More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-2019ΓνώσεωνΓυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο, της Λίλυ Μάρρεϋ

    Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο, της Λίλυ Μάρρεϋ

    Μια ευρηματική απονομή βραβείων σε σπουδαίες προσωπικότητες, άντρες και γυναίκες, που άλλαξαν με τη δράση, τις εφευρέσεις, τις ιδέες, τη σκέψη τους τον κόσμο, που ακολούθησαν το πάθος του, που αγνόησαν φωνές, αντιδράσεις και κατεστημένες απόψεις, πήγαν αντίθετα στο ρεύμα και δικαιώθηκαν, εν ζωή ή έστω στην άτυπη απονομή της Ιστορίας.

    Η ιδέα του βιβλίου είναι, όπως προείπα, ευρηματική πέρα για πέρα. Παρουσιάζει 50 ανθρώπους που καθόρισαν όλες τις πτυχές της σημερινής ζωής: επιστήμη, φιλοσοφία, πολιτική, θρησκεία, αθλητισμός, ακτιβισμός, τρόπος ζωής, δικαιώματα, τέχνες και πολιτισμός.

    Προσωπικότητες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Λεονάρντο Ντ Βίντσι, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Πάμπλο Πικάσσο, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Ντέιβιντ Μπάουι, η Άννα Φρανκ, ο Κομφούκιος, ο Πελέ, ο Μπετόβεν, η Μαρία Μοντεσσόρι, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, ο Άλφρεντ Νόμπελ, ο Λουί Παστέρ, η Μαρί Κιουρί, ο Ισαάκ Νεύτων, η Σαπφώ, ο Μότσαρτ, η Εύα Περόν, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και πολλοί άλλοι.

    Το ευρηματικό της υπόθεσης δεν βρίσκεται ασφαλώς στην επιλογή των προσώπων, αλλά στη δομή του βιβλίου, στον τρόπο που φωτίζεται η δράση τους μέσω της απονομής ιδιαίτερα διατυπωμένων βραβείων. Μια έντυπη τελετή που τους απονέμει ολωσδιόλου απρόσμενα βραβεία, μα και τα αυθεντικά που τους χάρισε η ιστορία. Βραβεία όπως “Γιατί ήταν περίεργος”, “Γιατί υποστήριζε τα πιστεύω της”, “Γιατί κατάργησε τη δουλεία”, “Γιατί ήταν καλός σε όλα”, “Γιατί είχε την καλύτερη ιδέα ενώ κοίταζε ένα μήλο”, “Γιατί ήταν φορέας της αλλαγής”, “Γιατί ήταν ταραξίας της τέχνης”, “Γιατί έπιασε τα άστρα”, “Γιατί δεν τα παράτησε ποτέ”, “Καλύτερου παιδαγωγού” και άλλα παρόμοια και ευφάνταστα.

    Σύντομο, μεστό κείμενο με τα ξεχωριστά κατορθώματα που του χαρίζουν το εν λόγω βραβείο, σπιρτόζικη εικονογράφηση με κόμικ καρέ που ζωντανεύουν μέρος της δράσης κάθε προσωπικότητας, ισόρροπη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών για να τονιστεί η Ισότητα των δύο φύλλων σε δυνατότητες και επιτεύγματα παρά τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησαν κυρίως γυναίκες, συνθέτουν έναν έγχρωμο, σκληρόδετο τόμο γνωριμίας με μεγάλες μορφές της ιστορίας.

    Βιβλίο γνώσεων. Εκδόσεις Πατάκης.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο
    Τίτλος πρωτοτύπου: The people awards
    Συγγραφέας: Λίλυ Μάρρεϋ
    Εικονογράφηση: Άνα Αλμπέρο
    Μετάφραση: Ελένη Μπακογεώργου
    Εκδόσεις: Πατάκης, Σεπτέμβριος 2018
    Υπεύθυνη σειράς: Υβόνη Καρύδη
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 76
    Μέγεθος: 24 Χ 28
    ISBN: 978-960-16-8002-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular