More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΓνωρίστε την αρχιβοηθό του Έγκμοντ Κλαβιέ, Κατερίνα Κρις

    Γνωρίστε την αρχιβοηθό του Έγκμοντ Κλαβιέ, Κατερίνα Κρις

    katerinakris_feat1H Kατερίνα Κρις είναι η αρχιβοηθός του Έγκμοντ Κλαβιέ. Αυτός ήτο ολίγον τσαπατσούλης κι εκείνη ολίγον ψαχούλευε. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακαλύψει τις σημειώσεις όπου εκείνος κατέγραφε τα Χμ. Ύστερα όλα ήρθαν φυσιολογικά. Τα Χμ εμφανίστηκαν εικονογραφημένα και οι σελίδες τους πλήθαιναν χρόνο το χρόνο.

    Κάπως έτσι προσγειώθηκε μπροστά στα μάτια μας μια σειρά παιδικών βιβλίων από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Οι Ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ!» που εξιστορεί την ύπαρξη των Χμ, των μικροσκοπικών πλασμάτων που ζουν στις σελίδες των βιβλίων και χαίρονται κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να τις διαβάσει.

    Κατά τ’ άλλα, η Κατερίνα Κρις, κατά κόσμον Κατερίνα Χρυσανθακοπούλου, εργάστηκε για 6 χρόνια ως δημοσιογράφος και σήμερα είναι πολυβραβευμένη, δημιουργική διευθύντρια σε μεγάλη διαφημιστική εταιρεία. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της SCBWI Greece, ενώ παραμένει μέλος του Associated Press.

    Αύριο, Σάββατο 29 Νοεμβρίου, θα μας πει πολλά. Μέχρι να έρθει αυτό το αύριο, η Κατερίνα Κρις μας συστήνεται με μια προσωπική ανάμνηση από τα παιδικά της χρόνια και μας εξηγεί το λόγο που όταν ήταν μικρή δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στα μαθήματα:
    Οι μεγάλοι προσπαθούσαν να μου μάθουν αριθμητική ενώ εγώ χανόμουν σε δρόμους από μελάνι, άνοιγα σκιτσαρισμένες πόρτες, ψάρευα ζωγραφιστά ψάρια… Όταν επέστρεφα από τα ταξίδια μου, με περίμενε η ερώτηση «9Χ8 πόσο κάνει;
    Καθόμουν με τις ώρες και χάζευα τις γραμμές της μύτης του Γκούφι -με συνάρπαζε η ταχύτητα του σχεδίου, κάθε γραμμή έκανε μια παχιά καμπύλη κι ύστερα λέπταινε στην άκρη, σαν ουρά ποντικιού- ζωγράφιζα όπου βρισκόμουν, πούλαγα τις ζωγραφιές μου κι ύστερα…Ύστερα ανακάλυψα τις φωτοτυπίες, τα άρθρα, τύπωνα την εφημερίδα του σχολείου… ανακάλυψα τη δημοσιογραφία!
    Όταν μεγάλωσα έγινα δημοσιογράφος γιατί μ’ άρεσε να αναρωτιέμαι, να το ψάχνω, να βρίσκω απαντήσεις. Όμως πάντα προσπαθούσα να γράφω με εικόνες.
    Σήμερα θα με βρεις στη διαφήμιση, Creative Director στην Lowe Athens, να με διατηρεί η ενέργεια της Ιδέας, της εικόνας… όμως έχω πάντα στο μυαλό μου την μικρή Κατερίνα που έκανε τις βόλτες της σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί, βούταγε στις λευκές σελίδες ενός μπλοκ ζωγραφικής και σκεφτόταν τι καινούριο να σχεδιάσει.
    Κι ύστερα έφτιαξα… τα Χμ! Τα μικροσκοπικά πλάσματα των σελίδων. Την έμπνευση που ζει μέσα στο χαρτί!

    Την ίδια μέρα, ο Έγκμοντ Κλαβιέ είχε εκμυστηρεύτεί σε συνέντευξη τύπου (ήμασταν εκεί αλλά ήταν κι άλλοι και δεν το ‘χουμε αποκλειστικό) πως ξεκίνησε η συνεργασία του με την Κατερίνα Κρις:
    “Πάνω από 6 χρόνια στη δημοσιογραφία, 14 χρόνια στη διαφήμιση, πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη, ε, μου φάνηκε κελεπούρι και την έβαλα αμέσως στην απιθανοαπίθανη ομάδα μου που αποτελείται μόνο από την ίδια!!! Κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν όλες τις ακατάστατες σημειώσεις μου για τα Χμ (αυτό κι αν ήταν άθλος) όπως επίσης και να ζωγραφίσει τα περισσότερα από αυτά! Βέβαια η όλη δουλειά της δεν άγγιξε την απαιτούμενη τελειότητα, αλλά εντάξει, συμβιβάστηκα μόνο και μόνο για να καταφέρουν, αυτά τα πανέξυπνα πλασματάκια του χαρτιού, να φτάσουν επιτέλους στο τυπογραφείο…!

    Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα για τα μυστηριώδη Χμ και τον Έγκμόντ Κλαβιέ επισκεφτείτε τη σελίδα της Κατερίνας Κρις

    Αν πάλι θέλετε να γίνετε μικροί ερευνητές των Χμ σαν τον Εγκμοντ Κλαβιέ και να ανακαλύψετε την ιστορία των Χμ δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη σειρά βιβλίων:
    ” Οι ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ” από τις εκδόσεις Κέδρος (κείμενα και εικογράφηση, Κατερίνα Κρις).

    Τα βιβλία της
    Το πρώτο Χμ που είδα!, Κέδρος (2012)
    Ο Λεξιδιώτης Χμ!, Κέδρος (2012)
    Σχεδόν τα πάντα για τα Χμ!, Κέδρος (2013)
    Στη χώρα των Λεξοφάγων Χμ!, Κέδρος (2013)
    Τα Χμ των βιβλίων! , Κέδρος (2014)
    Το αστρικό χωριό, Εκδόσεις Πατάκη (2015)

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular