More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΔέλτα Χι- Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων της Έρικας Αγγέλικα Γαρμπή (εικ.: Β.Θαλασσινός)

    Δέλτα Χι- Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων της Έρικας Αγγέλικα Γαρμπή (εικ.: Β.Θαλασσινός)

    Ο Διονύσης και η Χριστίνα είναι οι δημιουργοί της ηλεκτρονικής εφηβικής εφημερίδας Δέλτα Χι. Τα παιδιά ήταν πολύ καλοί φίλοι  και είχαν επιλέξει τα αρχικά τους για την ηλεκτρονική ταυτότητα της εφημερίδας που κρατούσαν μυστική από τους μεγάλους. Έγραφαν καινούργια θέματα για την ηλεκτρονική εφημερίδα σχεδόν καθημερινά, ενώ έπρεπε να απαντούν σε μηνύματα αναγνωστών. Το πρόγραμμα το είχε εγκαταστήσει ένας νεαρός τεχνικός υπολογιστών με γνώσεις πάνω σε λειτουργικά συστήματα και λογισμικά ασφαλείας.

    Μια μέρα ο προγραμματιστής φίλος τους, ο Σταμάτης Μπακέρδιος γνωστός με το ψευδώνυμο Μπακ, τους εκμυστηρεύεται ένα παλιό οικογενειακό μυστικό και τους παραδίδει για φύλαξη ένα παράξενο αρχαίο αντικείμενο που του άφησε ο παππούς του λίγο πριν πεθάνει.
    Καθώς τα δύο παιδιά περιεργάζονται το δέμα και εξερευνούν το σπάνιο αντικείμενο, πριν το καταλάβουν, ο Μπακ εξαφανίζεται χωρίς προειδοποίηση. Μέσα στο μπαουλάκι είναι φυλαγμένο ένα σημειωματάριο, φωτογραφίες και παλιά αποκόμματα εφημερίδων, ένα εισιτήριο και το παράξενο αντικείμενο που έμοιαζε εξάρτημα από κάποιο μεγαλύτερο αντικείμενο, κάτι σαν σπασμένη τροχαλία.

    Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Μπακ, γεμίζει τα παιδιά με ανησυχίες, φόβους και ερωτήματα
    -Τι ακριβώς είναι το αντικείμενο που έχουν στα χέρια τους και ποια είναι η σχέση του με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον αρχαιότερο γνωστό αναλογικό υπολογιστή;
    -Κρατούν στα χέρια τους μήπως κάποιο χαμένο θραύσμα του;
    -Τι σημαίνει το γράμμα Φ και οι τρεις αριθμοί που βρίσκονται χαραγμένοι μέσα σε αυτό;
    -Γιατί εξαφανίστηκε ο Μπακ;

    Τα δύο παιδιά αποφασίζουν να λύσουν το μυστήριο και μπαίνουν σε μια απίστευτη περιπέτεια. Ένας μυστηριώδης τύπος, ο Σκιάς, κάνει την εμφάνισή του και τα παιδιά στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν, το σκάνε από το σπίτι τους. Ο Διονύσης και η Χριστίνα θα μπουν σε ρόλο ντεντέκτιβ να ανακαλύψουν το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον αρχαιότερο αναλογικό υπολογιστή, θραύσμα του οποίου εικάζεται ότι είναι το σπάνιο αντικείμενο.

    Το Δέλτα Χι και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μια σύγχρονη περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους όπου η αρχαιολογία συναντά την αστρονομία. Ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας με δράση, ανατροπές και το ενδιαφέρον του αναγνώστη να κορυφώνεται διαρκώς.

    Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο εκτυλίσσεται με αφορμή ένα αρχαίο αντικείμενο και πλήθος από ιστορικά στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων έρχονται στο φως. Το κείμενο σε παρασύρει με την πλοκή, το μυστήριο, την αγωνία χωρίς να απουσιάζει το χιούμορ και η φαντασία.

    Η Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή με μαεστρία καταφέρνει να ενώσει το παρόν με το παρελθόν, την εξέλιξη της τεχνολογίας με την αρχαιολογία και να παρασύρει τον αναγνώστη σε μια αναζήτηση της αλήθειας και λύσης του μυστηρίου γύρω από το σπάνιο εύρημα από το ναυάγιο των Αντικύθηρων. Για τα μεγαλύτερα παιδιά θα αποτελέσει κίνητρο για να ψάξουν σημαντικές πληροφορίες για το μηχανισμό των Αντικυθήρων, ενώ τα μικρότερα παιδιά θα ενθουσιαστούν από τις εικόνες του ναυαγίου και του αρχαίου μηχανισμού που περιγράφει η συγγραφέας.

    Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, γνωστός και ως αστρολάβος ή υπολογιστής των Αντικυθήρων, είναι ένα αρχαίο τέχνημα, που πιστεύεται ότι ήταν μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοιχτά των Αντικυθήρων όταν αυτό ήρθε στο φως το 1900 και μαζί του δεκάδες θησαυροί, χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα και άλλα αντικείμενα που ανέσυραν από το βυθό, σφουγγαράδες από τη Σύμη. Μπορείτε να δείτε από κοντά το σπάνιο μηχανισμό των Αντικυθήρων που εκτίθεται μαζί με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: «Δέλτα Χι» – Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
    Σειρά: Μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας 1
    Συγγραφέας: Γαρμπή Έρικα – Αγγέλικα
    Εικονογράφηση: Βασίλης Θαλασσινός
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2017
    Σελίδες: 136
    Μέγεθος: 21 Χ 14
    ISBN: 978-618-51-5136-2
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular