More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια, του Κωστή Α. Μακρή

    Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια, του Κωστή Α. Μακρή


    Στις Βραχείες λίστες Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2016

    Εσείς ξέρετε τι είναι τα Αποθαρρύνια; Όχι, ε; Χμ! Ξέρει όμως ο παππούς της Εβίτας τι είναι. Κάτι αχώνευτα καλικαντζάρια, λοιπόν, είναι, που συνέχεια μας αποθαρρύνουν να κάνουμε πράγματα, να θυμηθούμε στιγμές και γεγονότα. “Θα είναι κι αυτό ένα από τα παραμύθια του”, σκεφτόταν η Εβίτα για τον παππού της. Του παππού που την έλεγε με ένα σωρό ακαταλαβίστικα μα αστεία παρατσούκλια. Πουπουλίτσα Γλυκουντζίνα (αυτό ήταν της γιαγιάς), Δούκαινα της Πασταφλορίας και Σεβαστοκράτειρα της Γαλακτομπουρεκίας.

    Ανυπομονεί η Εβίτα για τη μεγάλη γιορτή της επετείου του παππού και της γιαγιάς. Και σαν ανυπόμονη που είναι, σηκώνεται νύχτα και τρέχει στην κουζίνα να φτιάξει τα γλυκά, κρυφά από τους άλλους. “Δε θα καταφέρεις τίποτα! Θα αποτύχεις!” ακούστηκαν κάτι αντιπαθητικές τσιριχτές φωνές από πίσω της. Κάτι μικρά πλασματάκια, σαν καλαμάκια. Ναι! Αυτά ήταν τα Αποθαρρύνια.

    Δεν ήταν όμως μόνα τους. Λίγο παρακεί, άρχισαν να μιλούν στην Εβίτα, τα Ενθαρρύνια κι ο αρχηγός τους, ο Πανταμπορής. “Αν θέλεις, θα τα καταφέρεις”, της έλεγαν αυτά.

    Η σύγκρουση θα είναι σφοδρή. Πεδίο της μάχης η ψυχή και ο νους της Εβίτας. Δυο στρατοί, τα Αποθαρρύνια από τη μια, τα Ενθαρρύνια και οι σύμμαχοί τους από την άλλη. Θα τα καταφέρει η Εβίτα να φτιάξει κάτι της προκοπής στην κουζίνα πριν ξυπνήσουν ο παππούς και η γιαγιά ή θα γίνει το απόλυτο μπάχαλο; Ποιος θα κερδίσει; Ίσως το ξέρετε από τον τίτλο. Το πώς όμως είναι γοητευτικό. Και θα το μάθετε στο νέο βιβλίο του Κωστή Α. Μακρή, που ήδη βρίσκεται στις βραχείες λίστες των φετινών βραβείων του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2016 για βιβλία του 2015).

    Το εξόχως γοητευτικό στην ιστορία της Εβίτας, πέρα από τα εμπνευσμένα Αποθαρρύνια και Ενθαρρύνια, είναι αυτό το διαρκές “ξεστράτισμα” της γλώσσας στα φανταστικά ονοματοπλαστικά μονοπάτια του συγγραφέα. Μερικοί ευφυείς γάμοι λέξεων δημιουργούν κάμποσα ευφάνταστα ονόματα (Πανταμπορής, Ακουναμαθένης κ.α.), γίνονται οι πρωταγωνιστές μια ιστορίας που παίζει με τα συναισθήματα και μάλιστα με μερικά εκ των βασικότερων που θα συναντήσει κανείς σε μια παιδική ψυχή, την ατολμία, τη διστακτικότητα, τη ματαίωση, την πίστη, την αυτοπεποίθηση, την αποθάρρυνση, την αποφασιστικότητα, τις φοβίες.

    Ευκολοδιάβαστη, διασκεδαστική, με αρκετό χιούμορ η ιστορία της Εβίτας, θα αρέσει στα παιδιά των μεσαίων τάξεων του δημοτικού (β, γ, δ, ε) αλλά και στους δασκάλους τους καθώς θα τους δώσει έξοχες γλωσσικές ιδέες για παιχνίδια, ασκήσεις, δραματοποιήσεις και παντομίμες.

    Εμείς όμως, στο ELNIPLEX, που δουλειά μας είναι όλα να τα βλέπουμε μέσα από μια άλλη ματιά, θεωρούμε ότι αυτή η ιστορία με τα Ενθαρρύνια και τα Αποθαρρύνια μπορεί να γίνει ένα έξοχο εργαλείο ΚΑΙ στο νηπιαγωγείο. “Τα Αποθαρρύνια λένε” και τα “Ενθαρρύνια λένε” μπορούν να γίνουν οι συμπαραστάτες μας σε όλες τις πράξεις/ενέργειες όπου τα παιδιά διστάζουν ή υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, τολμούν ή χάνουν την πίστη στις δυνατότητές τους.

    Δύο κουτιά, σαν κάλπες, θα μπορούσαν να γεμίσουν από μικρές, έξυπνες κάρτες με σύντομο κείμενο και με κάποιο χαρακτηριστικό σκίτσο. Μπορεί να εμπλουτίζεται από τα ίδια τα παιδιά όλη τη χρονιά ή να τροφοδοτείται από τους εκπαιδευτικούς αναλόγως των “δισταγμών” που διακρίνουν να αναπτύσσονται στην ομάδα. Τα Αποθαρρύνια και Ενθαρρύνια μπορούν να ζωγραφιστούν, να αποκτήσουν φωνή που θα κάνουν τα ίδια τα παιδιά και θα ηχογραφηθουν, να λένε τα δικά τους μηνύματα, να γίνουν κούκλες, να γίνουν μια δεύτερη φωνή που θα γιατρεύει σταδιακά ανασφάλειες και φοβίες, ατολμίες και ελλείψεις.

    “Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια” είναι μια πραγματική φωνή ενθάρρυνσης για όλα τα παιδιά που αναζητούν τις ισορροπίες τους ανάμεσα στην αυτοπεποίηση και το μέτρο, την τόλμη και τη συγκράτηση, την αυτογνωσία και το χάσιμο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια
    Συγγραφέας: Κωστής Α. Μακρής
    Εικονογράφηση: Κωστής Α. Μακρής
    Σειρά: Συλλογή Σπουργιτάκια
    Εκδόσεις: Πατάκης, Ιούνιος 2015
    Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    ISBN: 978-960-16-5074-6
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular