More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024ΖΟRΜΠΑΣ: Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη, του Soloúp

    ΖΟRΜΠΑΣ: Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη, του Soloúp

    zormpas cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 12+  — Graphic Novel

    «Εύρον πρασίνην πέτρα ωραιοτάτη! Ελθέ αμέσως!»
    Ζορμπάς

    Ο Ζορμπάς σε Graphic Novel. Όχι μια απλή διασκευή. Μια επανεγγραφή του. Μια αυθεντική διεκδίκηση του αληθινού αποστάγματός του.

    Περί τίνος πρόκειται

    «Μπορούσες κι εσύ, κακομοίρη, μια φορά στη ζωή σου να δεις μιαν όμορφη πέτρα και δεν την είδες». Θαρρώ ότι σε αυτή τη ζεν βουδιστική διαπίστωση για τη μη έλευση του φίλου του στο κάλεσμά του, ο Ζορμπάς συμπυκνώνει μεγάλο μέρος της υπαρξιακής του οντότητας και απελευθερωτικής αντίληψης για τη ζωή. Έλα, κουνήσου, γνώρισε, ζήσε, απόλαυσε, ελευθερώσου, διάολε καλαμαρά, από τα δεσμά του πνευματικού αυτισμού που σε κατατρώει. Αυτόν τον “δράκοντα” δεν μπορούσε να δαμάσει εύκολα η πένα του Καζαντζάκη και παιδεύτηκε πολύ∙ και με αυτόν τον “δράκοντα” αποφάσισε να πολλαπλασιάσει τον συντελεστή δυσκολίας ο Soloúp, καθώς είχε πλέον να αναμετρηθεί με δύο ακόμα ανίκητα μεγέθη: το μυθιστόρημα και την κινηματογραφική μεταφορά του με την πανίσχυρη διεισδυτικότητά της, από τον ήχο μέχρι τα μάι μπόι του Κουίν.

    Μετά το πολυβραβευμένο graphic novel Αϊβαλί (Κέδρος, 2014, επαυξημένη έκδοση 2022), το Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) με το οποίο η σύγχρονη οικογένεια ιχνηλατήθηκε μέσα από τα ερείπια και τις παθογένειές της συναντώντας έναν κακό λύκο και ασφαλώς την Κοκκινοσκουφίτσα και το 21 — Η μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2021), όπου επιχείρησε το σμίξιμο της κόμικ αφήγησης με την επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση για το 1821, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης, γελοιογράφος και διδάκτωρ Soloúp ανασηκώνει από τη σύγχρονη ανασκαφή τον βασιλιά της Κρήτης κατά τον 20ο αιώνα, Νίκο Καζαντζάκη τον έλεγαν, παίρνει τον πιο εμβληματικό παγκοσμίως ήρωα που πλάστηκε μετά τους του Ομήρου και τον επαναφηγείται με τη μορφή και τους κώδικες επαυξημένης αισθητικής του graphic novel.

    Ο Soloúp μετατρέπει τη διαισθητική αιώρηση του Καζαντζακικού Ζορμπά σε μία πτήση που ενθαρρύνει τον αναγνώστη να κοιτάξει στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος του ήρωα, να φύγει από τις κινηματογραφικές, τουριστικής υφής, καρικατούρες και να ανιχνεύσει με αλήθεια, με αυθεντικό συναίσθημα αλλά και φιλοσοφική στερεότητα τη στάση ζωής, το ηθικό ανάστημα και ανάπτυγμα, το απόσταγμα του Ζορμπά.

    Μέσα από την επαναφήγηση του βασικού ιστού του περίφημου μυθιστορήματος, ο δημιουργός δεν διασκευάζει σε κάποιο εμπορικό graphic novel έναν Ζορμπά για να χαρίσει εικόνα ή κόμικ διάσταση στον γνωστό Έλληνα εκλαϊκευμένου, βιωματικού carpe diem, αλλά για να αποδώσει στον αναγνώστη μια νέα αφήγηση, με σύγχρονες αναφορές και επικαιροποιημένα σχόλια (βλ. γυναικοκτονίες) που ξεδιαλέγει τις κολώνες του μυθιστορήματος, εναποθέτει τα φιλοσοφικά, αποφθεγματικά παραληρήματα του Ζορμπά και ενσωματώνει τον συγγραφέα Καζαντζάκη στο περιβάλλον του βιβλίου, με εμβόλιμες εμφανίσεις, ένας γκεστ που εξομολογείται ντοκιμαντερίστικα τον τρόπο που τρύπωνε ο Ζορμπάς μέσα του, που χάλαγε τον κόσμο και έκαιγε ξερά και χλωρά κάτω απ’ το μολύβι του.

    Στις σελίδες 187 και 188 ο Άντονι Κουίν και ο Άλαν Μπέιτς διαβαίνουν από την ταινία του Κακογιάννη το κατώφλι του graphic novel, κάνοντας μια υπερηχητική διαπολιτισμική σύνδεση μεταξύ της δημοφιλούς κινηματογραφικής περσόνας και της παρούσας κόμικ εκδοχής. Εκείνος, ο κινηματογραφικός, κατέστη μια φολκλόρ φιγούρα δίπλα σε σουβλάκι, Ακρόπολη, Καρυάτιδες και τη συντριπτική μουσική του Μίκη που έπαιζε σε κάθε τουριστική ταβέρνα εντός κι εκτός Ελλάδος. Ένας γραφικός Έλληνας, νευρόσπαστος, αγροίκος, γλεντζές, γκρικ λεβέντης. Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη αναζητούσε την ελευθερία. Χόρευε συρτάκι, μια αιώρηση μεταξύ θεού κι ανθρώπου, γης και ουρανού, Δία και Διονύσου. Ένα γοργό ζεϊμπέκικο ώμο με ώμο. Για δυο. Για όσους.

    “Μωρέ αφεντικό, άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα”

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Διακρίσεις

    Ο δημιουργός

    Ο Soloup είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal Νews κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου. Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012) επικεντρώνεται στην έρευνα και στη μελέτη της ένατης τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και 21 — H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2021), το τελευταίο με την υποστήριξη του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Ο Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel 21 — Η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022), και μάλιστα διπλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade στη Λέσβο. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: ΖΟRΜΠΑΣ: Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    Συγγραφέας:

    Soloúp

    Εικονογράφος:

    Soloúp

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Νοέμβριος 2023

    Μετάφραση:
    Σελιδοποίηση:

    Ηλίας Σούφρας

    Σελίδες:

    520

    Μέγεθος:

    17 Χ 24

    ISBN:

    978-618-220-413-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular