More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΕκτυπώσιμο υλικό και δραστηριότητες για το Γκρούφαλο και το Μικρό Γκρούφαλο

    Εκτυπώσιμο υλικό και δραστηριότητες για το Γκρούφαλο και το Μικρό Γκρούφαλο

    Γκρούφαλο, ένα βιβλίο θαύμα, που σε προκαλεί. Τα θαύματα όμως θέλεις κι εσύ λίγο να τα αγγίξεις, να δεχτείς την πρόκληση τους και να αφουγκραστείς τι σου ψιθυρίζουν πίσω από τις λέξεις τους. Εκεί, στο πάνω ράφι της βιβλιοθήκης, στη γειτονιά των βιβλίων, εκεί που σιγοψιθυρίζουν τα θαύματα, κάτι συμβαίνει, κάποιος δεν ψιθυρίζει αλλά φωνάζει. Μα ποιος άλλος εκτός από το «τρομακτικό» Γκρούφαλο. Έτσι κι εμείς το πήραμε στα χέρια μας και ακούσαμε τι έχει να μας πει. Η αλήθεια είναι ότι δεν έβαλε γλώσσα μέσα του, πολυλογάς ο Γκρούφαλο, συμπλήρωνε και το μικρό Γκρούφαλο, καταλαβαίνετε τι έγινε. Αποφασίσαμε λοιπόν να σας παρουσιάσουμε μερικά από τα μυστικά τους και να σας δώσουμε μερικές ιδέες για το τι θα ήθελαν τα βιβλία να κάνετε μαζί τους, μερικές από τις επιθυμίες τους δηλαδή.

    Ένα ποντικάκι, μία αλεπού, ένα φίδι, μια κουκουβάγια και φυσικά το φοβερό Γκρούφαλο είναι οι ήρωες της πραγματικά απολαυστικής ιστορίας. Η Τζούλια Ντόναλντσον με το έξυπνο κέιμενό της φρόντισε να μας τροφοδοτήσει με ιδέες, αλλά και ο Άξελ Σέφλερ με την εικονογράφησή του μας ανάγκασε να κλέψουμε λίγη από την ζωντάνια των εικόνων που δημιουργεί. Ένα βιβλίο που σου δίνει τη δυνατότητα να ζωγραφίσεις, να παίξεις, να ζωντανέψεις την ιστορία του. Αν θέλετε κάντε κι αλλιώς. Και μην ξεχνάτε έρχονται απόκριες, δηλαδή γιορτή, στολές, μάσκες, παιχνίδι. Τι καλύτερη ιδέα λοιπόν από το Γκρούφαλο;

    Οι μάσκες των ζώων στο Γκρούφαλο (εκτυπώσιμες)

    Ξεκινήσαμε λοιπόν από τις μάσκες των πέντε ζώων (Γκρούφαλο, μικρό Γκρούφαλο, αλεπού, κουκουβάγια, ποντικάκι) για να  δραματοποιήσουμε την ιστορία. Μία μικρή θεατρική παράσταση, μια μικρή γιορτή θα στηθεί.

    Υλικά που θα χρειαστείτε
    Χαρτόνια κανσόν, ψαλίδι, τέμπερες (ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα), πινέλα, δαχτυλάκια,  και πολλή διάθεση. Για να σας διευκολύνουμε σας παρουσιάζουμε όλα τα πατρόν για να φτιάξετε τις δικές σας ιδιαίτερες μάσκες.

    Όλες οι μάσκες είναι χειροποίητες και ζωγραφισμένες στο χέρι. Όμως, μη φοβηθείτε να αφήσετε τα παιδιά να βουτήξουν τα δάχτυλά τους στη μπογιά και να τις χρωματίσουν. Τις τελικές πινελιές αν θέλετε τις βάζετε εσείς ή ακόμα καλύτερα αφήστε τες όπως τις φαντάστηκαν οι μικροί δημιουργοί.

    Κατεβάστε και εκτυπώστε

    Μάσκα Γκρούφαλο
    Μάσκα Μικρό Γκρούφαλο
    Μάσκα Ποντικάκι
    Μάσκα Αλεπού
    Μάσκα Κουκουβάγια

    Η στολή/κάπα Γκρούφαλο

    Όμως τόσο φοβερό που είναι το Γκρούφαλο, δεν χρειάζεται και μια φορεσιά για να γίνει πιο τρομακτικό;
    Να λοιπόν μια αυτοσχέδια κάπα, και το Γκρούφαλο θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας.

    Υλικά που θα χρειαστείτε
    Τσόχα ή καλύτερα φετρίνα καφέ χρώμα( 1 – 1,5 μέτρα περίπου), τσόχα μαύρη για την ουρά( 30 εκ.), τσόχα γκρι για τα αγκάθια( 10 εκ.) ψαλίδι, βελόνα, κλωστή και πολύ μεράκι.
    Πιστέψτε με είναι πραγματικά εύκολη.

    Φίδι μάσκα; Όχι!

    Ένα ζώο όμως δεν έχει κάνει την εμφάνισή του ακόμα, ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το φίδι. Δεν μου άρεσε όμως η ιδέα να φτιάξω τη μάσκα ενός φιδιού, γι αυτό σκεφτόμουνα, σκεφτόμουνα που μπορεί να είναι ένα φίδι. Ξάφνου έλαμψε μια ιδέα στο μυαλό μου. Έτρεξα, άνοιξα σιγά-σιγά  τη ντουλάπα και να σου στεκόταν εκεί τυλιγμένο σε μια κρεμάστρα …. ένα φίδι. Ορίστε και η φωτογραφία του.

    Υλικά που θα χρειαστείτε
    Μία γραβάτα, σύρμα, κλωστή, ψαλίδι, δυο μικρούς λευκούς κύκλους από χαρτόνι ή ύφασμα για τα μάτια, ένα μικρό κομμάτι τσόχας ή χαρτονιού για τη γλώσσα.
    Περνάμε το σύρμα μέσα από τη γραβάτα, φροντίζοντας να είναι μικρότερο σε μήκος για να σουρώσει το ύφασμα. Το στερεώνουμε με μια κλωστή. Ράβουμε ή κολλάμε τα μάτια και τη γλώσσα . Σχεδιάζουμε μύτη, φρύδια ή ότι άλλο θέλουμε και το φίδι μας είναι έτοιμο.

    Μεγάλες δαχτυλόκουκλες για κουκλοθέατρο (εκτυπώσιμες)

    Επόμενη σκέψη, κουκλοθέατρο. Φτιάχνουμε μεγάλες δακτυλόκουκλες, θα μπορούσαν να γίνουν και γαντόκουκλες και μία μαριονέτα. Το ποντικάκι, η αλεπού και η κουκουβάγια θα πάρουν τις θέσεις τους, αλλά αυτό που θα κλέψει τις καρδιές των παιδιών είναι το μικρό Γκρούφαλο (η μαριονέτα μας).

    Υλικά που θα χρειαστείτε
    Χαρτόνια κανσόν, χρώματα, πινέλα, δαχτυλάκια, ψαλίδι, κόλλα, διπλόκαρφα και όρεξη για παιχνίδι. Για να σας διευκολύνουμε σας παρουσιάζουμε όλα τα πατρόν για να φτιάξετε το δικό σας μοναδικό κουκλοθέατρο.

    Κατεβάστε και εκτυπώστε

    Φιγούρα μαριονέτα Μικρό Γκρούφαλο
    Φιγούρα δαχτυλόκουκλα Ποντικάκι
    Φιγούρα δαχτυλόκουκλα Αλεπού
    Φιγούρα δαχτυλόκουκλα Κουκουβάγια

    Ώρα για…3D

    Και τέλος να μην κάνουμε και μια, δυο τρισδιάστατες εύκολες κατασκευές ; Τα μπουκάλια σε αυτή τη περίπτωση έχουν τη τιμητική τους. Ένα ποντικάκι και μια κουκουβάγια.

    Υλικά που θα χρειαστείτε (για τη κουκουβάγια)
    Ένα μπουκάλι από αναψυκτικό, χαρτόνι οντουλέ ή ότι άλλο έχετε, ψαλίδι, σιλικόνη ή κόλλα, τέμπερες .
    Βάφετε το μπουκάλι, θα πρότεινα με τα δάχτυλα σας, σε ότι χρώματα θέλετε. Ζωγραφίζετε το πρόσωπό και τα αυτιά της κουκουβάγιας. Κόβετε δυο φτερά, κοιλιά, πόδια και μια ουρά, από οντουλέ, και χρωματίζετε. Αφού στεγνώσουν τα κολλάτε με σιλικόνη ή κόλλα. Η κουκουβάγια σας είναι έτοιμη να ανέβει στη σκηνή.

    Υλικά που θα χρειαστείτε (για το ποντικάκι)
    Ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι, χαρτοταινία, κόλλα, σιλικόνη, χαρτόνι, χρώματα, εφημερίδα.
    Βγάζετε το καπάκι από το μπουκάλι και το κολλάτε με τη σιλικόνη έτσι ώστε να δημιουργήσει τη μύτη του ποντικιού. Τυλίγεται με την χαρτοταινία. Κόβετε δυο μικρά αυτάκια από χαρτόνι και τα στηρίζετε με κόλλα ή σιλικόνη. Το ίδιο κάνετε με τα χέρια και τα πόδια.

    Κόβετε μια μικρή λωρίδα εφημερίδας, τη στριφογυρίζετε και η ουρά σας είναι έτοιμη. Την κολλάτε και αυτή και το ποντικάκι σας περιμένει να χρωματιστεί. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι ή μαεστρία σας.
    Ιδού το αποτέλεσμα.

    Αυτά ήταν λίγα από τα μυστικά που μας μαρτύρησε το τρομερό Γκρούφαλο. Ελπίζω να τα εκμεταλλευτείτε, γιατί μη νομίζετε δεν ήταν εύκολο να μας εμπιστευτεί ένα τέτοιο θηρίο.

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular