More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Γκρέτα και οι γίγαντες, της Ζόι Τάκερ (εικ. Ζόι Πέρσικο, μετ.:...

    Η Γκρέτα και οι γίγαντες, της Ζόι Τάκερ (εικ. Ζόι Πέρσικο, μετ.: Μαρία Παπαγιάννη)

    Η Γκρέτα ζει στην καρδιά ενός πανέμορφου δάσους. Ένα πρωί, βγήκε στον κήπο της και κατάλαβε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει: τα ζώα του δάσους ήταν όλα κρυμμένα κάτω από τα δέντρα. Ο καφετής λύκος την πλησίασε και της ζήτησε να τα βοηθήσει. “Το δάσος διαλύεται και δεν ξέρουμε πού να πάμε. Οι Γίγαντες καταστρέφουν το σπίτι μας”, της είπε.

    Εκεί ήταν πάντα οι γίγαντες, αλλά τώρα είχαν γίνει χειρότεροι από ποτέ. Όταν πρωτοήρθαν, έκοψαν όλα τα δέντρα για να φτιάξουν σπίτια. Έπειτα έκοψαν κι άλλα δέντρα για να φτιάξουν μεγαλύτερα σπίτια. Τα σπίτια έγιναν χωριά και τα χωριά πόλεις. Εργοστάσια, μαγαζιά, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και δουλειά ολημερίς. Τα δάση λιγόστεψαν. Πολύ. Κανένα ζώο δεν μιλούσε, όλοι φοβούνταν τους γίγαντες. Όλοι εκτός από την Γκρέτα που είχε μια απλή ιδέα: να πάει και να σταθεί στη μέση του δάσους κρατώντας μια επιγραφή: ΣΤΟΠ! Κι αν την πρώτη μέρα, οι γίγαντες την προσπέρασαν, το πράγμα άλλαξε αργότερα όταν το ΣΤΟΠ της Γκρέτα απέκτησε παρέα.

    Η Γκρέτα έχει πολλούς εχθρούς και φίλους παγκοσμίως. Δε ξέρω γιατί έχει εχθρούς. Να τη θεωρούν ψεύτικη, υποκρίτρια, ότι υπηρετεί συμφέροντα; Εντάξει. Αλλά ποια συμφέροντα υπηρετεί ακριβώς; Μεγαλύτερα από αυτά στα οποία αντιτίθεται η ίδια, η διαμαρτυρία και η φωνή της; Μεγαλύτερη από την κλιματική αλλαγή, όποια κατεύθυνση κι αν έχει αυτή, και από την κατακρεούργηση του πλανήτη, των μορφών και της ποιότητας ζωής; Όχι! Η Γκρέτα είχε το σθένος να κάνει κάτι σημαντικότερο από το να πάει σχολείο, από το να σαχλαμαρίσει με το πληκτρολόγιό της όπως πλείστοι από εμάς. Διαμαρτυρήθηκε. Κι αν για κάποιες μέρες ήταν η τρελή του χωριού, τώρα, κάμποσους μήνες μετά, είναι ένα τρανό παράδειγμα για χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως που συζητούν όσα εκείνη φώναξε.

    Θα αλλάξει ο κόσμος έτσι; Όχι! Το βιβλίο της Ζόι Τάκερ δείχνει ακριβώς ότι μια Γκρέτα δεν φέρνει την άνοιξη. Χρειάζεται να έρθουν κι άλλοι κοντά της, όπως συμβαίνει στην ιστορία της Τάκερ. “Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή” και όχι μια Γκρέτα μοναχή. Παιδιά και ζώα μαζεύονται γύρω της και διαμαρτύρονται. Οι Γίγαντες για πρώτη φορά σηκώνουν το κεφάλι, βλέπουν το χάος που έχουν δημιουργήσει, αρχίζουν να μετανιώνουν. Ίσως αυτή να είναι και η μοναδική μου ένσταση. Οι Γίγαντες, οι ισχυροί ίσως του πλανήτη δεν πείθονται και δεν συμπονούν τόσο εύκολα. Έχουν τα δικά τους συμφέροντα, την δική τους “λογική”. Όμως σε ένα βιβλίο για παιδιά, η σκληρή πραγματικότητα των άτεγκτων ισχυρών που κωφεύουν μπροστά στην καταστροφή της Αυστραλίας ή του Αμαζονίου, θα ήταν ένα υπερβολικά σκληρό μάθημα, μια ήττα προτού καν αρχίσουν να πιστεύουν ότι μπορούν να φωνάξουν.

    Η αλλαγή στάσης των Γιγάντων είναι το παράθυρο ελπίδας που αφήνει η Τάκερ ότι η συσπείρωση γύρω από τέτοια αιτήματα μπορεί να νικήσει ακόμα και αυτούς τους εγωμανείς που δεν βλέπουν τι έρχεται από τις πράξεις τους. Έτσι, η Γκρέτα και οι Γίγαντες είναι ένα πραγματικά εμψυχωτικό βιβλίο, που εμπνευσμένο από την υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης Γκρέτα Τούνμπεργκ, ρίχνει σε κάθε μυαλό έναν σπόρο αλλαγής πλεύσης και ελπίδας.

    Με την αγορά αυτού του βιβλίου, προσφέρετε το 1% της τιμής του στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, στηρίζοντας το έργο της οργάνωσης. Δεν σας αρέσει η Greenpeace, στηρίξτε κάποια άλλη οργάνωση. Δεν σας αρέσουν οι οργανώσεις; Οργανωθείτε μόνοι σας και αλλάξτε συμπεριφορά έναντι του περιβάλλοντος στο οποίο ζείτε. Αλλά δεν μπορεί να μην σας αρέσει τίποτα και κανείς φορέας, γιατί στο τέλος θα έχετε πείσει ακόμα και τον εαυτό σας ότι το πρόβλημα είστε εσείς και όχι οι Greenpeace του κόσμου…

    Μετάφραση Μαρίας Παπαγιάννη. Εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Γκρέτα και οι γίγαντες
    Τίτλος πρωτοτύπου: Greta and the Giants
    Συγγραφέας: Ζόι Τάκερ
    Εικονογράφηση: Ζόι Πέρσικο
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιανουάριος 2020
    Διόρθωση: Μαριάνθη Κιουρτσόγλου
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23,5 Χ 27,6
    ISBN: 978-960-16-8624-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular