More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΓια πρώτη φορά το Man Booker 2019 σε συγγραφέα αραβικής χώρας

    Για πρώτη φορά το Man Booker 2019 σε συγγραφέα αραβικής χώρας

    Πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού το Βραβείο Man Booker 2019 σε συγγραφέα αραβικής χώρας.

    Η Jokha Alharthi από το Ομάν, είναι η πρώτη συγγραφέας αραβικής χώρας που κερδίζει το διάσημο Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο Man Booker για το βιβλίο της Celestial Bodies και η πρώτη επίσης συγγραφέας από το Ομάν που το έργο της μεταφράζεται στα αγγλικά. Το μυθιστόρημά της ασχολείται με την πορεία της ζωής τριών αδερφών και των οικογενειών τους κατά την περίοδο αλλαγής της πολιτικής και κοινωνικής διάρθρωσης της χώρας.

    Το βιβλίο της Alharthi κονταροχτυπήθηκε με άλλα πέντε από την Ευρώπη και την Αμερική για να αναδειχθεί τελικά ως το νικητήριο. Το βραβείο συνοδεύεται και με το χρηματικό έπαθλο των $64.000, το οποίο μοιράστηκε με την ακαδημαϊκό Marilyn Booth, η οποία διδάσκει αραβική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έκανε τη μετάφραση του μυθιστορήματος στην αγγλική γλώσσα.

    “Είμαι ενθουσιασμένη που άνοιξε ένα παράθυρο προς τον πλούσιο αραβικό πολιτισμό”, δήλωσε η Alharthi στους δημοσιογράφους μετά την τελετή που έγινε την Τρίτη στο Λονδίνο.

    Η ιστορικός και πρόεδρος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής Bettany Hughes, δήλωσε ότι το Celestial Bodies είναι “ένα βιβλίο που κερδίζει με το μυαλό και την καρδιά σε ίσα επίπεδα“.

    Η Alharthi σπούδασε κλασική αραβική ποίηση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και διδάσκει στο πανεπιστήμιο Sultan Qaboos στην πρωτεύουσα του Ομάν, το Μουσκάτ.

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular