More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ Γη είναι φίλη μου, της Μαγιά Μπραμί (εικ.: Καρίν Ντεσέ, μετ.:...

    Η Γη είναι φίλη μου, της Μαγιά Μπραμί (εικ.: Καρίν Ντεσέ, μετ.: Σπ. Γιανναράς)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6-11) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Το έργο αυτό γεννήθηκε στην καρδιά της πανδημίας, πράγματα καθόλου τυχαίο. Αντιδρώντας στον επιβεβλημένο εγκλεισμό, η Καρίν Ντεσέ κι εγώ αποφασίσαμε να ανοίξουμε διάπλατο το παράθυρο και να πετάξουμε ψηλά: προσφέραμε στους εαυτούς μας ένα απίστευτο ταξίδι κάνοντας τον γύρο του κόσμου, μια κατάδυση στην ομορφιά της Ζωής, στον πλούτο των πολιτισμών. Και μαντέψτε τι βρήκαμε. Ελπίδα.
    Maïa Brami

    Μια μοναδική περιπλάνηση σε είκοσι τόπους της Γης μέσα από την τρυφερή ματιά και αφήγηση είκοσι παιδιών του κόσμου, που φανερώνουν τις κουλτούρες και τις συνήθειές τους και κυρίως το ενδιαφέρον τους για τη Γη, την προστασία της και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Γιαλίνι από την Ινδία, τη χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό βιοποικιλότητας στον κόσμο. Ονειρευόταν και το έζησε να πάει ένα σαφάρι να δει από κοντά τον βασιλιά των ζώων: τον τίγρη της Βεγγάλης, το μεγαλύτερο αιλουροειδές του κόσμου.

    Η Άντρια από το Cat Island, ένα από τα επτακόσια νησιά που αποτελούν τις Μπαχάμες, με τα προστατευόμενα μαλάκια Λαμπί, με το ατέλειωτο αλάτι και τους τυφώνες που καταστρέφουν τα κοράλλια.

    Ο Χοζέ που ζει στο Εσπέχο της Ισπανίας, στα λευκά χωριά του νότου και βοηθάει τους γονείς του στη συγκομιδή ελιάς που λαμπυρίζουν στον ήλιο. Οι κάτοικοι εκεί αγοράζουν πολλά ντόπια προϊόντα, στηρίζουν την τοπική οικονομία, αλλά ξέρουν ότι οι μπάλες τους έχουν φτιαχτεί στο Μπαγκλαντές.

    Η Έμιλι από το Άμστερνταμ, τη Βενετία του Βορρά, όπως τη λεν. Εκείνο που δεν ξέρουν είναι ότι με τον καιρό η πόλη, λόγω της αποξήρανσης του εδάφους για να οικοδομηθεί, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο με σκουπίδια που επιπλέουν.

    Είκοσι συνολικά παιδιά από την Ινδία, τις Μπαχάμες, τη Γκάνα, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Ινδονησία, Τα νησιά Μπαρμπέιντος, την Πορτογαλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μπουτάν, το Τέξας και την Αλάσκα των Η.Π.Α., την Ιταλία, τη Γερμανία, το Καζακστάν, τη Γουιάνα, τη Χιλή, την Ταναζανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία μας γνωρίζουν τον πλανήτη μέσα από όνειρα, επιθυμίες, αγωνίες, σκέψεις, φιλοδοξίες, αλλά κυρίως μέσα από το βίωμά τους, την καθημερινότητα που ζουν∙ έτσι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον τόπο τους, γνωρίζουν τις αδυναμίες και τα ατού του, γνωρίζουν τα προβλήματα που συχνά δεν βλέπουν οι επισκέπτες και οι περαστικοί τουρίστες.

    Εστιάζοντας

    Οι ιστορίες των παιδιών είναι διαφορετικές. Το ίδιο και το υπόβαθρό τους, κοινωνικό, μορφωτικό, οικονομικό. Μέσα από αυτήν την ποικιλομορφία που εκτείνεται σε κάθε άκρη του πλανήτη, αναδεικνύεται ο πλούτος της ετερότητας, η παγκόσμια σύγκλιση σε ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον ή απόκλιση σε άλλα που αφορούν στον τρόπο ζωής, στην κρατική οργάνωση, στη θέση στην ευρύτερη κοινωνία. Στη Γερμανία η Λορ ζει στο Άμπεργκ της Βαυαρίας, μια πόλη σαράντα χιλιάδων κατοίκων. Η Γερμανία θεωρείται η χώρα των μελισσών, καθώς εκεί ζουν εκατόν πενήντα διαφορετικά είδη της. Μέσα από την ιστορία της Λορ, αναδεικνύεται το πρόβλημα της απειλής εξαφάνισης των μισών και πλέον ειδών μέλισσας, αλλά και το πώς όλη η χώρα αποφάσισε να σώσει τις μέλισσες με μια σειρά από καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες.

    Δεν έχουμε λοιπόν μία κοινότοπη ξενάγηση σε μία χώρα, έναν πολιτισμό ή στην ιδιαιτερότητα κάποιων εξωτικών παιδιών που μας μοιάζουν συμπαθητικά, αλλά την ουσιαστικά ανάδειξη σημαντικών παραμέτρων της ζωής, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, αυτών που συναποτελούν την ομορφιά του πλανήτη Γη.

    Η αντιπροσώπευση δεν είναι πλήρης, καθώς απουσιάζουν μεγάλα κομμάτια γης, όπως όλη η ανατολική Ευρώ, η Κίνα, η Σκανδιναβία, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, αλλά η επιλογή που έχει γίνει πραγματικά αναδεικνύει με πληρότητα τον πλανήτη ως μια σφαίρα ετερόκλιτων ανθρώπων και προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει συνολικά η ανθρωπότητα με δυναμικούς τρόπους.

    Κάθε παιδί έχει στη δύο ολοσέλιδες εικόνες, μία με το πορτραίτο του και μία μέσα στο περιβάλλον του, μία σελίδα με τη σύντομη ιστορία του και μία με την ανάδειξη του τρόπου που ζει ή ονειρεύεται ή αναπτύσσει τη σκέψη του πάνω σε κάποιο ζήτημα. Στο δεξί περιθώριο κάθε τέτοιας σελίδας υπάρχει με μικρότερη γραμματοσειρά ένα μικρό γλωσσάρι με πληροφορίες για λέξεις, τοπόσημα και έννοιες που χρήζουν επεξήγησης ή συμπληρωματικής γνώσης.

    Έξοχη εικονογράφηση από την Καρίν Ντεσέ. Αν την αποσπάσεις έχεις είκοσι μοναδικά πορτραίτα και ισάριθμους πίνακες ζωγραφικής με εξαίσιες αποτυπώσεις, κολάζ και χρώματα με στιγμιότυπα από τη ζωή στη Γη. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα ημερολόγιο ή λεύκωμα μόνο με τις σαράντα αυτές εικόνες του βιβλίου.

    Μιλώντας για πολιτισμούς, πολυπολιτισμικότητα, βιοποικιλότητα, αειφορία, αντιμετώπιση προβλημάτων, ζωή κοντά στη φύση ή προστατεύοντάς την ουσιαστικά, ζώντας σε αρμονία μαζί της. Μέσα από την τρυφερότητα της αφήγησης παιδιών, έτσι όπως την αποτυπώνει η Μάγιας Μπραμί σε αυτόν τον πρωτότυπο “γύρο του κόσμου σε είκοσι τόπους” με πυρηνική σκέψη το μότο “Η Γη είναι φίλη μου“. Και γι’ αυτό κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να την προστατεύω.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καπόν.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Γη είναι φίλη μου
    Τίτλος πρωτότυπο: La terre est mon amie
    Συγγραφέας: Maia Brami
    Εικονογράφος: Karine Daisay
    Εκδόσεις: Καπόν, Μάρτιος 2023
    Επιμέλεια: Ιωάννα Βαρβαλούκα
    Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς
    Σελίδες: 92
    Μέγεθος: 24 X 30
    ISBN: 978-618-218-014-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular