More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΕγώ, ο Σίκιννος, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, της Εύης Πίνη (εικ.: Δημήτρης...

    Εγώ, ο Σίκιννος, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, της Εύης Πίνη (εικ.: Δημήτρης Παπαλόης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-13) – Λογοτεχνία γνώσεων για παιδιά

    Μικροπληροφορία: Σίκιννος- πρέπει να ήταν υπαρκτό πρόσωπο, αλλά οι αρχαίοι συγγραφείς δεν συμφωνούν για την καταγωγή του. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ήταν Πέρσης, ο Ηρόδοτος δεν αναφέρει την καταγωγή του, ενώ ο Αισχύλος, χωρίς να αναφέρει ούτε όνομα ούτε ιδιότητα, λέει ότι το μήνυμα πήγε στο περσικό στρατόπεδο ένας Έλληνας.
    Από το παράρτημα της έκδοσης

    Σίκιννος. Άλλοτε δούλος του Θεμιστοκλή. Γέροντας πια, πριν το τέλος της ζωής να του κλείσει το μάτι, θυμάται τη ζωή του, από παιδί ως τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

    “Δεν ήμουν πάντα δούλος. Γεννήθηκα ελεύθερος, στις Σάρδεις τής Περσίας, και ήμουν Λύδος στην καταγωγή. Ο πατέρας μου ήταν γραφέας στην υπηρεσία ενός άρχοντα. Έτσι κι εγώ μορφώθηκα, για να ακολουθήσω όταν θα μεγάλωνα το επάγγελμά του”.

    Μεγαλώνοντας, μπήκε στην υπηρεσία ενός πλούσιου εμπόρου, του Μεγάβαζου, τον οποίο ακολούθησε στην Ταρσό της Κιλικίας αφήνοντας πίσω τους γέροντες γονείς του, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Πού… τέτοια τύχη! Το πλοίο του Μεγάβαζου έπεσε στα χέρια πειρατών και το πλήρωμα, ανάμεσα και ο Σίκιννος, βρέθηκε σε μια αγορά δούλων στη Συρία, απ’ όπου τον αγόρασε ένας έμπορος από την Κρήτη και έτσι βρέθηκε στην Αττική! Δεν είχε ποτέ φανταστεί τι σημαίνει να είσαι δούλος, αλλά να που του συνέβη. Κάπως έτσι βρέθηκε να είναι δούλος του Θεμιστοκλή και μάλιστα γραφέας του.

    Εκεί αρχίζει η πορεία του δούλου Σίκιννου, πλάι στον σπουδαίο Έλληνα στρατηγό και πολιτικό. Η τύχη -ή μήπως η ατυχία;- τα φέρνει να ζήσει από κοντά την αρχή της Αθηναϊκής δημοκρατίας που ήδη περπατούσε τα βήματά της, μέσα από τα σπλάχνα της οποίας ξεχώρισαν άνθρωποι σαν τον Θεμιστοκλή, να ζήσει το θερμό καλοκαίρι της Μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ., να ζήσει το ασήμι του Λαυρίου, την Εκκλησία του Δήμου και την ναυπήγηση των τριήρεων, την εκπληκτική στελέχωσή τους με κωπηλάτες, την προέλαση του Ξέρξη από τον Ελλήσποντο προς το σώμα της Ελλάδας, τον χρησμό του Απόλλωνα για το ξύλινο τείχος ως άμυνα, τη συγκλονιστική μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480 π.Χ., τα στρατηγικά κόλπα του Θεμιστοκλή μέχρι ασφαλώς το σκηνικό θεάτρου της ναυμαχίας στα στενά της Σαλαμίνας και την τελική ανταμοιβή του από τον Θεμιστοκλή να ζήσει ως ελεύθερος πολίτης και όχι πια ως δούλος, στις Θεσπιές της Βοιωτίας.

    Μου άρεσε πολύ η γραφή της Εύης Πίνη. Μου άρεσε ο έξυπνος τρόπος που επέλεξε μέσω του άγνωστου και αμφιλεγόμενου ακόμα και για την ύπαρξή του Σίκιννου να διαβεί την Αθήνα και τον ελληνικό κόσμο των αρχών του μυθικού πια 5ου αιώνα π.Χ., με τις εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Θεμιστοκλής και τα εκκωφαντικά στρατιωτικά γεγονότα. Η συγγραφέας μάλιστα δεν μένει στην επιφάνεια αυτών των γεγονότων, ούτε στέκεται μόνο σε αυτά∙ μέσα από την αφήγηση του Σίκιννου τρυπώνουμε στην Αθηναϊκή κοινωνία, στο πολίτευμα της δημοκρατίας, στους συσχετισμούς μεταξύ των κατοίκων της πόλης, στους θεσμούς (Εκκλησία του Δήμου, Άρειο Πάγο κ.α.), στη σχέση με τους θεούς και σε αρκετές ακόμα πτυχές της ζωής. Αναμφίβολα, όμως, η συγγραφέας επιχειρεί να κοιτάξει από πιο μέσα τα σπουδαία πολεμικά γεγονότα της δεκαετίας 490-480 π.Χ. (Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Αρτεμίσιο, Σαλαμίνα) που προκλήθηκαν από την περσική εισβολή στην Ελλάδα, να τα δει διανθισμένα μυθιστορηματικά, φεύγοντας από την ευθύγραμμη ιστορική προσέγγιση που ασφαλώς ελάχιστα θα προσέθετε.

    Βλέποντάς το συνολικά και προσπαθώντας να το κοιτάξω μέσα από τα μάτια ενός παιδιού 9-10-11 ετών, αισθάνομαι ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον και πλησιάζει την εποχή των γεγονότων με πρωτοτυπία και την ρυθμική αφήγηση του Σίκιννου.

    Στο τέλος, ένα εκτενές παράρτημα παρέχει πολλές ιστορικές γνώσεις για τους πρωταγωνιστές της εποχής, τα πραγματικά γεγονότα (Περσικοί πόλεμοι), τις τριήρεις, τον ξακουστό παιάνα Ίτε παίδες Ελλήνων, ενώ ένα γλωσσάρι εξηγεί πρόσωπα, έννοιες, θεσμούς που ενδεχομένως δεν γνωρίζει ο αναγνώστης.

    Για αναγνώστες από 9 ετών.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Με μια ματιά

    • Μου άρεσε πολύ η γραφή της Εύης Πίνη. Μου άρεσε ο έξυπνος τρόπος που επέλεξε μέσω του άγνωστου και αμφιλεγόμενου ακόμα και για την ύπαρξή του Σίκιννου να διαβεί την Αθήνα και τον ελληνικό κόσμο των αρχών του μυθικού πια 5ου αιώνα π.Χ., με τις εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Θεμιστοκλής και τα εκκωφαντικά στρατιωτικά γεγονότα. Η συγγραφέας μάλιστα δεν μένει στην επιφάνεια αυτών των γεγονότων, ούτε στέκεται μόνο σε αυτά∙ μέσα από την αφήγηση του Σίκιννου τρυπώνουμε στην Αθηναϊκή κοινωνία, στο πολίτευμα της δημοκρατίας, στους συσχετισμούς μεταξύ των κατοίκων της πόλης, στους θεσμούς (Εκκλησία του Δήμου, Άρειο Πάγο κ.α.), στη σχέση με τους θεούς και σε αρκετές ακόμα πτυχές της ζωής.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Hymn To Zeus

    Λύρα (μελωδία πάνω στον πρώτο πυθιόνικο του Πινδάρου)

    Groove Addicts: Wings Of Glory

    March of the Templars

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Εγώ, ο Σίκιννος, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας
    Συγγραφέας: Εύη Πίνη
    Εικονογράφος: Δημήτρης Παπαλόης
    Εκδόσεις: Κέδρος, Ιούνιος 2021
    Σχέδια τριήρους: Γιάννης Νάκας
    Χάρτες: Σπήλιος Πίστας
    Υπευθ. τμήμ. διορθ.: Μαρία Σπανάκη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αναστασία Παπασταθοπούλου
    Σελιδοποίηση-διόρθωση: Νικολεττα Δουλάμη
    Σελίδες: 176
    Μέγεθος: 16 Χ 20
    ISBN: 978-960-04-5168-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular