More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΗ ερώτηση και η απάντηση, του Πάτρικ Νες (Κινούμενο Χάος, Βιβλίο 2,...

    Η ερώτηση και η απάντηση, του Πάτρικ Νες (Κινούμενο Χάος, Βιβλίο 2, μετ.: Γ. Μπλάνας)

    Η (Νέα) Πρέντισταουν. Η πόλη με τον ασταμάτητο θόρυβο λέξεων. Η πόλη που οι θόρυβοι σου διαλύουν το μυαλό, που σκέφτεσαι και όλοι σε ακούνε. Η πόλη που δεν έχεις ιδιωτική ζωή μιας σπιθαμής. Η πόλη που ο δήμαρχος έκαψε τα βιβλία γιατί έμοιαζαν επιζήμια. Η πόλη δίχως γυναίκες. Μόνο άντρες. Κι ανάμεσά τους ο δωδεκάχρονος Τοντ Χιούιτ. Ένα μήνα πριν τα δεκατρία του, ο Τοντ έπεσε σε ένα κενό απόλυτης σιωπής. Ούτε φωνές, ούτε σκέψεις, ούτε λέξεις! Έπρεπε να φύγει. Και έφυγε. Για να σωθεί. Ένα κυνηγετικό μαχαίρι βρίσκεται στα χέρια του Τοντ. Η μάχη ξεκίνησε. Κι αυτός ήταν ο κόσμος που ξεδιπλώθηκε στο πρώτο βιβλίο.

    Είναι δύσκολο να μιλήσεις για μια τριλογία. Δεν πρέπει να προδώσεις τη ροή του πρώτου, ούτε να δώσεις όλο τον κόσμο του δεύτερου γιατί θα ακυρώσεις όσους δεν διάβασαν το πρώτο. Δεν πρέπει να αποκαλύψεις όλους τους σταλακτίτες που κρέμονται πάνω από το κεφάλι του αναγνώστη. Πρέπει να τον αφήσεις να χτυπήσει το κεφάλι του, να αποφύγει, να πονέσει, να απολαύσει.

    “Όποιος παλεύει με τέρατα,
    πρέπει να προσέξει να μη γίνει τέρας.
    Κι όταν κοιτάς πολλή ώρα μέσα σε μιαν άβυσσο,
    κοιτάει και η άβυσσος μέσα σε σένα”.
    (Φρίντριχ Νίτσε, Πέρα από το καλό και το κακό, Μτφ. Ζήσης Σαρίκας)

    Είναι σπουδαία αρετή για ένα βιβλίο που απευθύνεται (και) σε εφήβους να μη φοβάται να απλώσει στις σελίδες του τα “δύσκολα” θέματά του. Να διώχνει σεμνοτυφίες, δεύτερες σκέψεις, υπολογισμούς για τον αντίκτυπο στο κοινό στο οποίο απευθύνεται και να κατεβαίνει στο τερέν με στόχο να πει όλα όσα θέλει, χωρίς φόβο.

    Αυτή η τριλογία (βρισκόμαστε στην Ελλάδα στο δεύτερο βιβλίο της πια) όλο και περισσότερο γίνεται στο μυαλό μου ένα σύγχρονο οργουελικό 1984 με αναγωγή στο 2020 δεμένο με αποχρώσεις Τόλκιν και με κοινό που ξεκινά κάπου από τα 13-14 και το δελεάζει με ένα μείγμα περιπέτειας επιβίωσης και βαθιά αποφθεγματικού λόγου που αγγίζει τις λεπτές χορδές των νέων (και όχι μόνο) ανθρώπων.

    Πίεση. Αβεβαιότητα. Εσωτερική ένταση. Οι μοναχικοί δρόμοι που πρέπει να τραβήξεις. Ο Τοντ και η Βιόλα έχουν χωριστεί. Ο μοχθηρός δήμαρχος της πόλης Πρέντις εμφανίζεται μπροστά τους σαν νέος Ιαβέρης. Ο Τοντ αιχμαλωτίζεται. Ένας νέος κόσμος υφαίνεται από τον πολεμοχαρή δήμαρχο. Πρέπει να εκπαιδευτεί στις μεθόδους του. Η Νέα Τάξη του δημάρχου είναι εδώ…

    Ακολουθείς την υποφορά και την ανθυποφορά της ιστορίας τους. Ακολουθείς τους στεναγμούς, τα διλήμματα, τους διχασμούς τους. Είναι δύο άνθρωποι και άλλοτε μοιάζουν σαν ένας με δύο υποστάσεις. Οι δύο αφηγήσεις τούς βοηθούν. Ο Πάτρικ Νες τις κουμπώνει υπέροχα, αλλάζοντας εστίαση και γωνία. Μάλιστα, ενώ οι φημισμένοι κριτικοί εστιάζουν στο πόσο γρήγορη είναι η εξέλιξη του βιβλίου και το θεωρούν προσόν, θεωρώ ότι ο Νες ξέρει πότε να σε σταματάει, πότε να σε τρέχει, πότε να σου δίνει παλμό. Σα να τρέχει πλάι ακριβώς στον Τοντ και τη Βαιόλα και νιώθει τις αναπνοές τους σαν αναγνώστης κι αυτός.

    Πόλεμος και θυσία. Επιλογές και αδιέξοδα. Αγάπη και προδοσία. Καχυποψία και εμπιστοσύνη.Έλεγχος του μυαλού και τα παιχνίδια του. Εξουσία και επιβολή. “Είμαστε οι επιλογές που κάνουμε. Τίποτε άλλο”. Ο Πάτρις Νες χτυπάει δεξιοτεχνικά τα πλήκτρα συναισθημάτων, ιδεών, σκέψεων, γεγονότων δείχνοντας πόσο μεγάλη προσπάθεια απαιτείται για να γίνεις ή να παραμείνεις άνθρωπος ή έστω ανθρώπινος, πόσο εύκολα εκπίπτεις και γίνεσαι… τέρας. Άλλοτε κυνικός, άλλοτε λυρικός, άλλοτε με τη δύναμη λίγων λέξεων κι άλλοτε με την ισχύ μιας μεγάλης συστοιχίας τους. Η γραφή του σε κερδίζει αναμφίβολα, βαίνει πέρα από το καλό και το κακό και τα συνήθη στερεότυπα και τις εύκολες ταυτίσεις των αναγνωστών μαζί τους. Μια διαρκής ψυχική ανισορροπία και πολυπλοκότητα εξατμίζεται παντού και δεν γνωρίζεις ποτέ στα σίγουρα ποιον δρόμο πρέπει να περπατήσεις και ποιοι είναι οι σύμμαχοί σου.

    Όλο αυτό χορδίζεται θαυμάσια. Και το δεύτερο βιβλίο της YA τριλογίας του Κινούμενου Χάους δεν κερδίζει απλώς το στοίχημα της συνέχειας, αλλά εγκαθιδρύει τη δίψα σου για το τρίτο και τελευταίο μέρος.

    Δες μόνο πώς τελειώνει το δεύτερο αυτό βιβλίο:

    “Επιτέλους”, λέει. “Τέρμα πια αυτή η ύπουλη, κρυφή μάχη, τέρμα πια το κυνήγι φαντασμάτων κι όλες οι συγκαλυμμένες μυστικές ανοησίες”. Γυρνάει σε μένα, το βλέμμα του συναντάει το δικό μου και βλέπω πίσ’ απ’ το χαμόγελό του την πραγματική λάμψη της τρέλας. “Επιτέλους, ερχόμαστε στο γνήσιο κι αυθεντικό πράγμα, το πράγμα που κάνεις τους άντρες άντρες, το πράγμα για το οποίο γεννηθήκαμε, Τόντ”. Τρίβει τα χέρια του και τα μάτια του αστράφτουνε καθώς λέει τη λέξη.
    “Πόλεμος”

    Ο GUARDIAN λέει χαρακτηριστικά: “Θα προτρέπαμε επίμονα τους πάντες ανεξαιρέτως να διαβάσουν επειγόντως την τριλογία Κινούμενο Χάος”. Θα πάμε με τον Guardian. Γοητεύει.

    —————-

    Η τριλογία του “The Chaos Walking” ξεκίνησε το 2008 με το παρόν βιβλίο (“The Knife of Never Letting Go”) και έλαβε τα βραβεία Guardian Childrens Fiction Prize, Booktrust Teenage Prize & Tiptree Award, ενώ και τα επόμενα δύο βιβλία της τριλογίας που θα έρθουν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη (“The Ask and the Answer”, 2009 και “Monsters of Men”, 2010) έλαβαν το βραβείο Costa Childrens Book of the Year Prize και το βραβείο Carnegie Medal (2011), φανερώνοντας ότι άρεσε και στους επαγγελματίες του βιβλίου εκτός από τους αναγνώστες. Μάλιστα ο Νες κέρδισε το βραβείο Carnegie Medal και το 2012 με το βιβλίο του, “A Monster Calls” και έγινε έτσι ο πρώτος συγγραφέας στην ιστορία που έχει φτάσει τέσσερις συνεχόμενες φορές στη βραχεία λίστα του βραβείου αλλά και ο πρώτος που το έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενες φορές!

    Το Chaos Walking γίνεται ήδη ταινία. Η πρώτη θα βασίζεται στον πρώτο βιβλίο της τριλογίας Το Μαχαίρι Που Δεν Άφηνε Το Χέρι και θα κυκλοφορήσει στις 22 Ιανουαρίου 2021 από την εταιρία Lionsgate, σε σκηνοθεσία του Doug Liman και σε σενάριο ενός ολόκληρου επιτελείου: Charlie Kaufman, Jamie Linden, Patrick Ness, Lindsey Beer, Gary Spinelli και John Lee Hancock. Θα πρωταγωνιστούν ο Tom Holland (ο 24χρονος Πίτερ Πάρκερ του Spiderman της Marvell), η Daisy Jazz Isobel Ridley (Star Wars sequel trilogy) και ο τρομερός Δανός Mads Dittmann Mikkelsen (ο κακός του Μποντ στο Casino Royalle ΛεΣίφρ και με πολλούς άλλους σπουδαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους).

    Για αναγνώστες από περίπου 13-14 ετών.

    Μετάφραση από τον Γιώργο Μπλάνα.

    Περιμένουμε το τρίτο: Τέρατα ανθρώπων

    Εκδόσεις Πατάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η ερώτηση και η απάντηση
    Τίτλος πρωτοτύπου: CHAOS WALKING series book 2-The Ask and the Answer
    Συγγραφέας: Πάτρικ Νες
    Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
    Υπεύθυνος έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Ελένη Δραγώνα
    Φιλμ μοντάζ Μαρία Ποινιού Ρένεση
    Σελίδες: 560
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8601-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular