More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΕνισχύοντας κάθε πρωί ένα παιδί με φιλοφρονήσεις

    Ενισχύοντας κάθε πρωί ένα παιδί με φιλοφρονήσεις

    Ο Κρις Ούλμερ είναι δάσκαλος ειδικής αγωγής στο Keystone Academy του Τζάκσονβιλ της Φλόριντα των Η.Π.Α. Κάθε πρωί, στο ξεκίνημα της σχολικής ημέρας, αφιερώνει 10 περίπου λεπτά για να κάνει φιλοφρονήσεις και hi-five με τους μαθητές του. Αυτό δεν τον φέρνει απλά κοντά τους, καθιστώντας τον απλά αγαπητό. Ενισχύει, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών και την εκτοξεύει στα ύψη.

    Ο Ούλμερ διαπίστωσε ότι οι μαθητές του έρχονταν από ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου αισθάνονταν νικημένοι, αφομοιωμένοι. Η ρουτίνα και οι παραδοσιακοί τρόποι διδασκαλίες και συμπεριφοράς είχαν περάσει σε τέτοιο βαθμό μέσα στους μαθητές που είχαν διαταράξει τη σχέση μαθητή-σχολείου. "Θεώρησα ότι είναι δουλειά μου να αντιστραφεί αυτή η ψυχολογική δυσγραφία και να επανακτιστεί η αυτο-εκτίμησή τους", λέει ο ίδιος.

    Ο Ούλμερ έγραψε για την τακτική του αυτή στο facebook του: "Αντί να εστιάζω στις ελλείψεις, εστιάζω στα ταλέντα. Αντί να μιλάω για την ειρήνη, την αγάπη και την αρμονία, δείχνω την ειρήνη, την αγάπη και την αρμονία. Η πραγματικότητα ενός παιδιού διαμορφώνεται από τις εμπειρίες που έχει από μικρη ηλικία. Αν έχουν έναν μίζερο και κουρασμένο δάσκαλο, θα αντιληφθούν και τον κόσμο ως μίζερο και κουρασμένο. Αν όμως έχουν έναν δάσκαλο που τους δείχνει αγάπη, ειρήνη και αρμονία, τότε αυτό θα γίνει ο κανόνας τους"

    "Οι μαθητές μου έχουν γίνει πολύ πιο κοινωνικοί και οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες έχουν αυξηθεί απίστευτα, τόσο οι λεκτικές όσο και οι μη λεκτικές",

    Μετά από καιρό, ο Ούλμερ παρατήρησε ότι οι μαθητές του άρχισαν κάνουν ο,τι κι εκείνος. Έκαν φιλοφρονήσεις ο ένας στον άλλον, επαινούσαν τις καλές τους όψεις, εστίαζαν στα θετικά τους, δεν πρόσβαλλαν τον συνομιλητή τους και βοηθούσαν πολύ περισσότερο όταν κάποιος είχε ένα πρόβλημα.

    "Το μίσος είναι συμπεριφορά επίκτητη", λέει ο Ούλμερ και σε αυτό μπορεί να συμφωνήσει κανείς μαζί του άνευ όρων. Το μίσος μαθαίνεται. Εκπαίδευεσαι στους κακούς τρόπους, στην προσβολή, στον αρνητισμό. Εκπαίδεύεσαι στα στερεότυπα, στην κακή αισθητική, στην αίσθηση ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Εκπαιδεύεσαι στον ατομικισμό, στο "το παιδί μου υπάρχει μόνο σ' αυτόν τον κόσμο".

    Ο Ούλμερ δίνει ένα πολύ ισχυρότερο μήνυμα από αυτό που μπορείς να δεις μέσω αυτής του της επιλογής των πρωινών φιλοφρονήσεων. Δίνει μια ισχυρή απόδειξη ότι η εκπαίδευση έχει τη δύναμη να δημιουργήσει έναν δρόμο στα παιδιά, να νικήσουν τις ελλείψεις του περιβάλλοντός τους, να δημιουργήσουν μέσα τους ένα ισχυρό χαρακτήρα που πιστεύει στον εαυτό, σέβεται τους συνανθρώπους του και δημιουργεί μέσα στο σύνολο για να ευχαριστιέται ο ίδιος πρώτα απ' όλα και όχι οι γύρω του.

    Δείτε το βίντεο με τον τρόπο που ο Ούλμερ "ντοπάρει" ψυχολογικά κάθε πρωί τους μαθητές του

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular