More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΓιος Τρομοκράτη- H Αληθινή Ιστορία Μιας Επιλογής, των Zak Ebrahim & Jeff...

    Γιος Τρομοκράτη- H Αληθινή Ιστορία Μιας Επιλογής, των Zak Ebrahim & Jeff Giles

    5 Νοεμβρίου 1990, Κλίφσαιντ Παρκ, Νιου Τζέρσι

    Η μητέρα μου με σκουντάει για να ξυπνήσω «Έγινε ένα ατύχημα» λέει.

    Είμαι εφτά χρονών, ένα παχουλό παιδί που φοράει πιτζάμες με Χελωνονιτζάκια. Έχω συνηθίσει να με ξυπνούν πριν από το χάραμα, κάτι όμως που κάνει μόνο ο πατέρας μου και μόνο για να προσευχηθώ στο χαλάκι μου με τους μιναρέδες. Ποτέ η μητέρα μου…

    Γράφει η Κατερίνα Γούδα

    Ο Ζακ είναι ο επτάχρονος γιος ενός Αιγύπτιου μηχανικού και μιας Αμερικανίδας δασκάλας που ζει μια φυσιολογική ζωή στην Πενσυλβάνια με τους γονείς και τα αδέρφια του, όμως το φθινόπωρο του 1985 θα ξεκινήσει η καταστροφή. Ο πατέρας του θα κατηγορηθεί άδικα για τον βιασμό μιας κοπέλας. Αν και οι κατηγορίες αποσύρονται, ο πατέρας του Ζακ θα πέσει σε βαριά κατάθλιψη, θα κλειστεί στον εαυτό του, θα στραφεί στη θρησκεία και θα ξεκινήσει να έχει επαφές με ανθρώπους όπως  ο τυφλός σεΐχης Ομάρ Αμπντέλ-Ραχμάν. Ο Ζακ τον θυμάται να περπατάει με το Κοράνι ανά χείρας και να προσεύχεται. Μέχρι που το πρωί της 5ης Νοεμβρίου του 1990 ένα «ατύχημα» αλλάζει ριζικά τη ζωή του Ζακ. Ο πατέρας του, ο Ελ-Σέιντ Νοσέρ, πυροβολεί και σκοτώνει τον αρχηγό του Συνδέσμου Εβραϊκής Άμυνας, το ραβίνο Μάιρ Καχάνε.

    Ο Νοσέρ θα φυλακιστεί αλλά στη δίκη που θα ακολουθήσει θα κριθεί αθώος για τη δολοφονία του εξτρεμιστή ραβίνου. Θα του απαγγελθούν μικρότερες κατηγορίες οι οποίες τελικά θα τον οδηγήσουν στη φυλακή. Ο Νοσέρ ούτε τότε ησυχάζει, ακόμα και πίσω από τα κάγκελα θα βοηθήσει  στον σχεδιασμό του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι και να τραυματιστούν περίπου χίλιοι άνθρωποι. Σ’ ένα από τα διαβόητα διαγγέλματά του ο Οσάμα Μπιν Λάντεν προέτρεπε τον κόσμο: «Μην ξεχνάτε τον Ελ-Σέιντ Νοσέρ».

    … Ενώ εγώ ονειρεύομαι να γίνουμε μια πραγματική οικογένεια, εκείνος ονειρεύεται να ρίξει τους Δίδυμους Πύργους…

    Μετά τη φυλάκιση του πατέρα του η οικογένειά του, αναγκάστηκε να αλλάξει τόπο κατοικίας περισσότερο από είκοσι φορές, καθώς οι αποφάσεις και οι πράξεις του αρχηγού της έχουν τρομακτικό αντίκτυπο επάνω στα υπόλοιπα μέλη κάνοντας τη ζωή τους εξαιρετικά δύσκολη. Το μόνο που θα μάθει στα παιδικά του χρόνια ο Ζακ είναι να ζει κυνηγημένος εξαιτίας της τρομοκρατίας και της ανάγκης να μην ανακαλύψει κανείς τη δυσβάσταχτη αλήθεια. Θα μεγαλώσει μέσα στο μίσος, τον εκφοβισμό, το δογματισμό, την απειλή, την κακοποίηση και τη βία. Το αναμενόμενο ήταν να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του, όμως εκείνος θα επιλέξει ένα διαφορετικό μονοπάτι. Θα ανδρωθεί, θα γιατρέψει τις πληγές του, θα επιλέξει τι άνθρωπος θέλει να γίνει, θα υψώσει ένα απροσπέλαστο τοίχο μπροστά από τις φανατικές πεποιθήσεις του πατέρα του κα δεν θα τις αφήσει να εισχωρήσουν στο μυαλό του. Θα αναπτύξει τις δικές του ιδέες, θα επιδιώξει να βρει την ευτυχία και την ασφάλεια και θα αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της ειρήνης. Γιατί κανένας γιος δεν είναι ο πατέρας του.

    «Ο πατέρας μου έχασε τον δρόμο του – όμως αυτό δεν με εμπόδισε να βρω τον δικό μου».

    Ο γιος του τρομοκράτη – Η αληθινή ιστορία μιας επιλογής. Ένα μικρό αλλά τόσο δυνατό βιβλίο αποτελεί μια κατάθεση ψυχής από τον Ζακ Εμπραχίμ με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Τζεφ Τζάιλς. Από την πρώτη κιόλας σελίδα, ο Ζακ Εμπραχίμ καταφέρνει να μας καθηλώσει και παράλληλα να μας γοητεύσει. Μας συστήνεται ως γιος τρομοκράτη αφήνοντάς μας  να διεισδύσουμε στα έγκατα της ψυχής του και μας αναγκάζει να τον ακολουθήσουμε στην αφήγηση της τρομακτικής ιστορίας της ζωής του. Μιας ιστορίας πόνου και μίσους  μέσα στο σκοτεινό κύκλο του εξτρεμισμού και των επιπτώσεών του, τόσο σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Είναι η ιστορία ενός αγοριού που εκπαιδεύτηκε να μισεί και ενός άντρα που επέλεξε ένα διαφορετικό μονοπάτι, μια ιστορία επιλογών, αποφάσεων, πράξεων και κόστους.

    … Ο πατέρας μου δε θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο μαζί μου. Και επέλεξε αυτή τη μοίρα μόνος του. Επέλεξε τη τρομοκρατία αντί για τη πατρότητα και το μίσος αντί για την αγάπη…

    Μέσα από τη κτηνωδία των εγκληματικών πράξεων που συντελούνται κάτω από το πέπλο της παρερμηνευμένης Θρησκείας, μέσα από το μίσος, τη κόλαση του φανατισμού, τη φρίκη, τη φτώχεια, το φόβο, τον αποκλεισμό, τη κακοποίηση, την απομόνωση, ο Εμπραχίμ ξορκίζει τα φαντάσματα του παρελθόντος και το κακό που κουβαλούν μαζί τους. Τα μετατρέπει σε ακτίνες φωτός, αγάπης, συμπόνιας, ενσυναίσθησης και ειρήνης, όπλων πιο ισχυρών  από το μίσος, θυμίζοντάς μας ότι πάντα υπάρχει δυνατότητα επιλογής.

    … Καθένας έχει το δικαίωμα της επιλογής. Ακόμα κι αν έχεις εκπαιδευτεί να μισείς, μπορείς να επιλέξεις την ανοχή. Μπορείς να επιλέξεις την ενσυναίσθηση…

    Πολλοί θα αναγνωρίσουμε το όνομα του πατέρα, όμως θα ήταν πιο σημαντικό να κρατήσουμε στη θύμισή μας το όνομα του γιού. Ζακ Εμπραχίμ, ένας γενναίος άνδρας που είχε το θάρρος της επιλογής μας εξηγεί τι σημαίνει να είσαι τρομοκράτης αλλά και τι σημαίνει να είσαι…άνθρωπος.

    «Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων», Γκάντι

    Το βιβλίο του Ζακ Εμπραχίμ, Γιός Τρομοκράτη είναι βασισμένο στην ομιλία του Εμπραχίμ στο συνέδριο του TED το 2014. Έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Key Books.

    Τι είναι όμως το TED;

    Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση ιδεών, συνήθως με τη μορφή σύντομων επιδραστικών ομιλιών (18λεπτά ή λιγότερο) καθώς και μέσω βιβλίων, ραδιοφωνικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Το TED ξεκίνησε το 1984 ως ένα συνέδριο με σκοπό να συναντηθούν άνθρωποι της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του σχεδίου· από εκεί προέρχεται και η ονομασία TED, Technology, Entertainment, Design. Σήμερα καλύπτει σχεδόν κάθε θέμα – από την επιστήμη και τις επιχειρήσεις μέχρι παγκόσμια θέματα – σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

    Το TED είναι μια παγκόσμια κοινότητα που υποδέχεται ανθρώπους από κάθε επιστήμη και κουλτούρα , οι οποίοι επιζητούν μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου και πιστεύουν παθιασμένα στη δύναμη που έχουν οι ιδέες να αλλάξουν συμπεριφορές, ζωές και τελικά το μέλλον μας.

    Τα TED books είναι μικρά βιβλία για μεγάλες ιδέες. Είναι σύντομα ώστε να διαβάζονται μονομιάς και αλλά αρκετά μεγάλα για να εμβαθύνουν σε ένα ζήτημα. Κάθε βιβλίο TED συνοδεύεται από μια σχετική ομιλία TED, η οποία είναι διαθέσιμη στο TED.com. Τα βιβλία συνεχίζονται από το σημείο που σταμάτησαν οι ομιλίες.

    H ομιλία του Zak Ebrahim στο TED

    Είμαι ο γιος ενός τρομοκράτη

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γιος Τρομοκράτη
    Συγγραφέας: Zak Ebrahim
    Σειρά: TED Books, Αληθινές Ιστορίες
    Τίτλος πρωτοτύπου: Terrorist ‘s son
    Μετάφραση: Πηνελόπη Τριαδά
    Εκδόσεις: Key books, Νοέμβριος 2016
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Φώτης Πέτρου
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: You & I
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 12 Χ 17,8
    ISBN: 978-618-82307-7-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular