτα, την ριγανάδα, το σκορδάτο μοσχαράκι, το ρεβανί με πετιμέζι και την αμυγδαλόπιτα; Ή τον τρόπο που μαγειρεύουν γνήσιες γεύσεις σε κλασικά φαγητά όπως το Μπριάμ, το χταπόδι στιφάδο, ο μαρινάτος γαύρος ή η ψαρόσουπα;

    Μια πολύ όμορφη έκδοση, σε ελληνικά και αγγλικά, με σκληρό εξώφυλλο και προσεγμένη στο σύνολό της, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μαραθόπολης που από το 1989 προσπαθεί να αναδείξει τον τόπο και τις αρετές του. Με τις φωτογραφίες της Klaudia Delmer. Ένα γνήσιο οδοιπορικό μνήμης, εικόνας και κυρίως αισθήσεων που θα αρέσει σε όλους όσοι μαγειρεύουν και σκαλίζουν πράγματα στην κουζίνα.

    Επικοινωνήστε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαραθόπολης και αποκτήστε τον υπέροχο αυτόν τόμο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Γεύση από Μάραθο
    Συγγραφέας: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης
    Κείμενα: Αμαλία Διαμαντοπούλου-Αλεξοπούλου
    Επιμέλεια έκδοσης: Μαρίνα Τεριζάκη
    Εκδόσεις: Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης, Ιούνιος 2019
    Σελίδες: 148
    Μέγεθος: 23 Χ 23
    ISBN:
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular