More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ εξαφάνιση της μυστικής συνταγής, της Ρουθ Κουέιλ (Σειρά: Τα μυστήρια του...

    Η εξαφάνιση της μυστικής συνταγής, της Ρουθ Κουέιλ (Σειρά: Τα μυστήρια του Μάντλμουρ, εικ.: Μάρτα Κίσσι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-11) – Λογοτεχνία για παιδιά

    “Αν κάποιος με φωνάξει “Τζόι”, εγώ θα πω “Ποιος είναι ο Τζόι;”. Κι αν με φωνάξουν “Τζόζεφ”, ούτε που θα τους ακούσω. Δεν με λένε Τζόι, ούτε Τζόζεφ, ούτε Τζότζο, ούτε Τζέι. Είμαι ο Τζο Ρόμπινσον, και τέρμα.”
    Η αρχή του βιβλίου είναι μία σύσταση

    Είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Τα μυστήρια του Μάντλμουρ. Και είναι καλό!

    Η γιαγιά του Τζο ζει στο Μάντλμουρ, που βρίσκεται στην εξοχή, μακρά από το Λονδίνο όπου μένει ο μικρός. Όταν κλείνουν τα σχολεία για διακοπές, το πλάνο λέει “πάτε στη γιαγιά”. Πάτε; Θα έμεναν μαζί με τον Τζο και τα δύο ξαδέρφια του, ο ενάμιση χρόνο μεγαλύτερος Τομ και η οκτώ μήνες μικρότερη του Τζο, Πιπ Μπέριμαν. Χωρίς τους γονείς τους! “Τότε πραγματικά ενθουσιάστηκα”, λέει ο Τζο. Αυτοί οι τρεις είναι “Η τρομερή ομάδα”, όπως του λένε οι μεγάλοι της οικογένειας.

    “Η γιαγιά μάς έλεγε πως το καλύτερο πράγμα όταν είσαι γιαγιά είναι ότι μπορείς να αδιαφορείς για τα μαθήματα και τους καλούς τρόπους και να επικεντρώνεσαι στη διασκέδαση”.

    Αλλά ως εδώ καλά. Όλα ξεκίνησαν όταν η κυρία Ρούνι στο παντοπωλείο έδειξε στη γιαγιά μια αφίσα για τον Μεγάλο Διαγωνισμό Ζαχαροπλαστικής που θα γινόταν εκείνη την Κυριακή. Ο διαγωνισμός αυτός ήταν για την μικρή πόλη του Μαντλμουρ σημαντικότερος και από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Η γιαγιά σκεφτόταν ασταμάτητα τι έπρεπε να φτιάξει για να κερδίσει αυτόν τον διαγωνισμό. Ενώ, έψαχνε μια παλιά μονόπολυ στη σοφίτα, η γιαγιά βρήκε μια συνταγή για κέικ με καραμελωμένη σοκολατένια επικάλυψη που την είχε επινοήσει η δική της γιαγιά και που είχε χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Ήταν ένας ανεκτίμητος θησαυρός αυτή η συνταγή. “Μην πείτε σε κανέναν γι’ αυτήν τη μυστική συνταγή. Οι γείτονές μου θα έκαναν τα πάντα για να την πάρουν στα χέρια τους”, είπε στα εγγόνια της η γιαγιά.

    Τα παιδιά αποφασίζουν να φυλάνε τη συνταγή για να μη συμβεί κανένα ατύχημα. Μια παράξενη ρομποτική γάτα και μια γειτόνισσα κατάσκοπος δυσκολεύουν το πράγμα πολύ. Και πράγματι, η συνταγή, ενώ φρουρείται τόσο καλά, χάνεται! Δεν είναι δυνατόν! Κι όμως είναι! Τα τρία ξαδέρφια είναι αποφασισμένα να λύσουν το παράξενο αυτό “έγκλημα”. Και με τις σημειώσεις που κρατούν σαν σπουδαίοι ερευνητές, θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος!

    Αυτό το δύσκολο κοινό των 6,5-9 ετών μπορώ να πω ότι είναι το πιο δύσκολο να εκπροσωπηθεί με καλά βιβλία όσο κι εκείνο το 2-4 ετών. Αυτές είναι οι δύσκολες κατηγορίες και τα καλά βιβλία, μάλλον τα βιβλία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για αυτά τα παιδιά δεν είναι συχνό φαινόμενο.

    Εδώ λοιπόν έχουμε έναν κοινό τόπο -διακοπές στο σπίτι της γιαγιάς- και ένα όχι ασυνήθιστο μυστήριο, την κλοπή μιας συνταγής την οποία οι μικροί εξερευνητές θα αναζητήσουν. Η συγγραφέας Ρουθ Κουέιλ επιβεβαιώνει έναν κανόνα της λογοτεχνίας: ή θα γράψεις κάτι που δεν έχει ξαναγράψει κανείς (δύσκολο) ή θα γράψεις κάτι συνηθισμένο με όμορφο τρόπο. Και κάνει αυτό ακριβώς. Γράφει μια εύρυθμη περιπέτεια, την οποία δεν φορτώνει με απειράριθμα γεγονότα αλλά με αρκετό χιούμορ, με χαριτωμένες στιγμές των τριών παιδιών και της γιαγιάς, με αυτές τις παράξενες δύο μορφές της γάτας και της γειτόνισσας να δίνουν τον τόνο του μυστηρίου. Έτσι έχουμε μια ιστορία που διαβάζεται πολύ ευχάριστα και εκπληρώνει με το παραπάνω τον βασικότερο στόχο της λογοτεχνίας τουλάχιστον σε αυτήν την ηλικία: περνάς καλά, γελάς, παίρνεις υλικό για να σχολιάσεις με εκείνον που μοιράζεσαι τις ιστορίες που διαβάζεις.

    Η ανατροπή στο τέλος για το ποιος έχει πάρει τη συνταγή είναι πράγματι απρόσμενη και φανερώνει άλλες διαστάσεις της συμπεριφοράς μας και του συνομοσιολογικού κομματιού του εαυτού μας. Αλλά δεν θα γίνω παραπάνω spoiler, όχι!

    Για αναγνώστες από 6,5 ετών με κέντρο τα παιδιά 7-8,5.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Εδώ λοιπόν έχουμε έναν κοινό τόπο -διακοπές στο σπίτι της γιαγιάς- και ένα όχι ασυνήθιστο μυστήριο, την κλοπή μιας συνταγής την οποία οι μικροί εξερευνητές θα αναζητήσουν. Η συγγραφέας Ρουθ Κουέιλ επιβεβαιώνει έναν κανόνα της λογοτεχνίας: ή θα γράψεις κάτι που δεν έχει ξαναγράψει κανείς (δύσκολο) ή θα γράψεις κάτι συνηθισμένο με όμορφο τρόπο. Και κάνει αυτό ακριβώς. Γράφει μια εύρυθμη περιπέτεια, την οποία δεν φορτώνει με απειράριθμα γεγονότα αλλά με αρκετό χιούμορ, με χαριτωμένες στιγμές των τριών παιδιών και της γιαγιάς, με αυτές τις παράξενες δύο μορφές της γάτας και της γειτόνισσας να δίνουν τον τόνο του μυστηρίου.
    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η εξαφάνιση της μυστικής συνταγής
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    The Muddlemoor Mysteries 1 – Peril at the Bake Off
    Συγγραφέας: Ruth Quayle
    Εικονογράφηση Marta Kissi
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Νοέμβριος 2021
    Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αναστασία Αθηναίου
    Σειρά: Τα μυστήρια του Μάντλμουρ
    Σελίδες: 200
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-439-3

     

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular