More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Δεσποινίς Ορθογραφία και η οικογένειά της, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Κώστας...

    Η Δεσποινίς Ορθογραφία και η οικογένειά της, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Κώστας Θεοχάρης)

    Η δεσποινίς Ορθογραφία. Μαμά της η Αλφαβήτα, γιαγιά της η σοφή κυρία Γλώσσα, αγαπημένη της θεία η Γραμματική. Κι έχει είκοσι τέσσαρα αδερφάκια μα και ακόμα δύο, τον Μολυβένιο και τον Άκη τον Γομάκη. Κάποιοι τη θεωρούν δύσκολη και αυστηρή, κάποια παιδιά λίγο στριμμένη.

    “Είμαι ακούραστη, είμαι κεφάτη
    κάποιοι με λένε αυστηρή,
    μου αρέσει το τυρί…”

    Πηγαίνει Σάββατο πρωί στην λαϊκή αγορά, βλέπει το καρπούζι με -η- και τρελαίνεται. “Μη δίνεις σημασία, αδερφούλα μου. Δε χάθηκε δα κι ο κόσμος. Το καρπούζι είτε είναι γραμμένο με η είτε με ι, η νοστιμιά του, νομίζω, είναι ίδια”, λέει ο Γομάκης στον Μολυβένιο.

    “Το παιδί και το σκυλί,
    το χέρι, το μαχαίρι,
    το χρυσαφί αστέρι,
    το μάτι το ψωμί, το τζάμι,
    το μέλι, το σαλάμι…
    και βέβαια, ω βέβαια,
    ω ναι, το ζουμερό καρπούζι.”

    Την δεσποινίδα Ορθογραφία θα τη συναντήσουμε και σε έναν θεόρατο πύργο όπου ζούσε ένας ανορθόγραφος γίγαντας που έτρωγε γαλάζια πορτοκάλια, θα τη συναντήσουμε παραμονή της έναρξης των σχολείων με αέρα πειστικό να στέλνει το Ι στο Ο και να φτιάχνουν το θήτα το θαλασσινό, αλλά και στο παράπονο του Άκη Γομάκη που βαρέθηκε να σβήνει τα λάθος -ι- και έφτιαξε και ποιηματάκι γι’ αυτό.

    Θα τη βρούμε ακόμα μια μέρα που τα πέντε φωνήεντα τουρτούριζαν και η κυρία Αλφαβήτα τους πρότεινε να παίξουν το παιχνίδι “δυο δυο”, σε ένα γράμμα που έγραψε η ίδια στον Αϊ-Βασίλη λέγοντάς του “αχ, μου λείπουν και οι μαθητές, τα υπέροχα λαθάκια τους, πόσο μου λείπει η τάξη”, αλλά και σε ένα καφεδάκι που ήπιε με την κυρία Αριθμητική.

    Δέκα ιστορίες έπλασε ο μεγάλος τεχνίτης των παραμυθιών και του μαγικού ρεαλισμού Χρήστος Μπουλώτης, διασκεδαστικές, ανάλαφρες, με χιούμορ, για να αναδείξει τη σημασία και την αξία της ορθογραφίας, της γλώσσας, του λόγου και κυρίως να βοηθήσει τα παιδιά να την συμπαθήσουν λίγο, να την πλησιάσουν πιο φιλικά, να δουν τις παραξενιές της αλλά και τις ομορφιές της και παράλληλα να απενοχοποιήσει το λάθος δίχως να το καθαγιάζει. Σε αυτές τις λεπτές ισορροπίες, με την απαράμιλλη δεινότητά του στον τρόπο που διατάσσει στις σελίδες λέξεις και ιδέες και με παιγνιώδη τρόπο, ο συγγραφέας δίνει στα παιδιά ένα γλυκύ βάθρο να ανέβουν και να δουν λίγο καλύτερα την υπόθεση “γράμματα, λέξεις, ορθογραφία, γλώσσα”.

    Η σύμπραξή του συγγραφέα με τον διακεκριμένο και ταλαντούχο εικονογράφο Κώστα Θεοχάρη είναι επιτυχής και αρμονική. Τα νεορετρό, ελληνικά ποπ-αρτ, εκφραστικά σχέδιά του, συναντούν τον μάγο των λέξεων σε μια από τις πιο διαφορετικές απόπειρές του και το αποτέλεσμα δικαιώνει. Ο εικονογραφικός κόσμος του Κ. Θεοχάρη δεν είναι παιδικότροπος ή επιτηδευμένος. Μοιάζει να προσπαθεί να κοιτάξει στα μάτια τα παιδιά, έχει ειλικρίνεια και ευθύτητα, έχει την μπέσα των παιδιών στον τρόπο που εκτίθεται και που συνδιαλέγεται με το κείμενο.

    Ένα μικρό ανθολόγιο ιστοριών γνώσεων που μου άρεσε πολύ και δέχεται και πολλή αξιοποίηση σε τάξεις και σπίτια.

    Για παιδιά 5-7 περίπου ετών (+-1)

    Εκδόσεις Καλέντη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Δεσποινίς Ορθογραφία και η οικογένειά της
    Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
    Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης
    Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
    Επεξεργασία εικόνων: Indigo Graphics
    Εκδόσεις: Καλέντης, Μάιος 2020
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-594-068-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular