More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Η μάχη των Θυελλοφυλάκων, της Κάθριν Ντόιλ (Τα χρονικά του Άρανμορ)

    Η μάχη των Θυελλοφυλάκων, της Κάθριν Ντόιλ (Τα χρονικά του Άρανμορ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 10+ (target 11-15) – Λογοτεχνία φανταστικού για παιδιά

    Ένα βιβλίο που σε χτυπάει µε τη δύναµη ενός τυφώνα – το φινάλε αυτής της φοβερής τριλογίας δε θα µπορούσε να είναι καλύτερο. Ένα τέλειο µείγµα µυθολογίας, µαγείας, περιπέτειας και πάνω απ’ όλα φιλίας.
    Irish Independent

    Ένα πραγµατικά επικό φινάλε µιας από τις καλύτερες τριλογίες των τελευταίων χρόνων, γεµάτο µαγεία και το χαρακτηριστικό χιούµορ της Ντόιλ. Διάβασα την ιστορία του Φιον µε µιαν ανάσα.
    Kiran Millwood-Hargrave

    Δεν έχει σημασία να σταθούμε απλώς στο τι γίνεται στο βιβλίο, στα γεγονότα δηλαδή. Είναι το τρίτο μέρος μιας τριλογίας. Είναι η λύση και η κάθαρση, η ολοκλήρωση και η Έξοδος, έτσι όπως στήνονταν όλες οι ιστορίες από τις αρχαίους μύθους και τις τραγωδίες μέχρι τις σύγχρονες. Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ και Οι χαμένοι πολεμιστές της παλίρροιας βρίσκουν τώρα την χαραμάδα που ρίχνει φως στο Η μάχη των Θυελλοφυλάκων. Η πορεία του Φιον Μπόιλ από τον τόπο του προς το νησί που ήταν Θυελλοφύλακας ο παππούς του ολοκληρώνεται με με μια μεγάλη σύγκρουση. Είναι η μάγισσα Μόριγκαν εκείνη που θα σταθεί ως το απόλυτο σύμβολο του κακού να ανασυστήσει μια νέα διάσταση στη μάχη με το καλό. Ο παππούς δεν υπάρχει πια. Ο Φιον βλέπει τη σύγκρουση να πλησιάζει. Το νησί αποκλείεται, απομονώνεται από έξωθεν βοήθειες, μια πολιορκία φέρνει ένα πραγματικά ζοφερό μέλλον.

    Σε είδα στους γκρεμούς σήμερα.
    Γεύτηκα τον φόβο σου στον άνεμο.

    Έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να ισορροπεί μεταξύ περιπέτειας, μαγικού ρεαλισμού και ποίησης η Κάθριν Ντόιλ. Ενώ αισθάνεσαι ότι έχει επιρροές από Τόλκιν και Χάρι Πότερ και Χρονικά της Νάρνια και άλλους μύθους που κινούνται στην ευρύτερη σφαίρα του φανταστικού, ενώ νιώθεις την αύρα του Άραγκορν και του Χόγκουαρτς και του Άσλαν, η Ντόιλ έχει τέτοια ποιότητα γραφής που δεν ταυτίζεται, δεν παραπέμπει σε κανέναν από τους παραπάνω δημοφιλείς κόσμους. Η τριλογία του Άρανμορ και των Θυελλοφυλάκων είναι πρωτότυπη, αυθεντική, χορταστική και όπως σημείωσα αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα όπου συχνά πυκνά η ποιητική ατμόσφαιρα νοτίζει με τον δικό της τρόπο την ιστορία, καθώς λέξεις και φράσεις ιδιαιτέρως λυρικές θα συναντήσετε διάσπαρτες σε κάθε σελίδα σχεδόν.

    Ο Φιον ξύπνησε απότομα. Ο κόσμος ήταν κεχριμπαρένιος και χρυσός, ο αέρας θολός από τη στάχτη. Κλαδιά από το Δέντρο των Ψιθύρων γέμιζαν το λιβάδι σαν καψαλισμένα μέλη.

    Στο τρίτο μέρος η φιλία, οι οικογενειακοί δεσμοί μοιάζουν να ενδυναμώνονται, να προβάλλονται ως η μεγάλη δύναμη, όπως για παράδειγμα αυτή του Φιον με την Τάρα. Αντικείμενα αποκτούν, όχι μαγικές ιδιότητες, αλλά συμβολοποιούνται, μπαίνουν σε ένα επίπεδο αλληγορίας και διαφοροποιημένης σημασίας. Όπως το κερί που είναι πένθος, είναι φως μέσω διάσπασης του σκοταδιού, είναι προσμονή, είναι ελπίδα, είναι επαγρύπνηση.

    Η ισορροπία μεταξύ μαγείας και ρεαλισμού, η δράση που σιγοκαίει από την αρχή και γίνεται λαίλαπα όπως πλησιάζουμε προς το τέλος, τα ευρήματα που κάνουν την ιστορία να αναπνέει, να μην κλωθογυρίζει στα ίδια, είναι στοιχεία που παρατήρησα και μου άρεσαν πολύ.

    Για να καταλάβω” είπε ο Σαμ, κοιτάζοντας με τρόμο το τσεκούρι της Σόρκα Πάτον. “Θα δημιουργήσεις μια θύελλα τόσο δυνατή, που θα ξεπηδήσει στην κυριολεξία η μαγεία από τα σύννεφα και θα πέσει σαν τη βροχή“.
    Ναι” είπε ο Φιον.

    Ο κλοιός σταδιακά σφίγγει. Η Μόριγκαν αναζητά στρατό. Σημαδεύει πλέον τον κύκλο του. Οι σκηνές μάχης κόβουν την ανάσα, ειδικά με τον τρόπο που τις περιγράφει η Ντόιλ, καθώς χρησιμοποιεί ένα μείγμα λεκτικών και κινηματογραφικών εικόνων, ποίησης και κλιμακούμενης έντασης.

    Μια πύρινη κόλαση ξέσπασε γύρω τους. Τα πουλιά έσκουζαν, καθώς η μαγεία τα καταβρόχθιζε ολόκληρα, με τα φτερά τους να σκάνε σε σύννεφα από φωτιά και καπνό. Ο Φιον πέταξε το ραβδί και έσυρε το σώμα του Ντάγκντα μακριά από τις φλόγες. “Όχι, όχι, όχι”. Ήταν περικυκλωμένοι από ένα τείχος φωτιάς.

    Η Ντόιλ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο δεν αποδείχθηκαν βουνά απροσπέλαστα και το τρίτο βιβλίο κυριολεκτικά είναι το λιγότερο εφάμιλλό τους. Ενέργεια, συγκίνηση, μαγεία, θυσία, χρέος. Η μάχη θα είναι τρομερή!

    “Ξέρω πως έχουμς να αντιμετωπίσουμε απίστευτους κινδύνους. Ξέρω πως είμαστε όλοι φοβισμένοι. Τα όπλα μας είναι βαριά. Το ίδιο ίσως και οι καρδιές μας”. Ο Φιον ίσιωσε τους ώμους και τα λόγια του παππού του ανάβλυσαν από το στόμα του σαν να ήταν δικά του. “Η αλήθεια όμως είναι πως δεν ξέρουμε από τι είμαστε φτιαγμένοι, μέχρι να μας δοκιμάσει ο κόσμος. Κι αυτή η μέρα ήρθε σήμερα. Όταν κάνουμε το πρώτο βήμα, δε θα υπάρχει πια γυρισμός. Η Μόριγκαν και οι αδερφοί της θα μας επιτεθούν με όλες τους τις δυνάμεις”.

    Ο Φιον πρέπει να σώσει το νησί. Θα… το καταφέρει;

    Προτείνεται θερμά.

    Για αναγνώστες από 10 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ, το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, μπήκε στη Χρυσή Λίστα 2020 του ELNIPLEX

    Με μια ματιά

    • Έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να ισορροπεί μεταξύ περιπέτειας, μαγικού ρεαλισμού και ποίησης η Κάθριν Ντόιλ. Ενώ αισθάνεσαι ότι έχει επιρροές από Τόλκιν και Χάρι Πότερ και Χρονικά της Νάρνια και άλλους μύθους που κινούνται στην ευρύτερη σφαίρα του φανταστικού, ενώ νιώθεις την αύρα του Άραγκορν και του Χόγκουαρτς και του Άσλαν, η Ντόιλ έχει τέτοια ποιότητα γραφής που δεν ταυτίζεται, δεν παραπέμπει σε κανέναν από τους παραπάνω δημοφιλείς κόσμους. Η τριλογία του Άρανμορ και των Θυελλοφυλάκων είναι πρωτότυπη, αυθεντική, χορταστική και όπως σημείωσα αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα όπου συχνά πυκνά η ποιητική ατμόσφαιρα νοτίζει με τον δικό της τρόπο την ιστορία, καθώς λέξεις και φράσεις ιδιαιτέρως λυρικές θα συναντήσετε διάσπαρτες σε κάθε σελίδα σχεδόν.
    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μάχη των Θυελλοφυλάκων
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Storm Keeper’s Battle
    Συγγραφέας: Κάθριν Ντόιλ
    Εικονογράφος: Μπιλ Μπραγκ
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Ιούνιος 2021
    Μετάφραση: Αλεξάνδρα Λέτσα, Ειρήνη Παϊδούση
    Διορθώσεις: Δώρα Γιακουμή
    Προσαρμογή εξωφ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 336
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2331-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular