More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής του Δημήτρη Μαμαλούκα (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής του Δημήτρη Μαμαλούκα (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    Οι αστυνομικές και οι ιστορίες μυστηρίου είναι ένα είδος που αρέσει πολύ στα παιδιά. Και σε εμένα, το παραδέχομαι. Ως εκ τούτου, με λες και κάπως δοκιμασμένο αναγνώστη. Κι αυτήν την πρώτη ιστορία της νέας σειράς του Δημήτρη Μαμαλούκα την απόλαυσα όσο λίγες του είδους. Και νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα περισσότερα παιδιά από 9-10 ετών. Γιατί διαθέτει όλα εκείνα τα δυναμικά συστατικά που χαρακτηρίζουν μια καλοστημένη περιπέτεια: μυστήριο, αγωνία, εναλλαγή χιούμορ και δραματικών στιγμών, κινδύνους, ανατροπές, ένα δυνατό μυστικό και κυρίως αφηγηματική ροή που έλκει τον αναγνώστη και δεν “κάθεται” πουθενά.

    Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής λοιπόν θα σας συστήσει γρήγορα- γρήγορα τους ήρωες της ιστορίας: τον αφηγητή-πρωταγωνιστή Ντιν Κόνραντ, μαθητή της έκτης δημοτικού, την κατά ένα χρόνο μεγαλύτερη αδερφή τού Μαίρη, τη μικρή τους ξαδέρφη Σάλι Κόνραντ-Φογκ που μένει μαζί τους, τον συμμαθητή του Ντιν, Τζέι Παπαδογιαννακόπουλο (τι όνομα!) και τον Λούντβιχ, το άσπρο γκριφόν τους.

    Το δαιμόνιο του ντετέκτιβ το έχουν τα τέσσερα παιδιά. Τα μυστήρια της πόλης τους -Χαμένος Παράδεισος το όνομά της- τα εξιτάρουν. Κάπως έτσι δε θα δυσκολευθούν καθόλου να μπουν στην υπόθεση (από την τρίτη σελίδα έχουμε υπόθεση παρακαλώ) της ληστείας της χρηματαποστολής που κουβαλούσε τους μισθούς του εργοστασίου χαλυβουργίας από τη διπλανή πόλη. Ένα εκατομμύριο δολάρια εξαφανίστηκαν και ο σερίφης με την ροζ κάντιλακ τρέχει ανάστατος να λύσει το μυστήριο. “Αν δείτε κάτι ύποπτο ειδοποιήστε με”, τους είπε καθώς κοντοστάθηκε λίγο κοντά τους και εξαφανίστηκε. Αλλά τα παιδιά δε θα προσπεράσουν, όπως είπα, έτσι απλά την υπόθεση. Τους τρώει το μυστήριο.

    Ανεπαίσθητα και σελίδα τη σελίδα, ο συγγραφέας με έξυπνο τρόπο χτίζει την εμπλοκή των παιδιών στην υπόθεση της ληστείας. Και μέσα από αυτήν την εμπλοκή, γνωρίζουμε ολοένα καλύτερα τους μικρούς πρωταγωνιστές, μαθαίνουμε τη ζωή τους αλλά και όσα τους ζορίζουν να πουν. Όπως ας πούμε ότι τη μητέρα του Ντιν και της Μαίρη τη λένε Αλίσια και πως ο μπαμπάς τους… τούς εγκατέλειψε όταν τα παιδιά ήταν ενός και δύο ετών αντίστοιχα.

    Παράλληλα, εμπλέκει όλο και περισσότερα πρόσωπα στην ιστορία, όπως το σερίφη Μπέικον με τη ροζ κάντιλακ, τον βοηθό του, τον επιστάτη του σχολείου των παιδιών αλλά και τον μυστήριο καθηγητή Άντζελο Μακ Λουκ με τα παράξενα πειράματα. Αλλά και μια μαγική σφαίρα που δίνει τη μεταφυσική νότα της ιστορίας.

    Με τα ποδήλατά τους, τα τέσσερα παιδιά κάνουν επιτόπιες έρευνες σε όλα τα μέρη της πόλης τους, όπως στο Μαύρο Δάσος (ο χάρτης που υπάρχει στην αρχή του βιβλίου θα βοηθήσει πολύ τους αναγνώστες να οπτικοποιούν τις κινήσεις των πρωταγωνιστών), συναντήσεις επί συναντήσεων, αξιολόγηση των στοιχείων που προκύπτουν και παίρνουν συνεχώς αποφάσεις που τρέχουν γρήγορα την ιστορία μπροστά.

    Καλοδουλεμένη πλοκή, ρεαλιστικοί, προσιτοί ήρωες, γλώσσα απλή, αφήγηση ρέουσα και ξεκούραστη, αγωνία, χιούμορ και συνεχείς ανατροπές. Αλλά και μια ανάγνωση σε δεύτερο επίπεδο: η ενεργός συμμετοχή σε όσα συμβαίνουν στην πόλη που ζεις δεν είναι μονόδρομος, αλλά οπωσδήποτε είναι κάτι που δίνει στη ζωή ενδιαφέρον και κάποτε μπορεί να σε επιβραβεύσει κιόλας.

    Βρείτε το μυστήριο της χρηματαποστολής. Ποιος έχει κάνει τη… δουλειά; Ή μήπως… ποιοι;

    Από τις εκδόσεις Κέδρος. Δυνατό του είδους βιβλίο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι 4 ξεχωριστοί Ντετέκτιβ- Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής
    Συγγραφέας: Δημήτρης Μαμαλούκας
    Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2016
    Σελίδες: 152
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4741-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular