More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγγραφείς"Η κάθε στιγμή είναι στίχος στο μεγάλο τραγούδι της ζωής": συνέντευξη του...

    “Η κάθε στιγμή είναι στίχος στο μεγάλο τραγούδι της ζωής”: συνέντευξη του Χρίστου Παπαδόπουλου στο elniplex

    papadopoulosxristos2Ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Παιδαγωγικά, μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή και στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας  και τελείωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Από το 2007 ζει στο Κάιρο και από το 2010 είναι διευθυντής στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.

    Παράλληλα ασχολείται με τη στιχουργική, την ποίηση και τη συγγραφή. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει διακριθεί σε αξιόλογους διαγωνισμούς: Α’  βραβείο στίχου στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 1993, Α’ βραβείο στο διαγωνισμό διηγήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών το 2005, Α’ βραβείο ποίησης Κούρος Ευρωπού από τη Μακεδονική Εταιρεία Τέχνης και το Υπουργείο Πολιτισμού για ανέκδοτη ποιητική συλλογή το 2007 και άλλα.
    Έχει δισκογραφήσει περίπου 100 τραγούδια: Τραγούδια για μικρές εβδομάδες, Τα τραγούδια του χαμένου ποιητή, Το φτερό του δράκου και πολλά ακόμη με αξιόλογους συνεργάτες. Το παραμύθι της τετράγωνης λογικής είναι το πρώτο  του βιβλίο μετά το βιβλίο-cd Το φτερό του δράκου που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2010 σε μουσική Δημήτρη Μαρκατόπουλου κι ερμηνευτές τους Σόνια Θεοδωρίδου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Μάριο Φραγκούλη, Αφροδίτη Μάνου, Κώστα Παρίση, Γιώργο Περρή και Γιώργο Χριστοδούλου.
    Συνέντευξή στην Καίτη Παρασκευά.

    Θα παίξουμε με το όνομά σου…αλλά όπου Ο το βγάζουμε και έτσι έχουμε  ελπίδες να μην  τετραγωνίσει τη λογική μας,   ο Κυκλοσοφιστής.

    Xαρά! Από που παίρνεις χαρά για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου;
    Από μικρές καθημερινές στιγμές, από ένα χαμόγελο, από ένα άγγιγμα, από ένα βλέμμα. Η χαρά βρίσκεται παντού, διάφανη και καθαρή κι αυτός είναι ίσως ο λόγος που δεν τη βλέπουμε σε αντίθεση με το μαύρο αδιαφανές της λύπης.

    Ρόδα είναι και γυρίζει; Πως προέκυψε το παραμύθι της τετράγωνης λογικής;
    Το παραμύθι της τετράγωνης λογικής είναι ένας στίχος που δεν χώρεσε στη μουσική. Το ‘σκασε λοιπόν κι έγινε με το ζόρι ολόκληρο βιβλίο. Αν κατάφερνε να χωρέσει στα στενά ρούχα ενός τραγουδιού θα γινόταν το τραγούδι Βασιλιάς από Το φτερό του δράκου. Πάνω σ’ εκείνο το πεντάγραμμο γεννήθηκε κι όταν ωρίμασε ξενιτεύτηκε να βρει την τύχη του.

    Ι και όχι Η στο Χρίστος. Γιατί;
    Από τα 19 μου λόγω Καβάφη, διαβάζοντας ένα άρθρο του σχετικά με το θέμα που με έπεισε ότι έχει δίκιο. Το θηλυκό Χριστίνα που έχει ίδιο θέμα γιατί γράφεται πάντα με γιώτα; Κι αν κάποιοι επιμένουν στο «η»,που δηλώνει προέλευση από το επίθετο χρηστός κι όχι από τον Χριστό, τότε γιατί επιμένουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα;

    ftero toy drakouΣτίχος  η μεγάλη σου αγάπη. Έχω την αίσθηση ότι μπορείς να μετατρέψεις τα πάντα σε στίχους.Την κάθε στιγμή.
    Η κάθε στιγμή είναι στίχος από μόνη της στο μεγάλο τραγούδι της ζωής.

    Τα   ρούχα επαναστάτησαν . Εμείς γιατί δεν μπορούμε; Η μήπως κάνουμε πια ο καθένας την δική του επανάσταση και με τον δικό του τρόπο.
    Τα ρούχα επαναστάτησαν γιατί ήταν κλεισμένα στις ντουλάπες και γιατί ξέρουν τι θα πει σκόρος. Εμείς από τον καναπέ μας, τα βλέπουμε όλα χρυσά. Και τη σιωπή και το κλουβί μας.

    Στρογγυλία υπάρχει πίσω από κάθε Κυκλοσοφιστή;
    Για να διατηρηθεί η συμμετρία του κόσμου πρέπει να υπάρχει. Αν είναι πίσω του, δίπλα του ή ακόμα και μέσα του, είναι τοπικοί περιορισμοί που δεν έχουν σημασία.

    Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.Από το 2007 ζεις στο Κάιρο και από το 2010 είσαι  διευθυντής στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.
    Το Κάιρο είναι για μένα καρμικός προορισμός κι αν δεν ζήσεις το παραμύθι σου, πώς να γράψεις παραμύθια;

    Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Κάιρο;
    Θεσσαλονίκη, πατρίδα της ταυτότητας. Η Αθήνα πέρασμα. Το Κάιρο η πατρίδα της καρδιάς μου.

    Παιδαγωγικά. Σπούδασες παιδαγωγικά και μετεκπαιδεύτηκες στην Ειδική Αγωγή και στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας.
    Παιδεύτηκα κι εκπαιδεύτηκα γι’ αυτά που αγάπησα. Την Ελληνική Γλώσσα και τα παιδιά.

    Άνθρωπος. Μπορούμε να παραμείνουμε άνθρωποι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας;
    Δεν έχουμε άλλη επιλογή αν θέλουμε να παραμείνουμε σ αυτόν τον πλανήτη, αρκεί να μην αργήσουμε να το καταλάβουμε.

    Δράκος. Το φτερό του δράκου το αγαπήσαμε μικροί και μεγάλοι. Δεκατρία μουσικά παραμύθια με φαντασία χιούμορ και  ευαισθησία .
    Το φτερό του δράκου,έτσι λεγόταν στην αρχαιότητα η Μικρή άρκτος, είναι πια το σπίτι μου. Το ομώνυμο βιβλίο Cd ακριβή μου προίκα.

    paramythitetragonisΠαραμύθι …τα παραμύθια σου πάντα τα συνοδεύουν  υπέροχα σκίτσα και πίνακες ζωγραφικής. Στο φτερό του δράκου βλέπουμε 81 ακουαρέλλες της Σοφίας Γρηγοριάδου και στο Παραμύθι της τετράγωνης λογικής, 14 ξεχωριστά σχέδια  του Κωνσταντίνου Έσσλιν.
    Είναι ωραίο να έχεις συνοδοιπόρους στα ταξίδια σου και να κρατάει ο καθένας το δικό του ημερολόγιο με τον προσωπικό του τρόπο.

    Υπομονή …τελειώνουμε! Έχεις μεγάλο επίθετο.
    Λες γι αυτό να επέλεξαν το ίδιο  τόσο πολλοί Έλληνες;

    Λογική  υπάρχει σήμερα;
    Μόνο μία; Η τετράγωνη λογική, η κοινή λογική, η λογική της αγοράς, η λογική της καρδιάς… Έγινε και μάθημα στα σχολεία και πάθημα στη ζωή. Καιρός να γίνει και το πάθημα μάθημα.

    Σφουγγαράκι … Με μια άσπρη κιμωλία
    κάνει κύκλους η ζωή
    δυο παράλληλες ευθείες
    ζωγραφίζει η λογική

    Ανασαίνω μες στη σκόνη
    των χαμένων επαφών 
    όλοι έρχονται και γράφουν
    και τι έγινε λοιπόν.

    Από τα αγαπημένα μου…
    Και δικό μου αγαπημένο. Έχω δηλώσει ότι θέλω να γίνει το ξόδι μου, αν δικαιούμαι ένα τραγούδι φεύγοντας…

    Απαίτηση των αναγνωστών και αυτών που δεν αφήνουν συνέντευξή σου  να πέσει κάτω. Το βιβλίο να γίνει και ταινία κινουμένων σχεδίων αλλά και θεατρική παράσταση!
    Χρίστο Παπαδόπουλε, σε ευχαριστούμε!

     

    Το 1992 κέρδισε μαζί με τον Δημήτρη Μαρκατόπουλο το Β’ βραβείο στο διαγωνισμό τραγουδιού της ΑΕΠΙ, ενώ πολύ σύντομα,  το 1993, το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, καθώς και το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό τραγουδιού χωρών μελών ΕΟΚ-Κύπρου. Το 1996 γράφει τους στίχους για τα τραγούδια των «Μικρών εβδομάδων» σε μουσική και ενορχήστρωση του Δημήτρη Μαρκατόπουλου όπου τραγουδά ο Μανώλης Χατζημανώλης.

    Από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του με αφετηρία το τραγούδι,  η γνωριμία  με τον Μάνο Χατζιδάκι στις 11 Νοεμβρίου του 1992 με αφορμή “Τα τραγούδια του χαμένου ποιητή” που κυκλοφορούν τελικά εννέα χρόνια αργότερα (το 2001). Σε μουσική Δημήτρη Μαρκατόπουλου, στίχους Χρίστου Παπαδόπουλου -Γιάννη Τσατσόπουλου, ερμηνεία  Παντελή Θεοχαρίδη, παραγωγή ΣΕΙΡΙΟΣ-Μάνος Χατζιδάκις και καλλιτεχνική διεύθυνση Νίκου Κυπουργού.

    Α’ βραβείο στο διαγωνισμό διηγήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών το 2005 και Α’ βραβείο ποίησης Κούρος Ευρωπού από τη Μακεδονική Εταιρεία Τέχνης και το Υπουργείο Πολιτισμού για ανέκδοτη ποιητική συλλογή το 2007.

    Το φτερό του δράκου που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2010 σε μουσική Δημήτρη Μαρκατόπουλου κι ερμηνευτές τους Σόνια Θεοδωρίδου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Μάριο Φραγκούλη, Αφροδίτη Μάνου, Κώστα Παρίση, Γιώργο Περρή και Γιώργο Χριστοδούλου, αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους καθώς είναι ένας δίσκος πραγματικά στους κορυφαίους όλων των εποχών.

    Το παραμύθι της τετράγωνης λογικής είναι το πρώτο  του βιβλίο μετά το βιβλίο-cd.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular