More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΑτζένταΘέατροΕίδαμε: Το μαγικό φίλτρο, του Μίχαελ Έντε, στο Θέατρο Κάτω Απ' Τη...

    Είδαμε: Το μαγικό φίλτρο, του Μίχαελ Έντε, στο Θέατρο Κάτω Απ’ Τη Γέφυρα

    Το μαγικό φίλτρο” του Μίχαελ Έντε ενός από τους πιο γνωστούς Γερμανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα με μεταφράσεις σε περισσότερες από 40 γλώσσες και πωλήσει άνω των 30 εκατομμυρίων αντιτύπων, είναι η πρόταση του Θεάτρου Κάτω Απ’ Τη Γέφυρα για τα παιδιά τη φετινή σεζόν. Πρόκειται για ένα έργο του 1989 (Der satanarchäolügenialkohöllische Wunschpunsch, ένωση των λέξεων Satan, Anarchie, Archäologie, Lüge, genial, Alkohol και höllisch, δηλαδή Σατανάς, Αναρχία, Αρχαιολογία, ψέμα, ευφυία, αλκοόλ και κόλαση) το οποίο στα αγγλικά μεταφράστηκε ως The Night of Wishes. Και αυτή η μετάφραση μοιάζει να δίνει ακόμα πιο ακριβές το στίγμα του Έντε, καθώς όλη η ιστορία εξελίσσεται την τελευταία νύχτα του χρόνου και οι ευχές έχουν τη μεγάλη δύναμη να αλλάξουν τον ρουν του πλανήτη ολάκερου. Το 1990 κέρδισε το Ελβετικό λογοτεχνικό βραβείο “La vache qui lit”.

    Το Μαγικό Φίλτρο είναι κατά βάση ένα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θεατρικό παραμύθι. Ο Έντε τοποθετεί την αιώνια διαμάχη του καλού και του κακού με στο ταμπλό του πλανήτη Γη και θέτει τους υπερασπιστές κάθε πλευράς σε απόλυτη εγρήγορση. Από τη μια ο Αγάθων Σκουληκαντέρας, υπηρέτης της Αυτού Καταστροφικής Μεγαλειότητας, ενημερώνει τον διαπρεπή επιστήμονα Βούλη Παλαβούλη και την πλούσια τρελομάγισσα θεία του, τη μάγισσα Τυράννια Στριγκλίδου, ότι το αφεντικό του τους δίνει διορία έξι ωρών μέχρι την αλλαγή του χρόνου για να παρασκευάσουν το μαγικό φίλτρο που θα φέρει τον πλήρη αφανισμό του πλανήτη. Έτσι οι δυο τους ενώνουν τις δυνάμεις και την τρέλα τους για να παρασκευάσουν αυτό το Μαγικό Φίλτρο. Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά, του Καλού, που εκπροσωπείται από τα ζώα. Με δύο κατασκόπους και αιχμές του δόρατος τη γάτα Ροζαλία του Παλαβούλη και τον Κόρακα Ιάκωβο, τα ζώα αναλαμβάνουν να σταθούν αντίβαρο στα καταστρεπτικά σχέδια του άρχοντα του σκότους. Αυτοί όλοι, ένα μαγικό φίλτρο, ένα ρολόι, τρία λεπτά πριν την αλλαγή του χρόνου και ένας σοφός παλιός χρόνος θα δώσουν όσα πρέπει για μια αναμέτρηση που θα κριθεί στο νήμα!

    Η παράσταση γίνεται όλο και πιο σαφής και ρυθμική καθώς εξελίσσεται η πλοκή της, η δράση και το ενδιαφέρον αυξάνουν σταδιακά σε κορύφωση ενώ τα οικολογικά μηνύματα εγρήγορσης, ευαισθητοποίησης, συμμετοχής και συναπόφασης διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ προς το τέλος καλούνται οι μικροί θεατές να συμμετέχουν με κάποιον τρόπο στην εξέλιξη της ιστορίας. Η παράσταση δεν αφορά μόνο σε παιδιά και είναι συνεχής η προσπάθεια να κρατηθεί το ενδιαφέρον και του μεγαλύτερου ηλικιακά κοινού.  Συνεχής κίνηση από όλους τους ηθοποιούς, ιδιαιτέρως εκφραστικές ερμηνείες, γάτα Ροζαλία (Χριστίνα Σιώμου) και κόρακας Ιάκωβος (Οδυσσέας Κιόσογλου) με πολύ καλή χημεία μεταξύ τους και πολύ ωραία κίνηση, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου (που υπογράφει και την σκηνοθεσία), Αυγουστίνος Ρεμούνδος και Κώστας Κλάδης (εμβληματικός ως γέρο-χρόνος) σε μεγάλα κέφια ως προς την κίνηση και την ζωντάνια, ιδίως στο β’ μισό του έργου, φροντισμένο σκηνικό με μία ατμοσφαιρική αλλαγή και εύθυμα τραγουδάκια.

    Βασικό μήνυμα του Μίχαελ Έντε η συλλογικότητα δράσης που απαιτούν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. Και η απόδοση όλων των βασικών μηνυμάτων του κειμένου του Έντε είναι επιτυχής από τους πέντε ιδιαιτέρως αξιόλογους ηθοποιούς.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    Κείμενο: Μίχαελ Έντε
    Θεατρική μεταφορά: Γιάννης Θ. Οικονομίδης
    Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου
    Μουσική: Σάκης Τσιλίκης
    Σκηνικό: Κωστής Γεωργίου
    Κοστούμια: Γιοβάννα Πρασίνου
    Χορογραφία: Μυρσίνη Καταλειφού
    Φωτογραφίες: Γιώργος Φερμελετζής

    Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
    Αυγουστίνος Ρεμούνδος (Βούλης Παλαβούλης)
    Κώστας Κλάδης (Αγάθων Σκουληκαντέρας – γερο-Χρόνος)
    Χριστίνα Σιώμου (Ροζαλία η γάτα)
    Οδυσσέας Κιόσογλου (Ιάκωβος το κοράκι)
    Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου (Τυράννια Στριγκλίδου)

    Πρεμιέρα: Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

    Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 12:00 και στις 3:00 μ.μ.
    Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία

    Διάρκεια: 80’

    Γενική είσοδος: 10€, φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων: 7€

    ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
    Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου
    www.katoapotigefyra.gr, info@katoapotigefyra.gr
    Πληροφορίες: 210.4816200 (09:00-15:00 Δευτ.-Παρ.)

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular