More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20188-11 ετώνΗ Μι, ο Μο και το Ούφο, της Δέσποινας Μάντζαρη

    Η Μι, ο Μο και το Ούφο, της Δέσποινας Μάντζαρη

    Ένα κοριτσένιο ρομπότ, δηλαδή ένα ρομπότ κορίτσι, κατεβαίνει με διαστημόπλοιο των Οντοτινών στη Γη με αποστολή να… Όχι, αυτό δεν λέγεται! Η Μι και ο Μο έχουν χάσει τον Νταλί, τον γάτο τους, στο βουνό όπου συνήθως ακόνιζε τα νύχια του. Βρέχει και η υπόθεση της εξεύρεσής του είναι δύσκολη. Και θα γίνει ιδιαιτέρως περίπλοκη όταν αντί για τον Νταλί που τους παρακολουθεί από ένα δέντρο, τα δυο παιδιά συναντήσουν το κορίτσι-ρομπότ, το Γιουτζίν, όπως της έμαθαν οι προγραμματιστές της ότι ονομάζεται.

    Το πράγμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν διαπιστώνουμε ότι το ρομπότ μάλλον έχει πάθει βραχυκύκλωμα, έχει ξεχάσει ήδη τους λόγους της αποστολής του στη Γη καθώς και όλες τις εντολές που έλαβε. Όταν η Μι αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με όλους τους ανθρώπους που μοιάζουν με ξύλινες μαριονέτες κι όταν ένας ολόκληρος πλανήτης κινδυνεύει και εσύ μαζί με την παρέα σου είστε οι μόνοι που ίσως μπορείτε να κάνετε κάτι, τότε…

    … ένα ταξίδι αρχίζει που δεν το λες και συνηθισμένο καθώς φτάνει ως το κέντρο της γης, γίνεται μέσα στο χρόνο, σε διάφορες διαστάσεις, με πλήθος περιπετειών και ραντεβού με μάλλον ασυνήθιστα πλάσματα, από δράκους με λόξιγκα και πολικές αρκούδες που παίζουν γκολφ μέχρι χταπόδια-επιστήμονες που απορούν με τα τέσσερα άκρα των ανθρώπων κιόλας και ιπτάμενους καναπέδες. Και αν κάποιες συναντήσεις είναι ευχάριστες και ανώδυνες, ο… δεν θα είναι όλα τόσο εύκολα τελικά σε αυτό το υδρόγειο ταξίδι.

    Δέσποινα Μάντζαρη. Γράφει πολύ καλά. Γράφει πολύ καλά για κάθε αναγνώστη από 9 χρονών και πάνω. Με γλώσσα δουλεμένη, διόλου ψευδονεανική (μέγα σύμπτωμα πολλών που αποπειρώνται να γράψουν για παιδιά 10-18 ετών), με ρυθμική, κοφτή αφήγηση που δεν σκαλώνει πουθενά και δεν ατονεί το ενδιαφέρον αλλά το διατηρεί και το ανανεώνει τακτικά. Με αρκετά, μεστά διαλογικά μέρη, με βραχυπερίοδο κυρίως λόγο, με χιούμορ, πολλή φαντασία, συμβολισμούς, στοχευμένους υπαινιγμούς και ικανότητα στο να ισορροπεί το γέλιο, τη γνώση και την αγωνία, η συγγραφέας δημιουργεί μια ιδιαιτέρως καλοδουλεμένη περιπέτεια που αξίζει να διαβαστεί από τους λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού και ίσως όχι μόνο.

    Διαβάζεται πολύ ευχάριστα και πραγματικά αισθάνεσαι ανά στιγμές εκλάμψεις από την κυνική, χιουμοριστική αύρα του μαέστρου Ντάγκλας Άνταμς στο εμβληματικό Γυρίστε το γαλαξία με ωτοστόπ.

    Από τις εκδόσεις Κέδρος.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Μι, ο Μο και το Ούφο
    Συγγραφέας: Δέσποινα Μάντζαρη
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2017
    Σελίδες: 216
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4824-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular