More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ Ιστορία του Πάγου, του Ενρίκο Καμάνι

    Η Ιστορία του Πάγου, του Ενρίκο Καμάνι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 17+ – Δοκίμιο

     “Σταθήκαμε και στρέψαμε το βλέμμα
    Ψηλά για τις πράσινες θλιβερές σιαγόνες,
    Και λύθηκε το σφρίγος στο στήθος
    Όπως όταν χάνεται μια ελπίδα
    Μέσα του κοιμάται μια λυπημένη δύναμη:
    Και όταν, στη σιωπή της σελήνης,
    Τη νύχτα σπάνια στριγκλίζει και βρυχάται,
    Είναι γιατί, στο πέτρινο κρεβάτι της,
    Ονειροπόλος γίγαντας σε λήθαργο,
    Παλεύει για να γυρίσει πλευρό και δεν μπορεί”.
    Πρίμο Λέβι, Ο παγετώνας, Αβιλιάνα, 15 Μαρτίου 1946

    «Αν έπρεπε να εξηγήσω τι είναι ο πάγος θα διάλεγα μια αυγή σε ένα ψηλό βουνό, ακριβώς μια στιγμή πριν την ανατολή, εκείνη την άπιαστη στιγμή που δεν είναι πια νύχτα και δεν είναι ακόμη μέρα. Στον παγετό ακουμπά ένα παγωμένο χέρι, τα άστρα ξεθωριάζουν, το βουνό σιωπά και μια αύρα ανέμου επαναφέρει το φως. Για τους φωτογράφους είναι η γαλαζοπράσινη στιγμή, που είναι το χρώμα του πάγου. Για τους αλπινιστές είναι μια παγερή λάμψη, και αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του πάγου. Για τους καλλιτέχνες είναι δημιουργικότητα στην πιο καθαρή μορφή, η μορφή του πάγου».

    Ο πάγος, αυτή η μυστηριώδης και κάποιες φορές αποκρουστική και τρομακτική, άγρια και αφιλόξενη ύλη που άλλοτε αντανακλά και άλλοτε καταπίνει τους ήχους, αυτό το απομονωμένο δαιμόνιο, ο αδυσώπητος και ανελέητος δράκος, ο σιωπηλός αλλά και τόσο θορυβώδης γίγαντας, το ακραίο σύνορο, η τελευταία στάση του κόσμου και της ζωής, φαίνεται πως έχει ασκήσει μια παράξενη αλλά και ακατανίκητη γοητεία στο Enrico Camanni, ο οποίος μετά από αρκετά συγγράμματα και βιβλία με άξονα την ορειβασία και τον αλπινισμό, όντας και ο ίδιος αλπινιστής, μας παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του μαγικού φαινομένου που έχει σαγηνεύσει στρατηλάτες, λογοτέχνες, ποιητές, ζωγράφους, βασιλιάδες, επιχειρηματίες και πολιτικούς.

    Συνδεδεμένος με ιστορίες και θρύλους- όπως αυτός της χαμένης κοιλάδας και ενός μυθικού παραδείσου όπου ο παγετώνας κατεβαίνει για να τιμωρήσει εκείνους που έχουν αμαρτήσει, μοιρολατρίες και θρησκευτικές δοξασίες, ηρωικές προκλήσεις, πολικές οδύσσειες, ο πάγος, κάτω από τη συγγραφική πένα του Enrico Camanni , θα μας αποκαλύψει τα μυστικά του και την ακατάληπτη μαγεία του, η οποία συνίσταται στη απόλυτη σαγήνη και στην παροδικότητα του.

    «Αυτό που πάντα αγαπούσα στον πάγο είναι η πλήρης του διαθεσιμότητα προς τον πλησίον. Αν βάλουμε από πίσω του έναν βράχο, θα πάρει το χρώμα του. Αν κλείνει μέσα του λουλούδια, απορροφά το άρωμα και τη γεύση τους. Ο πάγος ξέρει ότι ο άλλος θα τον κάνει καλύτερο, επομένως δεν αντιτίθεται, δεν κριτικάρει, δέχεται το διαφορετικό μέσα του και το εξυμνεί. Αυτή είναι επίσης η στάση των Ινουίτ…»
    Ρόμπερτ Περόνι

    Η ιστορία του Enrico Camanni  ταλαντεύεται μεταξύ του πιο απρόβλεπτου φαινομένου της φύσης και των μικρών σχηματισμών του χιονιού. Μορφές, φιγούρες, διαφάνειες,  φαντασιώσεις, χρώματα, ήχοι αλλά και τρόμος, φόβος για το άγνωστο, πόνος και θρήνος θα συνδιαλλαγούν, αποκαλύπτοντάς μας έναν υπέροχο αλλά συνάμα τρομακτικό και δραματικά εύθραυστο κόσμο, τον οποίο οι άνθρωποι άλλοτε φοβούνται και άλλοτε γοητεύονται, μα τελικά μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να παλεύουν, να διαπραγματεύονται, να συμβιβάζονται, να απολαμβάνουν, να εκμεταλλεύονται και κάποιες φορές να καταστρέφουν.

    «Ανεβήκαμε σε μια συνοριακή γραμμή. Μνήμες της γης και προόδους του ουρανού».

    Κάνοντας μια ενδελεχή έρευνα, από τους πρώτους θρύλους και αναφορές, την ποίηση και τη ζωγραφική, τα παραμύθια, τα ιστορικά γεγονότα και τις επιστημονικές πληροφορίες, την κοινωνικό-οικονομικό-πολιτική της υφηλίου, τις γεωλογικές διαμορφώσεις και τη γέννηση του αλπινισμού, τις χιονισμένες βουνοκορφές του κόσμου, τους παγετώνες και τις χιονοστιβάδες, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις διαδικασίες μεταμορφισμού, τους πολιτισμούς του χιονιού και τις βόρειες φυλές, μέχρι τη διαβολική εφεύρεση του τεχνητού πάγου και τον σύγχρονο άνθρωπο, ο συγγραφέας μας αναγκάζει να προβληματιστούμε και τελικά να κατανοήσουμε, πως ο παγετός και ο πάγος έχουν καθορίσει το πεπρωμένο της ανθρωπότητας.

    Η πορεία του Μεγάλου Αλέξανδρου θα διαφοροποιηθεί, η εισβολή του Ναπολέοντα στην Ιταλία θα ανακοπεί , το αυστρο-ιταλικό μέτωπο των Άλπεων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα μετατραπεί σε ένα σύνορο με χαρακτηριστικά των Ιμαλαΐων όπου ο πάγος, το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα γίνουν οι πιο σοβαροί εχθροί. Η ιστορία θα επαναληφθεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς η Ρωσία θα υποχωρήσει όταν οι καταιγίδες της Σιβηρίας, η πείνα και ο παγετός θα εξολοθρεύσουν την αντίσταση των στρατιωτών. Η πορεία της ιστορίας θα συνεχιστεί και θα επαναληφθεί με άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα γεγονότα που θα καταγραφούν στους μικροσκοπικούς σχηματισμούς  του πάγου καθορίζοντας το παρόν και το μέλλον.

    Φωτιά και πάγος, ελπίδα και απόγνωση, γοητεία και φόβος, μαγεία και επιστήμη, ζωή και θάνατος.

    Κάπως έτσι η διφορούμενη φύση της παράξενης αυτής ύλης και η σχέση της με τον άνθρωπο θα οδηγήσουν τον Enrico Camanni στη δημιουργία ενός αξιόλογο έργου, παρουσιάζοντας μια πολυεπίπεδη ανάλυση, όχι μόνο για επίδοξους ορειβάτες αλλά και για εμάς τους υπόλοιπους που θα θέλαμε να κατανοήσουμε την ουσία του Πάγου.

    Εκδόσεις Historical Quest

    Με μια ματιά

    • Η ιστορία του Enrico Camanni  ταλαντεύεται μεταξύ του πιο απρόβλεπτου φαινομένου της φύσης και των μικρών σχηματισμών του χιονιού. Μορφές, φιγούρες, διαφάνειες,  φαντασιώσεις, χρώματα, ήχοι αλλά και τρόμος, φόβος για το άγνωστο, πόνος και θρήνος θα συνδιαλλαγούν, αποκαλύπτοντάς μας έναν υπέροχο αλλά συνάμα τρομακτικό και δραματικά εύθραυστο κόσμο, τον οποίο οι άνθρωποι άλλοτε φοβούνται και άλλοτε γοητεύονται, μα τελικά μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να παλεύουν, να διαπραγματεύονται, να συμβιβάζονται, να απολαμβάνουν, να εκμεταλλεύονται και κάποιες φορές να καταστρέφουν.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Game of Thrones | Soundtrack – A Song of Ice and Fire (Extended)

    Chronicles of Narnia | Winter Woods Music & Ambience – Relaxing Music with Sounds of Winter

    Διονύσης Σαββόπουλος – Το τραγούδι του χειμώνα

    THE FROZEN CALL – Ancient Nordic Chant

    Ask The Mountains Vangelis

    Edward Scissorhands-Ice Dance

    Ludovico Einaudi – “Elegy for the Arctic”

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Ιστορία του Πάγου
    Τίτλος πρωτοτύπου: Il Grande Libro del Ghiaccio
    Συγγραφέας: Enrico Camanni
    Εικονογράφος: Enrico Camanni
    Εκδόσεις: Historical Quest, Δεκέμβριος 2021
    Μετάφραση: Σωτήριος Δρόκαλος
    Επιμέλεια-έκδοση: Γιάννης Κ. Χρονόπουλος
    Σελιδοποίηση: Κων/νος Δ. Κιορπές
    Σελίδες: 448
    Μέγεθος: 14 Χ 20
    ISBN: 978-618-5088-74-3

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular