Η εκπαίδευση είναι μια λειτουργία που βοηθά τον κάθε άνθρωπο από τη γέννησή του μέχρι τον θάνατό του να φέρει στην επιφάνεια της συνείδησής του αυτό που ήδη υπάρχει μέσα του (η μαιευτική του Σωκράτη)· παράλληλα με αυτή τη διαδικασία παρουσιάζει σε κάθε άτομο ό,τι έχει αποθηκευθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ως πληροφορία, γνώση, βίωμα.

Ό,τι έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα είναι κοινό απόκτημα όλων των ανθρώπων και κανένας δεν μπορεί να στερήσει σε κάποιον να διαλέξει από τον παγκόσμιο αυτόν πλούτο αυτό που ο καθένας θέλει ή του ταιριάζει να διαλέξει. Κάθε άνθρωπος είναι κάτι διαφορετικό από όλους τους άλλους και αυτό είναι η ομορφιά της ζωής. Όμως υπάρχει ένα κοινό για όλους σώμα και με αυτό οι άνθρωποι επικοινωνούν, δημιουργούν κοινωνίες και προοδεύουν.

«Όσο περισσότερη εκπαίδευση υπάρχει, τόσο πιο κοντά στη δημοκρατία βρισκόμαστε, τόσο πιο κοντά στο χτίσιμο ενός κόσμου με αλληλοκατανόηση, με ειρήνη και προκοπή

Άρα με την εκπαίδευση δημιουργούνται άτομα που μπορούν να συμβιώσουν, να απολαύσουν τη ζωή τους, να υλοποιήσουν αυτό το όνειρο που ονομάζεται δημοκρατία. Όσο περισσότερη εκπαίδευση υπάρχει, τόσο πιο κοντά στη δημοκρατία βρισκόμαστε, τόσο πιο κοντά στο χτίσιμο ενός κόσμου με αλληλοκατανόηση, με ειρήνη και προκοπή.

Στέφανος Πατάκης