More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ κραυγή των λύκων, των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη

    Η κραυγή των λύκων, των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη

    Τίτλος: Η κραυγή των λύκων
    (Παιδικό μυθιστόρημα)
    Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιαρής, Γιάννης Διακομανώλης
    Εικονογράφηση: Ελένη Αϋφαντή
    Εκδόσεις: Δοκιμάκης, 2010
    Σελίδες: 60
    ISBN: 978-960-9433-12-9

    kravgilikon2Σε αυτό αποφάσισαν να νοικιάσουν ένα μικρό σπιτάκι, ο ήρωας της ιστορίας μας, Λούης, μαζί με τους γονείς του αφήνοντας πίσω την πόλη, που είχε τους φίλους του, το σχολείο του. Ο πατέρας του Λούη ήταν ταχυδρόμος και πήρε μετάθεση στη Βόθη, ένα απομακρυσμένο χωριό χτισμένο στους πρόποδες του βουνού μέσα σ’ ένα πυκνό δάσος. Μόλις έπεφτε η νύχτα στη Βόθη, όλοι έμπαιναν μέσα στα σπίτια τους και κλειδαμπάρωναν πόρτες και παράθυρα. Μόνο τα έξω φώτα άφηναν αναμμένα. Οι αυλές είχαν ψηλό φράχτη γιατί μάλλον ήθελαν να προστατευτούν από κάτι κακό!

     «Όταν οι γονείς του Λούη ρώτησαν γιατί το έκαναν αυτό, εκείνοι απάντησαν:
    – Φοβόμαστε τους λύκους.
    Βέβαια χρόνια τώρα δεν είχε γίνει κάποιο περιστατικό που να δικαιολογεί το φόβο τους αυτό.

    Το σπίτι που νοίκιασαν ήταν χτισμένο στο ψηλότερο σημείο του βουνού, λίγο μακριά από τα υπόλοιπα σπίτια, σχεδόν κρυμμένο, λόγω των ψηλών δέντρων γύρω του. Καθημερινά, δήθεν τυχαία, περνούσαν διάφοροι και σταματούσαν για μια καλημέρα. Ποτέ όμως δεν αρκούνταν μόνο σ’ αυτή.
    – Κινδυνεύετε! Φύγετε από το χωριό!
    Ήταν τα τελευταία τους λόγια χωρίς ουσιαστικά να τους εξηγούν το λόγο. Όταν οι χωριανοί είδαν ότι οι γονείς του Λούη αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις τους, άλλαξαν τακτική. Έπαψαν να τους μιλάνε».

    Κάπως έτσι ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τον Λούη, μόλις δέκα ετών, σε ένα καινούργιο τόπο με παράξενους κατοίκους και ιδιόρρυθμες συμπεριφορές. Τα παιδιά στο προαύλιο  τον κοίταζαν περίεργα και όταν μπήκαν στην τάξη κανένα παιδί δεν του είπε «καλημέρα». Φαίνεται πως οι γονείς τούς τους είχαν απαγορέψει να έχουν οποιαδήποτε συναναστροφή με το νεοφερμένο στο χωριό Λούη. Μόνο ένα κοριτσάκι η Άννα ακούστηκε δειλά να του λέει «καλημέρα».

    Η Άννα ήταν ένα όμορφο κορίτσι με γαλάζια μάτια και μακριά ξανθά μαλλιά. Ο Λούης της χαμογέλασε και από κείνη τη μέρα έγιναν αχώριστοι φίλοι. Βλέπετε η Άννα ήταν κι εκείνη ξένη σε τούτο τον τόπο. Μόλις πέρυσι αποφάσισαν να ζήσουν στο χωριό γιατί ο καθαρός αέρας θα έκανε καλό στην υγεία της. Το σπίτι της ήταν κληρονομιά της μαμάς της και ήταν το τελευταίο σπίτι στο δάσος.

    Συναντιόντουσαν λοιπόν κάθε απόγευμα και συζητούσαν, μιλούσαν, κατέστρωναν σχέδια για μια βόλτα στο δάσος. Η μαμά της βέβαια της έλεγε ότι το δάσος δεν είναι μέρος για μικρά παιδιά, παραμόνευε κινδύνους.

    Ένα απόγευμα λοιπόν ξεκίνησαν οι δυό φίλοι να ζήσουν μια περιπέτεια στο δάσος όπως την είχαν φανταστεί τοσες φορές. Μια πινακίδα έγραφε: ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΘΗ και οδηγούσε σ’ ένα μονοπάτι δύσβατο με πυκνή βλάστηση, ένα ρυάκι ψηλά δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια. Η ώρα όμως περνούσε και δεν άργησε να νυχτώσει. Έπρεπε να επιστρέψουν σπίτι όσο ακόμη ήταν μέρα. Τώρα πως θα βρουν το δρόμο για το σπίτι; Τελικά υπάρχουν λύκοι στο δάσος της Βόθης και άραγε οι λύκοι είναι τόσο άγριοι;

    Το δάσος παραμονεύει κινδύνους, πλανάται ένας μύθος για τους λύκους που τριγυρίζουν στο δάσος. Πράγματι υπάρχει ένας θρύλος για ένα μάγο που έζησε πριν από πολλά χρόνια σε αυτό το χωριό και την αγάπη του για την όμορφη Μαριάννα που όμως δεν ανταποκρίθηκε στα αισθήματά του και τον πλήγωσε βαριά. Τόσο που μια παράξενη κατάρα βαραίνει μέχρι και σήμερα τη Βόθη και τους κατοίκους της
    Θα μπορέσουν άραγε οι δυό φίλοι να λύσουν τη βαριά κατάρα και να ελευθερωθούν οι ίδιοι αλλά και όλοι οι συγχωριανοί τους από αυτή;

    Το μυθιστόρημα «Η κραυγή των λύκων» των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Δοκιμάκης σε εικονογράφηση της Ελένης Αϋφαντή είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 9 ετών. Μια ιστορία μυστηρίου με κρυμμένα μυστικά, θρύλους και αγωνία που κορυφώνεται και εκτυλίσσεται σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό με περίεργο όνομα. Δυο μικρά παιδιά θα συναντηθούν και θ’ αναπτυχθεί ανάμεσά τους μια αληθινή φιλία που μπορεί ν΄αλλάξει τη μικρή κλειστή κοινωνία της Βόθης.

    Το 2021 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Η κραυγή των λύκων

    Το elniplex χαρίζει 5 αντίτυπα του παιδικού αυτού μυθιστορήματος. Οι 5 πρώτοι που θα κοινοποιήσουν αυτήν την ανάρτηση οπουδήποτε στο facebook (στο προφίλ τους ή σε κάποια σελίδα) θα κερδίσουν αυτομάτως δίχως κλήρωση. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να μας στείλουν μήνυμα στην επίσημη σελίδα του elniplex στο facebook με τη διεύθυνση του προφίλ τους όπου να φαίνεται η κοινοποίηση.

    Η αποστολή των βιβλίων θα γίνει από το elniplex και θα είναι δωρεάν για τους παραλήπτες. 

    Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ

    ***

    Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και είναι  απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Απο τη στιγμή που μπήκε για πρώτη φορά σε τάξη, περίπου στο τέταρτο έτος για την πρακτική του, συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς με επίκεντρο πάντα το παιδί.

    Είναι συντονιστής της “Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω” (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012). Η  Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω φιλοξενείται στο Πολυκεντρο Ν.Θαλασσινού και σήμερα απαριθμεί περίπου στα 100 παιδιά. Κυρίως τον ενδιαφέρει να προσαρμόζει τις παρουσιάσεις του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Χρησιμοποιεί πολύ το θεατρικό παιχνίδι για τις παρουσιάσεις των βιβλίων τόσο στην τάξη όσο και στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης.

    Έχει την επιμέλεια της σελίδας “Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου” μια  σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό/εφηβικό βιβλίο (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013) στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο, στο μικροσκόπιο».
    Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project “Η τέχνη στο σχολείο” και “Το άγγιγμα”.

    Η συγγραφή ξεκίνησε το 2008 με το παραμύθι « Η κραυγή των λύκων»(εκδόσεις Δοκιμάκης, 2010) σε συνεργασία με τον Γιάννη Διακομανώλη, συνάδελφο και συνεργάτη στον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου. Μια συνεργασία που ευδοκίμησε και ακολούθησαν ακόμα τρία βιβλία: «Ένα αστέρι για μένα» (εκδόσεις Παρρησία, 2012), «Ένας απρόσμενος φίλος» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2012) και «Ο Άι Βασίλης της χρονιάς» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2013).

    Το 2011 το “Ένα αστέρι για μένα” (Βραχεία λίστα βραβείων 2013 / Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και το 2012 το παραμύθι του “Είναι κάτι που μένει” τιμήθηκαν με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 2012 το “Ένα κομμάτι ουρανού” έλαβε Τιμητική Διάκριση στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το χαμόγελο του παιδιού (ΟΦΕΠΣ).

    Το βιβλίο κατέχει ξεχωριστή στη ζωή του Βασίλη Κουτσιαρή και εξακολουθεί να τον γοητεύει να γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά.

    Τα βιβλία του
    Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα (2011)     
    Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)    
    Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
    Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)     
    Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)     
    Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)     
    Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
    Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)
    Το θέλω τώρα, Μίνωας (2016)
    Μ’ αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)

    Συλλογικά έργα
    Η κραυγή των λύκων, Δοκιμάκης (2010)
    Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2012)     

    Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία (2012)     
    Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
    Παιχνίδια σε πόλεμο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)
    Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική (2016)

     

    Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***


    Ο Γιάννης Διακομανώλης γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Κατέχει μεταπτυχιάκό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Σχολικών Μονάδων. Είναι συντονιστής της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω και μέλος του SCBWI-Greece. Διατηρεί τη στήλη “Εικονογράφοι” στη σελίδα “Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου” της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kos Voice(βραβείο” Κυριάκος Παπαδόπουλος” γαι τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για την φιλαναγνωσία παό τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, 2013).. Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project “Η τέχνη στο σχολείο” και “Το άγγιγμα”. Το 2011 το παραμύθι “Ένα αστέρι πέφτει” τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

    Βιβλία που έγραψε:
    Ο ρόλος του διευθυντή στην επίλυση προβλημάτων των σχολείων των απομακρυσμένων περιοχών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Gotsis Εκδόσεις, 2014
    Ο Αγησίλαος στη δημοτική βιβλιοθήκη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2017

    Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
    Η κραυγή των λύκων, Δοκιμάκης, 2010
    Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία, 2012
    Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2012
    Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2013
    Παιχνίδια σε πόλεμο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2014
    Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική, 2016

     

    Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

    ***

    Ελένη Αϋφαντή

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular