More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ Ηχώ, της Κωνσταντίνας Ντόμπρου (εικ.: Φίλιππος Αβραμίδης)

    Η Ηχώ, της Κωνσταντίνας Ντόμπρου (εικ.: Φίλιππος Αβραμίδης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 2,5+ (target 3-6) – Picture book για παιδιά

    Ηχώ: φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο ένας ήχος αντανακλάται σε ένα εμπόδιο που απέχει περισσότερο από 17 μέτρα από την πηγή του και επιστρέφοντας ακούγεται διακριτά και συνήθως με πολλαπλές επαναλήψεις (σε αντίθεση με την αντήχηση η οποία δεν εμφανίζει διακριτές επαναλήψεις)
    Πηγή: Βικιλεξικό

    Πρωτότυπη, σε ομοιοκατάληκτους στίχους, βραχεία ιστορία από την Κωνσταντίνα Ντόμπρου και τον Φίλιππο Αβραμίδη για την Ηχώ, τη φιλία, τη σιωπή, την αγάπη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα δάσος μαγικό, μες σε μια μικρή καλύβα, ζούσε ένα ξωτικό που έπαιζε όλη μέρα με του δάσους την ηχώ. Τραγουδούσε και μιλούσε και της έλεγε πολλά κι εκείνη του απαντούσε δίχως λόγια περιττά. Όμως ένα πράγμα το ενοχλούσε πολύ το ξωτικό: ό,τι έλεγε εκείνο, εκείνη το έλεγε οκτώ. “Μα καλά δεν έχεις γνώμη; Μόνο λες ό,τι λέω εγώ;” της λέει εκνευρισμένο μα εκείνη αδιαφόρησε, δουλειά της ήταν να αντιγράφει το μυαλό. Αλλά κάποτε, η φίλη του η ηχώ χάνεται, κουβέντα δεν του γυρίζει πίσω. Και τότε αρχίζει να του λείπει. Και πρέπει να τη βρει ξανά. Θα πρέπει να φτάσει πολύ μακριά;

    Εστιάζοντας

    Πολύ έξυπνη ιστορία από την Κωνσταντίνα Ντόμπρου με ήρωες ένα ξωτικό και την ηχώ (του). Οι ομοιοκατάληκτοι, έμμετροι στίχοι, γνωστό πρόβλημα των βιβλίων του είδους, είναι ιδιαιτέρως καλοδουλεμένοι∙ προκύπτει έτσι μια όμορφη, μεστή, ρέουσα αφήγηση, με μουσικότητα. Η συγγραφέας παίζει με τη φωνή, την ηχώ μας, τη σιωπή μας, τις μεταξύ τους διακλαδώσεις. Η υφή της ηχούς, αυτού του συνήθους φυσικού φαινομένου, αποκαλύπτεται με απλότητα και καθαρότητα, με χιούμορ και συνολικά ευχάριστη διάθεση. Παράλληλα με την ηχώ, που δίνει άλλωστε και τον τίτλο της στο βιβλίο, αποσυμπιέζεται και αποκαλύπτεται η αξία των λέξεων, της ομιλίας και της φωνής μας ως του μέσου, του μουσικού οργάνου το οποίο παράγει τις λέξεις, τον λόγο, άρα διασπά τη σιωπή και επομένως προκαλεί την ηχώ. Το ξωτικό εκνευρίζεται από το χαρακτηριστικό της ηχούς, την επανάληψη, καταφεύγει στη σιωπή, αντιλαμβάνεται όμως εν τέλει ότι η ηχώ ήταν για εκείνο ένας κόσμος χαράς, έτσι την αναζητά ξανά κι εκείνη του αποκαλύπτεται με έναν τρυφερό τρόπο.

    Σπουδαία δουλειά έχουμε από τον Φίλιππο Αβραμίδη, μέλος του πολυβραβευμένου δημιουργικού γραφείου K2design, ο οποίος δημιουργεί μια άψογα ενορχηστρωμένη από γεωμετρικούς συνδυασμούς και γραμμές εικονογράφηση, όπου με κυρίαρχα αποχρώσεις του μπλε, μαύρο και κόκκινο δομεί ένα καλαίσθητο σύμπαν με όμορφες, στέρεες γραμμές, σε ένα εικονογραφικό σύνολο όπου μέσα στην ευκρίνειά του, σε κάθε σαλόνι του, λειτουργεί σε υψηλό εικαστικό επίπεδο, αφήνοντας παιδικότητα, λιτότητα, την επίπεδη ατμόσφαιρα ενός καλοραμμένου ψηφιακού κολάζ. Η δύναμη αυτής της τριχρωμίας με τις λευκές λεπτομέρειες είναι μεγάλη, ενώ μέσα από το σκοτάδι και την απόσταση του μαύρου και του μπλε, αναδύεται η θέρμη του κόκκινου και έχουμε πολύ ιδιαίτερες εικονοποιήσεις. Μεγάλο ατού η εικονογράφηση σε κείμενα με τέτοια αυθεντική παιδικότητα.

    Σκληρόδετο εξώφυλλο, τετράγωνο μεγάλο μέγεθος.

    Για αναγνώστες από 2,5-3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Key Books.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Ηχώ
    Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Ντόμπρου
    Εικονογράφος: Φίλιππος Αβραμίδης
    Εκδόσεις: Key Books, Νοέμβριος 2021
    Επιμέλεια: Τάσος Νικογιάννης
    Σελιδοποίηση: Φίλιππος Αβραμίδης
    Σελίδες: 50
    Μέγεθος: 27,5 Χ 27,5
    ISBN: 978-618-5265-66-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular