More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Ruth Rocha

    Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Ruth Rocha

    “Μια μέρα,
    συγκεντρώθηκαν πολλοί άνθρωποι. Προέρχονταν από διαφορετικές χώρες και ήταν διαφορετικοί μεταξύ τους. Κάποιοι ήταν άντρες και κάποιοι ήταν γυναίκες. Το δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια τους είχαν διαφορετικά χρώματα. Δεν ήταν ίδιοι… Ο λόγος που συγκεντρώθηκαν ήταν γιατί πίστευαν πως δεν θα έπρεπε να γίνονται πόλεμοι, πως δεν θα έπρεπε κανείς να υποφερεί ξανά…”

    Πριν από λίγες μέρες επανακυκλοφόρησε -ευτυχώς- από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προσαρμοσμένη για τα παιδιά. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προσφέρει με απλό και σύντομο τρόπο στα παιδιά και στους νέους το επίσημο κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μπορεί η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπογράφτηκε το 1948, ως αντίδραση στις θηριωδίες που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η επικαιρότητα την κάνει να φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ! Βασικές και θεμελιώδεις αξίες-δικαιώματα όπως η ζωή, η ελευθερία, η ισότητα καθορίζονται και προσδιορίζονται με τρόπο σαφή και κατανοητό.. H κοινωνιολόγος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ruth Rocha με τη συνεργασία του εικονογράφου Otavio Roth, δημιούργησε ένα εξαιρετικά χρήσιμο, εύληπτο αλλά και καλαίσθητο βιβλίο!

    Ο λόγος είναι λιτός και κατανοητός. Η γραμματοσειρά είναι αρκετά μεγάλη. Απουσιάζει η πλήρης στοίχιση. Τα αφαιρετικά σκίτσα πλαισιώνουν κι αποσαφηνιζουν το κείμενο δίνοντας έμφαση στα σημαντικά μηνύματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό σε μέγεθος βιβλίο με μεγάλη αξία, φιλικό προς τους νεαρούς αναγνώστες.

    Το επίμετρο της ελληνικής έκδοσης το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, και φέρει τον τίτλο Μια διδακτική αξιοποίηση της Διακήρυξης, εξηγεί διεξοδικά την σπουδαιότητα και τις δυνατότητες αξιοποίησης του βιβλίου στο σχολείο. Ο κοινωνικός αλλά και πολιτικός προσανατολισμός του βιβλίου θα βοηθήσει την εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στα επιμέρους γνωστικά ανατικείμενα, όσο και μάλλον πολύ περισσότερο, στις θεματικές προσεγγίσεις και τα σχέδια δράσης. Όπως επισημαίνει η πανεπιστημιακός Μαρία Μουμουλίδου στο επίμετρο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου: ” Η διαθεματικότητα της γνώσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου άπτεται πολλών πτυχών της κοινωνικής ζωής και της ανθρώπινης δραστηριότητας που μελετώνται από επιστήμες και γνωστικά πεδία, όπως η ιστορία λαών και πολιτισμών, η πολιτική οικονομία, η αγωγή του πολίτη, η φιλοσοφία κ.λ.π. Θέματα όπως η καταπάτηση των δικαιωμάτων του αναθρώπου, οι εμπόλεμες συρράξεις, η προσφυγιά, η ανεργία, το μίσος μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση κ.λ.π., αποτελούν θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των οποίων η μελέτη εντάσσεται σε μια λογική αλληλεπίδρασης δύο ή περισσότερων επιστημονικών κλάδων ή και σχολικών μαθημάτων.”

    Αν αναλογιστούμε ότι είναι πλέον αναγκαίο όχι μόνο να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά αλλά και να δημιουργήσουμε ενεργούς,δραστήριους και υπεύθυνους πολίτες, τέτοιου είδους βιβλία αποτελούν πολύτιμα εργαλεία!
    Στα προτεινόμενα!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Παγκόσμια Δικήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
    Προσαρμοσμένη για τα παιδιά
    από τη  Ruth Rocha και τον Otavio Roth
    Συγγραφέας: Ruth Rocha, Otavio Roth
    Εικονογράφηση: Ruth Rocha, Otavio Roth
    Μετάφραση-Επίμετρο: Μαρία Μουμουλίδου
    Εκδόσεις: Πρώτη Έκδοση: Νοέμβριος 2005
    Σελίδες: 92
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-0504-3

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular