More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΕκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες, της Χιρόκο Μοτάι (εικ.: Μαρίκα Μάιγιαλα)

    Εκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες, της Χιρόκο Μοτάι (εικ.: Μαρίκα Μάιγιαλα)

    Καιρό πριν, υπήρχε μόνο ένας Άγιος Βασίλης στον κόσμο. Ήταν λίγοι και οι άνθρωποι άλλωστε.Και ο Άγος Βασίλης τα κατάφερνε περίφημα να μοιράζει τα δώρα την παραμονή των Χριστουγέννων στα λίγα παιδιά. Τα παιδιά τον υποδέχονταν με χαμόγελο και ο Άγιος Βασίλης ήταν ευτυχισμένος.

    Σιγά σιγά οι άνθρωποι και τα παιδιά του γίνονταν όλο και περισσότεροι. Και ο Άγιος Βασίλης δυσκολευόταν να μοιράζει τα δώρα μέσα σε μια νύχτα. “Σε παρακαλώ, Θεέ μου, κάνε μας δύο”, παρακάλεσε. Και ο Θεός ικανοποίησε το αίτημά του. Και για λίγο καιρό όλα πήγαιναν καλά. Γιατί οι άνθρωποι έγιναν ακόμα πιο πολλοί. “Σε παρακαλούμε, Θεέ μου, κάνε μας τέσσερις”, ήταν το νέο αίτημα και αργότερα… “κάνε μας… ένα εκατομμύριο Αγιοβασίληδες”. Γιατί ξέχασα να σας πω ότι όσο γίνονταν πιο πολλοί, τόσο μίκραιναν, με αποτέλεσμα όταν έγιναν ένα εκατομμύριο να μη μπορούν να σηκώσουν ούτε ένα δώρο. Τώρα, πώς θα μοιράσουν τα δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου;

    Η Χιρόκο Μοτάι προσπαθεί να εξηγήσει στα παιδιά την μεταφυσική της διανομής των εκατομμυρίων δώρων σε λίγες ώρες της ίδιας νύχτας από έναν και μόνο άνθρωπο. Η εξήγησή της είναι μέσω της διάσπασης του ενός αρχικού Άγιου Βασίλη σε ένα εκατομμύριο μικρο-ομοιώματα/μόρια που ψιθυρίζουν προστακτικά κάθε Χριστούγεννα στα αυτιά των μεγάλων του κόσμου «Δώστε ένα δώρο σε κάποιο παιδί».

    Ο Άγιος Βασίλης, κατά την Μοτάι, είναι πνεύμα διασπασμένο σε μυριάδες πλάσματα του μικρόκοσμου που πια δεν βλέπουμε αλλά μιλά απευθείας στο υποσυνείδητό μας και εμείς υπακούμε. Και όλο αυτό είναι προϊόν των ικεσιών του αρχικού Άγιου Βασίλη που δεν προλάβαινε τη διανομή.

    Αυτή η τρυφερή, γοητευτική, χιουμοριστική εκδοχή που εξηγεί μεταφυσικά την μαγεία του περίφημου αγίου, δεν αποσύρει τον Θεό, κρατώντας μόνο τη βολική ύπαρξη ενός γενναιόδωρου για όλους αγίου, αλλά φανερώνει, για πρώτη φορά ίσως με τέτοια καθαρότητα, τη σχέση του Άγιου Βασίλη (μόνο για τους Ορθόδοξους ονομάζεται έτσι, το ξέρουμε όλοι φαντάζομαι) με το Θεό, ο οποίος δεν είναι εντολοδόχος και συνεισφέρει στο θέλημα του άγιου και όχι το αντίστροφο. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα οπτική.

    Να τονίσουμε την μαθηματική έκταση της ιστορίας στο πεδίο του πολλαπλασιασμού αρχικά με την αντιστρόφως ανάλογη μείωση του μεγέθους και της ικανότητάς του να σηκώνει βάρη. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε και με αυτή την παράμετρο του βιβλίου.

    Η εικονογράφηση της Μάρικα Μάιγιαλα είναι ατμοσφαιρική. Η εναλλαγή έντονων και ήπιων αποχρώσεων στα λαδοπαστέλ της, η εναλλαγή σελίδων με λεπτομέρειες και άλλων με πιο αφαιρετική προσέγγιση, δημιουργούν μια γοητευτική εικαστική αποτύπωση της ιστορίας που θα σας βάλει σε σοβαρές σκέψεις να πειραματιστείτε κι εσείς με το δύσκολο στο χειρισμό από μικρά παιδιά αλλά όμορφο αυτό υλικό.

    Μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη.

    Για παιδιά περίπου 4-7 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ray Stevens – Santa Claus Is Watching You (δείτε το οπωσδήποτε)

    SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN (Trap Remix)

    Χριστούγεννα Μυρίζει- Βαγγέλης Γερμανός

    Zat You, Santa Claus (Instrumental Version)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Εκατοντάδες χιλιάδες Αγιοβασίληδες
    Τίτλος πρωτοτύπου: Million Billion Santa Clauses
    Συγγραφέας: Χιρόκο Μοταϊ
    Εικονογράφηση: Μάρικα Μάιγιαλα
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2020
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 19 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-16-8959-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular