More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΔιπλό ποδήλατο- Νέα σειρά για παιδιά από τις Εκδόσεις Καλέντη

    Διπλό ποδήλατο- Νέα σειρά για παιδιά από τις Εκδόσεις Καλέντη

    Μια νέα πρωτότυπη σειρά από τις εκδόσεις Καλέντη έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μικροί αναγνώστες. Η σειρά ονομάζεται Διπλό Ποδήλατο- Δυο ιστορίες που ταξιδεύουν μαζί και απευθύνεται σε παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ανάγνωση. Κάθε βιβλίο της σειράς περιέχει δύο ιστορίες. Η πρώτη είναι σύντομη και σχετικά απλή, για να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους και να αποκτήσουν σιγουριά στην ανάγνωση. Η δεύτερη, μεγαλύτερη σε έκταση, θα τους πάει σε μακρύτερο μονοπάτι και θα φτάσουν στον προορισμό τους.

    Με βραχύ κείμενο, μεγάλη γραμματοσειρά, οι ευχάριστες, εικονογραφικά και κειμενικά, ιστορίες του Διπλού Ποδήλατου είναι εύκολες στην ανάγνωση ενώ ο αυξανόμενος βαμός δυσκολίας σκοπεύει αφενός να μην αποδυναμώσει την επιθυμία του παιδιού να διαβάσει και αφετέρου να εμπνεύσει αυτοπεποίθηση στο παιδί που δειλά δειλά ξεκινά να διαβάζει τις πρώτες του γραμμές.

    Βρήκα τις ιστορίες χαριτωμένες, ανάλαφρες, διασκεδαστικές και ορισμένες στιγμές πνευματώδεις. Νομίζω ότι η απλή πλοκή και γραφή της πρώτης ιστορίας θα παρασύρει το παιδί να διαβάσει και τη δεύτερη, που δεν είναι μόνο πιο εκτενής αλλά και πιο σύνθετη, να αντιληφθεί τα κοινά τους, να σκαλίσει την εξέλιξη της δεύτερης μέσα από την προετοιμασία της πρώτης. Παρόλο που κατά βάση είναι μία σειρά με προσανατολισμό την ανάπτυξη της αναγνωστικής δεξιότητας, δεν θα χαρακτήριζα τις ιστορίες απλοϊκές αλλά ενδιαφέρουσες για ένα παιδί 5-7 ετών.

    Στη σειρά κυκλοφορούν οι τίτλοι: «Ευγένιος η ιδιοφυΐα», «Ουφ, αυτοί οι μεγάλοι!», «Τα λάθη του κροκόδειλου» και «Ο γίγαντας κάτω από το κρεβάτι μου». Ας τα δούμε:

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: ΕΥΓΕΝΙΟΣ η ιδιοφυία
    Συγγραφέας: Κριστίνα Μπελέμο
    Εικονογράφηση: Νίνα Κούνεο
    Εκδόσεις: Καλέντης, 2017

    Στην πρώτη ιστορία, ο Ευγένιος ο ξεχωριστός εφευρέτης της πολιτείας Κοιταναδείς που του αρέσει να φτιάχνει μόνο άχρηστα πράγματα που δεν βοηθούν στην πραγματικότητα κανέναν όπως το φωτιστικό χωρίς λάμπα και το αργό ρολόι που γελάει. Και προχθές έφτιαξε το πιο καταπληκτικό του: ένα τεράστιο μέρος που δεν χρησιμεύει σε τίποτα!

    Στην δεύτερη ιστορία… Προσοχή! Στην πολιτεία Παντακατικάνω έχει ξεσπάσει η επιδημία της βαριεστημάρας κι όλοι έχουν από βαριεστημένο πονόδοντο ως βαριεστημένο πυρετό. Ο Γρηγόρης Τρεχάλας, δήμαρχος της πόλης, είναι ο μόνος που δεν έχει κολλήσει ακόμα και προσπαθεί να σκεφτεί πώς θα σώσει τους συμπολίτες του. “Δε γίνεται να βαριούνται όλοι για πάντα. Θα βαρεθούν”, σκέφτεται. Αλλά ευτυχώς για όλους, υπάρχει ο ξεχωριστός εφευρέτης Ευγένιος που θα σώσει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τους πολίτες από τη βαρεμάρα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ουφ, αυτοί οι ΜΕΓΑΛΟΙ!
    Συγγραφέας: Ιζαμπέλα Πάλια
    Εικονογράφηση: Κιάρα Νοτσεντίνι
    Εκδόσεις: Καλέντης, 2017

    Στην πρώτη ιστορία, ο Φίλιππος απαντά στη μητέρα του τι θα γίνει όταν μεγαλώσει. Όλοι έχουν μια άποψη στιβαρή για το μέλλον του Φίλιππου. Πιανίστας, γιατρός, αθλητής, ζωγράφος. Όλοι ξέρουν και έχουν άποψη όμως ο Φίλιππος έχει μια ξεκάθαρη προτίμηση που δεν σμυφωνεί με κανενός άλλου!

    Στη δεύτερη ιστορία,παρακολουθούμε την πρώτη μέρα στο σχολείο που είναι παράξενη και δύσκολη για όλους. Η κυρία Άννα, δασκάλα της πρώτης τάξης, υποδέχεται τα παιδιά με τους γονείς τους και προσπαθεί να τους κάνει όλους να αισθανθούν άνετα και βολικά. Με πολλές, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες ιδέες η κυρία Άννα προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και… των γονιών που με δυσκολία εγκαταλείπουν το σχολείο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα λάθη του ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ
    Συγγραφέας: Μπάρμπαρα Πουμχέζελ
    Εικονογράφηση: Σίλβια Φάμπρις
    Εκδόσεις: Καλέντης, 2017

    Στην πρώτη ιστορία, ο Κρόκο ο κροκόδειλος ξυπνάει κάθε πρωί για να πάει σχολείο. Του αρέσει να παρατηρεί τα πάντα γύρω του και κάθε μέρα βλέπει διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι καλός στο τραγούδι, δεν έχει καν φτερά, βλέπει όμως πολύ καλά, του αρέσει να χοροπηδάει αν και δεν τα καταφέρνει πάντα πολύ καλά αλλά και να διηγείται τις εμπειρίες του στη δασκάλα και τους συμμαθητές του καθώς έρχεται στο σχολείο.

    Στη δεύτερη ιστορία, ο Κρόκο μαθαίνει να γράφει αλλά στο τετράδιό του εμφανίζονται πολλά ορθογραφικά λάθη και αναγραμματισμοί, λέξεις αστείες ή παράξενες, λάθη που κάνει ξανά και ξανά. Κι άλλες φορές είναι αφηρημένος κι άλλες ακούει τις λέξεις όπως τις φαντάζεται ο ίδιος. Κάπως έτσι λοιπόν μια βελόνα έγινε κολόνα γιατί ο Κρόκο ονειρευόταν εκείνη τη στιγμή ότι έκανε άλμα με κοντάρι ψηλό όσο μια κολόνα, τα κλαδιά έγιναν καρδιά και μάλιστα της καρδερίνας και η πράσινη λιβελούλα έγινε αφορμή για ένα λάθος καταπληκτικό! Λιβέδειλος και Κροκολούλα!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ κάτω από το κρεβάτι μου
    Συγγραφέας: Σέρτζιο Ρόσι
    Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Καραμπέλι
    Εκδόσεις: Καλέντης, 2017

    Στην πρώτη ιστορία, η Αγνή παραπονιέται ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί καθώς ακούει φασαρία κάτω από το κρεβάτι της. Η μαμά της της δείχνει ότι στο κρεβάτι δεν κρύβεται κανείς και την καληνυχτίζει. Και τότε, το κεφάλι ενός γίγαντα εμφανίζεται κάτω από το κρεβάτι. Ο γίγαντας ζωγραφίζει μια ζωγραφιά με τις κιμωλίες της νύχτας που σβήνουν τα άσχημα όνειρα και φέρνουν άλλα, πιο όμορφα. Θα κοιμηθεί τώρα η Αγνή;

    Στη δεύτερη ιστορία, η μαμά της Αγνής της φτιάχνει κάθε βράδυ ένα φλιτζάνι χαμομήλι για να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Αυπνίες όμως έχει και ο γιος του γίγαντα που κοιμάται κάτω από το κρεβάτι της Αγνής. Και ο γίγαντας του δίνει ένα ποτό που λέγεται “μήλι”. Τι συμβαίνει με το φλιτζάνι της Αγνής και κάθε πρωί βρίσκεται και αλλού; Ποιος του αλλάζει θέση κάθε νύχτα; Η Αγνή κατηγορείται άδικα για το φλιτζάνι. Και θα ερευνήσει το μυστήριο!

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular